Kuljeskele Ellen Thesleffin kiehtova näyttely nyt virtuaalisesti
Huippusuosittu Ellen Thesleffin näyttely Oulun taidemuseolla jäi kaikkien muiden taidenäyttelyiden tavoin koronakaranteenin jalkoihin. Juuri valmistunut virtuaalikierros vie kaikki taiteenystävät uudenlaiseen elämykseen. Laita kuulokkeet korville, nojaa taaksepäin ja nauti kierroksesta - vaikkapa kotisohvaltasi.
Ellen Thesleffin Aurinkosuudelma-näyttelyyn voi siis uppoutua suoraan oman älylaitteen äärellä. Näyttelyyn sisältyy kuraattori Hanna-Reetta Schreckin lukema ääniopastus, jota voi kuunnella kierroksen edetessä. Jokainen katsoja voi itse valita tahtinsa, tutustumisreittinsä ja pysähtymiskohteensa.
Virtuaalikierrokseen tarvitaan vain internetillinen tietokone, tabletti tai älypuhelin. Näyttely on 360 asteen usean eri panoraaman muodostama virtuaalikierros, jonka on rakentanut oululainen Saha Prod Oy. Kierros on kaikille maksuton ja sitä on mahdollista kiertää toukokuun loppuun asti.
Astu sisään näyttelyyn tästä:
Radikaali miesten maailmassa
Ellen Thesleff (1869–1954) on yksi maamme ensimmäisistä ekspressionisteista ja yksi merkittävimmistä pohjoismaalaisista maalareista.
Hän oli edelläkävijä aikana, jolloin naistaiteilijoiden oli vaikeampaa saada tunnustusta, olivatpa heidän teoksensa kuinka korkeatasoisia hyvänsä. Thesleffin tapa maalata oli ja on huomiota herättävää, itsenäistä, itsepäistä ja vapaata.
Thesleff oli lyhythiuksinen radikaali, joka teki mitä halusi ja eli taiteelleen. Hän maalasi miesten maailmassa, miesten aiheita: naisia, maisemia ja uransa lopulla jopa abstraktiota. Näyttely kertoo kiinnostavasti, miten ajan henki ja laaja kansainvälinen elinpiiri peilautuvat Thesleffin taiteessa eri vuosikymmeninä.
Lapset myös Ellenin jalanjäljille
Ellen Thesleffin elämää esitellään myös perheen pienemmille. Virtuaalinen satuhetki on nähtävillä youtube-tallenteena. Siinä tutustutaan taitelijan vaiheisiin ja taiteeseen sadun keinoin.
Satuhetki on suunnattu päiväkoti- ja alkuopetusikäisille lapsille, ja sen aikana kierrellään myös näyttelysaleissa tarkastelemassa teoksia. Kierros pohjautuu Ellen! Ellen Thesleffin elämä ja villit värit -nimiseen teokseen, jonka on kirjoittanut Leena Virtanen ja kuvittanut Sanna Pelliccioni.
Kamera kiertää myös Sijoiltaan-näyttelyssä
Niin ikään helmikuun 29. päivänä Oulun taidemuseossa avautunut Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa -näyttely ehti olla auki vain kaksi viikkoa. Myös siitä on tekeillä virtuaalikierros, joka avataan pääsiäisviikolla.
Jo nyt on kuitenkin nähtävillä youtube-video, jossa professori Seija Jalagin sekä kuvataiteilija, tutkija Mika Karhu keskustelevat Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa -näyttelystä sekä laajemmin pakolaisuuteen liittyvistä teemoista.
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.