Siirry suoraan sisältöön

Koulut alkavat huomenna – koululaisten turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota

11.8.2020

Peruskoulut alkavat Oulussa lähiopetuksena 12.8. Turvallisen koulualoituksen takaamiseksi hygieniaohjeita noudatetaan Oulun kouluissa tarkasti.

Kouluihin palataan keskiviikkona 12.8. Koronaviruksen vuoksi kouluissa on varauduttu välttämään tarpeettomia lähikontakteja sekä huolehtimaan hyvästä hygieniasta, jotta tartuntojen riski ei kasva.

Oulussa peruskoululaisia on tänä syksynä noin 23 500. Näistä ensimmäisen luokan aloittavia on noin 2 600.

Kouluilla on hyvät valmiudet reagoida

Yli-Iin koulun rehtori Jukka Miettunen kertoo, että ilmapiiri henkilökunnan kesken päivää ennen koulujen aloitusta on rauhallinen ja luottavainen, eikä pelkoa tai epävarmuutta tämän hetkisestä koronatilanteesta ole havaittavissa.

”Henkilökunnan kesken olemme keskustelleet ja käyneet ohjeistuksia läpi”, Miettunen sanoo. ”Keväällä pääsimme jo harjoittelemaan, eli tilanne ei tule aivan uutena.”

Yli-Iin koulu on Oulun pienin yhtenäiskoulu, jossa oppilaita on noin 230. Miettusen mukaan koulu on siis jo luontaisesti väljä ja iso piha-alue takaa turvavälien pysymisen.

”Olemme mahdollistaneet myös luokkatiloissa etäisyyksien säilymisen.”

Kaiken kaikkiaan Miettunen kokee koulun henkilökunnan olevan hyvin varautunut ja koulun pystyvän vastaamaan tilanteiden muuttumiseen nopeasti.

”Semmoinen tunne on, että tästä selvitään”, Miettunen kehuu. ”Monia asioita on sellaisia, joille emme voi mitään, mutta kouluna olemme tehneet oman osamme.”

Ekaluokka ei jännitä

Oululainen Elli, 7, on aloittamassa koulun hyvillä mielin. Ensimmäiselle luokalle asteleva Elli on ehtinyt jo odotella koulun alkua.

”Osaan jo lukea ja kirjoittaa, kiva päästä tekemään vaikeampiakin tehtäviä”, Elli kehuu.

Koulun aloitus ei Elliä jännitä. Koulu sijaitsee tutussa paikassa, samassa rakennuksessa kuin esikoulukin ja samalla luokalla on eskarista tuttuja kavereita.

”Opekin on tutun näköinen ja varmasti kiva”, Elli sanoo.

Eniten hän odottaa uusien kavereiden saamista, sekä sitä, että saa tehdä paljon läksyjä. Isosiskon läksyt ovat nimittäin näyttäneet Ellin mielestä kivoilta.

Ellin äiti, Katriina Majava, lähettää Ellin luottavaisin mielin kouluun. Hän kuvailee Elliä rohkeaksi, jonka vuoksi äidinkään ei tarvitse jännittää.

”Toki tämä on iso harppaus kuopuksen elämässä ja tuo tullessaan monenlaista uutta, mutta pääasia on, että neiti on itse siihen selvästi valmis”, Majava kertoo.

Tämänhetkinen koronatilanne ei huolestuta Majavaa akuutisti. Varuillaan pitää kuitenkin olla ja poissaoloja voi sen takia tulla melko herkästikin.

”Toivottavasti ei tarvitse siirtyä etäkouluun, jotta ekaluokkalaiset ja muutkin saavat hyvän ja luontevan alun koulupolulle”, hän sanoo.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Liitumaalaus kadussa.
Kouluissa on varauduttu erilaisilla turvallisuustoimilla.

Lue myös

Lue lisää aiheesta