Siirry suoraan sisältöön

Kulttuurilla pääkaupungiksi – Oulu2026 jännittää etenemistä

29.5.2020

Oulu hakee kulttuuripääkaupungiksi ja just nyt jännitetään, miten ensimmäisen kierroksen haussa käy. Hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen avaa haastattelussa, mistä kokonaisuudessa on kyse ja hankkeen tavoitteita.

Oulussa on tehty päätös jo vuonna 2017 hakea Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä. Oulu2026 hankkeen johtaja Piia Rantala-Korhonen on ollut mukana kulttuuripääkaupunkisoissa jo kun Turku oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. Turun kokemus näytti, miten onnistuessaan hanke tuo alueelle elinvoimaa.

”Nyt, erityisesti koronakriisin aikana ja sen jälkeen, tulee katsoa tulevaisuuteen, ja etsiä keinoja, miten voimme vahvistaa taloutta, lisätä työpaikkoja, ja varmistaa, että nuorilla on tulevaisuudessa työpaikkoja omalla seudullamme.”, Rantala-Korhonen toteaa haastattelussa.

Kyseessä on pitkäjänteinen kehittämisprosessi

Oulu2026-hankkeen keskisiä tavoitteita on luoda elinvoimaa alueelle kulttuurin ja taiteen keinoin. Oulu kohtaa monia haasteita lähitulevaisuudessa, kun kaupungin ikärakenne muuttuu, syntyvyys laskee ja erityisesti nuorten työttömyys on korkea.

Kulttuuripääkaupunki ei ole yhden vuoden juhlavuosi. Rantala-Korhosen mukaan jo nyt voidaan nähdä miten kulttuuri-ilmastonmuutos on käynnistynyt. 32 pohjoisen Suomen kuntaa on halunnut lähteä Oulun mukaan yhteistyöhön ja luovilta aloilta on mukana iso määrä yhteistyökumppaneita.

Euroopan Unioni edellyttää, että vuoden vaikuttavuudesta tehdään tieteellisen tason arviointi. Näin myös Oulussa, jos Oulu voittaa kulttuuripääkaupungin tittelin. Jo hakuprosessi on kehittämisponnistus, joka vie kaupungin elinvoimaa uudelle tasolle eri alojen yhteistyön avulla.

”Saamme eri alat yhteistyöhön - kulttuuri on tavallaan yhteensitova liima, jolla yhteistyötä rakennetaan. Kaikki tekemämme työ on asukkaiden ja alueen parhaaksi.”

Hakuprosessi on nyt siinä vaiheessa, että ensimmäisen kierroksen hakemus on jätetty ministeriöön. Päätös toiselle kierrokselle pääsevistä kaupungeista saadaan 24.6. Lopullinen tieto vuoden 2026 kulttuuripääkaupungista saadaan keväällä 2021.

Kuuntele lisää kulttuuripääkaupunkiasiaa videolta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös