Siirry suoraan sisältöön

Kunnat tarjoavat nuorille aiempaa enemmän kesätöitä

25.2.2021

Kunnissa on ensi kesänä aiempia vuosia enemmän tarjolla kesätyöpaikkoja nuorille. Kuntatyönantajien tiedustelun mukaan kunnat työllistävät tai tukevat noin 59 000 nuoren kesätöitä. Viime kesänä kesätöitä tarjottiin noin 40 000 nuorelle.

Tänä vuonna kesätyötä tarjolla enemmän ja Kuntatyönantajien tiedustelussa lähes 90 prosenttia kuntatyönantajasta ilmoitti aikovansa tarjota nuorille kesätyöpaikkoja.

KT:n tiedustelun mukaan kunnissa tarjotaan ensi kesänä noin 59 000 kesätyöpaikkaa nuorille. Kesällä 2020 kunnat tarjosivat tai tukivat yhteensä noin 40 000 nuoren kesätyötä.

”Kunnat ilmoittivat palkkaavansa itse ensi kesänä noin 31 000 nuorta kesätöihin. Kuntien yrityksille ja yhteisöille tarjoamilla kesätyöseteillä kunnat arvioivat työllistyvän noin 28 000 nuorta”, kertoo KT:n työmarkkinatutkija Riikka Krause.

Puolet peruskoululaisille ja lukiolaisille

Noin puolet kuntien tarjoamista kesätyöpaikoista on suunnattu peruskoululaisille ja lukiolaisille. Kesätyöntekijöistä noin kolmannes on ammattiin opiskelevia. Ammattiin opiskelevissa on mukana myös yliopisto-opiskelijat.

Kunnissa nuorille tarjolla olevia kesätöitä ovat tyypillisesti puisto- ja puutarhatyöt, siivous- ja kunnossapitotyöt sekä liikuntapaikkojen ylläpito. Useassa kunnassa nuorille on tarjolla myös tehtäviä kulttuuri- ja nuorisopalveluissa.

Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa alan opiskelijoita palkataan muun muassa vanhusten, vammaisten tai lasten pariin vuosilomasijaisuuksiin ja harjoitteluihin. Kunnat hyödyntävät nuorten osaamista myös markkinointi- ja sosiaalisen median tehtävissä.

Kesäharjoittelu tutustuttaa kunta-alan töihin

Oulun kaupungissa on tarvetta esimerkiksi 900 harjoittelijalle kirjastoissa, matkailuneuvonnassa, kulttuurin parissa, puistojen ja ulkoliikuntapaikkojen kunnossapidossa sekä ikäihmisten kanssa. Myös kesämuusikoita haetaan esiintymään eri puolilla kaupunkia. Työtä on 30 tuntia viikossa, ja kuukauden pestistä maksetaan palkkaa 1100 euroa.

”Tiedustelumme mukaan joka neljäs kunta tarjoaa nuorille kesäharjoittelupaikkoja. Osalla kunnista on tarjolla omia kesäharjoitteluohjelmia. Kesäharjoittelu on hieno mahdollisuus tutustuttaa ja houkuttaa nuoria myöhemmin hakeutumaan töihin kunta-alalle,” sanoo Riikka Krause.

Korona vähensi paikkoja

Viime kesänä kuntien tarjoamien kesätyöpaikkojen määrä väheni, koska koronatilanteen vuoksi monia kuntien palveluita suljettiin. Noin puolet KT:n tiedusteluun vastanneista kunnista kertoi, että kesätyöpaikkojen määrä väheni kunnissa vuonna 2020 verrattuna vuoteen 2019.

”Kesätöitä tarjottiin, kun poikkeusolojen rajoituksia purettiin. Kesätyöpaikkojen määrä jäi viisi tuhatta paikkaa vähemmäksi kuin aiempana vuonna”, kertoo Krause.

Lisätietoja Oulun kaupungin kesätyöpaikoista tästä linkistä

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun kaupunki tarjoaa tänä kesänä noin 900 paikkaa työharjoittelijoille. Kuva: kaupungin kuva-arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta