Siirry suoraan sisältöön

Kummiluokkatoiminta tuo vaihtelua Jäälin koulun arkeen

19.9.2021

Kiimingin–Jäälin vesienhoitoyhdistys ry on aloittanut tänä syksynä aktiivisen kummiluokkatoiminnan Jäälin koulun Superluokan oppilaiden kanssa. Yhdessä tekeminen rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten arkea.

 Vesienhoitoyhdistykselle Superluokka on ensimmäinen kummiluokka.

”Olemme tehneet koulun kanssa pitkään yhteistyötä. Tästä syksystä eteenpäin kehitämme toiminnasta entistä suunnitelmallisempaa ja tavoitteellisempaa”, kertoo syyskuussa koululla vieraillut vesienhoitoyhdistyksen varapuheenjohtaja Jaakko Laine.

Vesienhoitoyhdistyksen aktiiveille alueen vesistöjen kunnosta huolehtiminen ja luonnossa toimiminen on lähellä sydäntä. Suurin osa yhdistyksen jäsenistä on eläkeläisiä, jotka askaroivat mielellään myös yhdessä oppilaiden kanssa.

”Viime keväänä ripustimme yhdessä viitisenkymmentä linnunpönttöä läheiselle Kalamäen alueelle. Isoimmat oppilaat rakensivat pöntöt. Pienempien kanssa kävimme ne sitten yhdessä ripustamassa”, Laine jatkaa.

Jaakko Laine auttaa Marlo Järvenpäätä ripustamaan linnunpönttöä Kalamäen metsään. Kuva: Sanna Alalauri

Sukupolvet kohtaavat

Superluokan opettajat ovat tyytyväisiä vesienhoitoyhdistyksen aktiivisesta toiminnasta. Kummiluokkana lapset oppivat yhdistyksen jäseniltä omasta asuinalueestaan ja sen historiasta.

”Yhteistyö yhdistyksen kanssa lisää koulupäiviin toiminnallisuutta. Sukupolvien tietämys siirtyy oppilaille ja he oppivat näin kunnioittamaan luontoa. Myös oppilaiden halu suojella omaa lähiluontoa lisääntyy”, toteavat luokan opettajat Sanna Alalauri ja Mari Perätalo.

Yhteistyötä koulun ja vesienhoitoyhdistyksen välillä tehdään puolin ja toisin.

”Yhdistys on ollut esittelemässä toimintaansa koulumme hyvinvointimessuilla. Me puolestamme olemme esiintyneet yhdistyksen kymmenvuotisjuhlassa”, opettajat jatkavat.

Ulkoluokassa opitaan lähiluonnossa

Kummiluokkatoiminnan lisäksi Jäälin koulun Superluokka on niin sanottu ulkoluokka. Ulkoluokkatoiminnassa oppimisen ilo korostuu monipuolisten kokemusten kautta ulkona.

”Hyödynnämme koulun ulkotiloja ja koulun lähiympäristöjä kaikissa oppiaineissa. Pyrimme olemaan ulkona noin kerran viikossa. Tällä hetkellä meillä on menossa vesi-teema, joten olemme tehneet esimerkiksi vesikokeita ulkona”, opettajat jatkavat.

Vesienhoitoyhdistyksen Jaakko Laineen syyskuinen vierailu sopii Superluokan vesi-teemaan mainiosti, sillä hän on ammatiltaan merikapteeni. Laine kävi oppilaiden kanssa tarkkaan läpi muun muassa erilaisia merialueita ja laivatyyppejä.

”Opettajat pyysivät minua kertomaan oppilaille työskentelystä merillä ja laivoilla. Tulin erittäin mielelläni, sillä olen juuri nyt vapaajaksolla”, Laine kertoo.

Myös Laine pitää kummiluokkatoimintaa tärkeänä.

”On hienoa, että näin saamme lapsia mukaan toimimaan luonnossa. Lapset oppivat luonnossa liikkumisesta ja samalla myös arvostamaan luontoa”, hän tiivistää. Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Jaakko Laine kertoi oppilaille erilaisista laivoista ja mitä niillä kuljetetaan. Hän itse työskentelee Uikku-laivalla. Kuva: Anne Peltola

Lue myös

Lue lisää aiheesta