Kuinka järjestää ympäristöystävällinen tapahtuma? – uunituoreet ohjeet julkaistu
Miten järjestää ihmismassojen jätehuolto, logistiikka tai catering ympäristöystävällisesti? Siihen antaa vastauksia juuri päivitetty Tapahtumajärjestäjien opas, joka löytyy Oulun kaupungin verkkosivuilta.
Hiilineutraaliutta tavoitteleva Oulun kaupunki kannustaa järjestämään ympäristöystävällisiä tapahtumia. Oulun kaupungin tapahtumapalvelujen verkkosivulla on julkaistu kattava ohjeistus ympäristövastuullisen tapahtuman järjestämiseen. Terveysturvallisuuden ohella ympäristövastuu nousee tulevaisuuden tapahtumissa tärkeäksi.
Ohjeissa käydään läpi, miten tapahtuman valmistelun eri vaiheissa voidaan tehdä ympäristöä vähemmän kuormittavia valintoja. Ympäristökuormaan vaikuttavat esimerkiksi tapahtumapaikan valinta, liikenteen ja logistiikan järjestäminen, catering, jätehuolto, energiankulutus sekä materiaalihankinnat. Tapahtumajärjestäjät saavat vinkkejä myös hiilijalanjäljen laskentaan ja kompensointiin.
“Tapahtumapalvelujen nettisivuja on kehitetty yhä palveluhenkisemmiksi. Vinkkejä voi katsoa tarkistuslistan tavoin ja huomata, että ahaa, meillä on jo homma hoidossa, käytetään ekosähköä ja ympäristömerkittyjä tuotteita, mutta ei esimerkiksi viestitä asioita ulospäin. Ja siinä samalla nälkä kasvaa ja innostutaan kehittämään muita osa-alueita", kuvailee projektipäällikkö Taina Ronkainen Oulun kaupungin tapahtumapalveluista.
Epävarmuuteen varauduttava
Terveysturvallisuus on tulevaisuuden tapahtumissa tärkeää. Sen ohella ympäristövastuu on osa-alue, joka tapahtumajärjestäjien on huomioitava.
Oulun ympäristöohjelmassa on määritelty, että kaupunki on hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen koskee myös yleisötapahtumia ja esimerkiksi kansainvälisiä konferensseja.
"Kilpailussa yleisöstä ja yhteistyökumppaneista ei enää pärjää, jos ympäristöasioita ei huomioi. Koronakriisiin ei osattu tapahtuma-alalla varautua, mutta ilmastokriisiin voidaan reagoida nyt", sanoo Taina Ronkainen.
Ronkaisen vetämässä Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeessa valmistellaan Pohjois-Pohjanmaan tapahtumille opasta vastuulliseen tuotantoon. Tavoitteena on, että kun Oulusta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, koko maakunnan tapahtumat ovat vähäpäästöisiä.
Hankkeessa on kerätty tapahtumilta ympäristöhaasteita innovaatio-organisaatioiden ratkaistavaksi. Tarkoituksena on testata vähähiilisiä keksintöjä kesätapahtumissa, jos pandemiatilanne sen sallii.
Tutustu vastuullisuusohjeisiin tapahtumajärjestäjän oppaassa osoitteessa: ouka.fi/oulu/tapahtumat/ymparistovastuu.
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.