Kulttuuririentoihin kotisohvalta – virtuaaliset tapahtumat luovat uusia mahdollisuuksia

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Virtuaalisissa kulttuurikokemuksissa tekniikka ja kulttuuri kohtaavat. Palveluja ei vain siirretä verkkoon, vaan digitaalisuuden avulla luodaan uudenlaisia kulttuurikokemuksia.

Koronavirus sai kulttuurisektorin ottamaan todellisen digiloikan, kun ihmiset eivät päässeet paikan päälle nauttimaan kulttuurista. Monet uusista kokemusmuodoista ovat tulleet jäädäkseen.

”Huhtikuun alussa saimme Oulun taidemuseon Ellen Thesleff -näyttelyn verkkokierroksen nettiin viikossa, mikä oli hieno saavutus museon asiantuntijoilta ja teknisestä puolesta vastanneelta Saha Prodilta. Ilman verkkokierrosta kukaan ei olisi päässyt näkemään näyttelyä. Huhtikuun loppuun mennessä virtuaalisen näyttelyn on nähnyt jo yli 10 000 kävijää. Virtuaalikierros on tekijänoikeudellisista syistä koettavissa elokuun loppuun asti”, Oulun kaupungin kulttuurijohtaja Samu Forsblom kertoo.

Kun näyttely, konsertti tai haastattelu on koettavissa virtuaalisesti, se kilpailee ihmisten ajankäytöstä kovatasoisten kansainvälisten toimijoiden kanssa. Miksi vierailla Oulun taidemuseon näyttelyssä, jos voi yhtä helposti tutustua Louvren kokoelmiin?

Kehitämme vauhdilla uusia tapoja käyttää teknologiaa. Oululla on tässä suorastaan velvollisuus olla edelläkävijä, sillä kaupungissamme on paljon teknistä osaamista ja kiinnostavaa kulttuuria.

”Paikallisten toimijoiden onkin pohdittava olemassaolonsa tarkoitusta. Mitä tarjottavaa heillä on oululaiselle, suomalaiselle tai kansainväliselle yleisölle? Paikallinen erityisyys ja kulttuurikeskuksen tai museon arvot ja persoonallinen oma linja ohjelman sisällössä ovat entistäkin tärkeämpiä. Myös virtuaalisen esityksen toteutuksen on oltava kiinnostava ja mahdollisimman laadukas ja kekseliäs. Tämä on tietysti resurssikysymys.”

Edelläkävijän rooli Oululle

Oulun kaupungin virtuaalisia kulttuurikokemuksia ovat näyttelyjen lisäksi olleet esimerkiksi kulttuuritalo Valveen ValveLiven musiikki- tai teatteriesitykset. Live-striimatut esitykset ovat myös jälkeenpäin nähtävissä ValveLiven sivuilla ja YouTube-kanavalla.

Oulun kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla on nähtävissä KirjastoLivessä striimattuja kirjavinkkejä ja kirjailijahaastatteluja. Jatkossa on tarkoitus esimerkiksi striimata Oulun sinfoniaorkesterin konsertteja.

Kulttuurikokemus ei siirry sellaisenaan verkkoon vaan alustan omat keinot on huomioitava.

”Kehitämme vauhdilla uusia tapoja käyttää teknologiaa. Oululla on tässä suorastaan velvollisuus olla edelläkävijä, sillä kaupungissamme on paljon teknistä osaamista ja kiinnostavaa kulttuuria. Uskon, että pelillisyys tulee jatkossa vahvasti mukaan virtuaaliseen kulttuuriin, sillä sen avulla kävijät voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa”, Forsblom toteaa.

Virtuaaliseen näyttelyyn voi mennä myös yhdessä kaverin kanssa ja kokemuksen voi jakaa sosiaalisessa mediassa.

”Olemme ihan alussa verkkokulttuurin edistämisessä, ja jatkossa huomioimme sen mahdollisuudet jo suunnitteluvaiheessa sopimuksia tehdessämme”, sanoo Forsblom.

360 astetta, 3D:tä ja VR:ää

Saha Prod Oy rakensi pilottihankkeena Thesleff-näyttelyn 3D-virtuaaliympäristön. Vastaavaa teknologiaa voidaan käyttää jatkossakin Museo- ja tiedekeskus Luupin näyttelyjen tai esimerkiksi teatteri- tai tanssiesitysten virtuaaliseen kokemiseen. Musiikkitapahtumien ja erilaisten seminaarien esiintymisteknologiaa voidaan käyttää kulttuuritapahtumien striimaamiseen ja tallentamiseen.

”Thesleff-verkkokierros yhdisteli 360-asteisia panoraamakuvia näyttelyssä jo valmiina olemassa oleviin äänitiedostoihin ja teksteihin. 3D-virtuaaliympäristöön voidaan liittää myös videokuvaa ja VR-lasien avulla monenlaista sisältöä. Näyttelyyn voisi esimerkiksi tuoda virtuaalisia henkilöitä, kuten taiteilijan itsensä keskustelemaan. Elämyksellinen kokeminen on mahdollista monella tapaa”, Saha Prodin toimitusjohtaja Mikko Pohjola kertoo.

Virtuaalikokemusten ansaintalogiikkaa ei ole vielä saatu ratkaistua. Ammattilaisten tekemästä laadukkaasta sisällöstä ollaan jatkossa toivottavasti valmiita myös maksamaan.

Saavutettavuus on yksi virtuaalisten kulttuuripalvelujen tärkeimmistä eduista. Niihin pääsevät mukaan myös esimerkiksi liikuntarajoitteiset, ikäihmiset tai vaikkapa pienten lasten vanhemmat. Virtuaaliset kokemukset ovat auki 24/7 – myös juuri nyt.

Tutustu kulttuuritalo Valveen ja Valveliven tarjontaan

KirjastoLive YouTubessa

 

Lue myös