Siirry suoraan sisältöön

Koululaisten eväspakkaukset ovat olleet suosittuja Oulussa

27.4.2020

Eväspakkausten toimituskapasiteetti on saavuttanut huippunsa: 50 000 pakkausta toimitetaan viikoittain jakoon ympäri Oulua.

”Eväspakkausten jakelu on saatu käyntiin erinomaisesti”, ateriapalvelupäällikkö Pauliina Värttö Oulun Tilapalveluista tuumii tyytyväisenä.

”Niin meidän omat työntekijämme, pakkausten jakelijat kuin yhteistyökumppanit ovat tehneet erinomaista työtä.”

Kaupungissa jaetaan koululaisten eväspakkauksia kahtena päivänä viikossa. Toisena päivänä liikkeelle lähtee 30 000 ja toisena 20 000 annosta.

”Ruoan hakijat ovat noudattaneet hyvin annettuja ohjeita”, Värttö kertoo.

Koululaiset voivat noutaa ateriansa lähikoulultaan riippumatta siitä, missä he käyvät koulua.

Vanhemmat tilaavat eväspakkaukset rehtoreilta, ja pakkauksia valmistetaan koulujen tilauksen mukaan. Pääosin kaikki tilattu ruoka on myös haettu. Noutamattomat pakkaukset toimitetaan esimerkiksi Kenttätien palvelukeskukseen, joka on Tilapalveluiden kumppani ylijäämäruoan luovutuksessa.

 

Eväspakkaukset kasataan jakelukoulujen keittiöillä. Pakkaus sisältää pääruoan sekä esimerkiksi 2-3 seuraavista: kokonainen hedelmä, tuoremehujuoma, välipalakeksi, kuivatut hedelmä. Kuvaaja Marita Halonen.

Pakkaaminen tuotannon hitain vaihe

”Eväspakkauksen tekeminen on erilainen prosessi, kuin ison jakeluruokamäärän tekeminen. Jokainen annos täytyy pakata erikseen, joten se lisää työmäärää. Siksi annoksia pystytään tuottamaan vähemmän kuin normaalisti kouluruokaa”, Värttö kertoo.

Tällä hetkellä tuotantokeittiö Lööki pakkaa päivässä 6000 annosta, Tilapalveluiden oma tuotanto 2000 annosta ja yksityinen palveluntuottaja vielä 2000 annosta.

”Kapasiteettia olisi mahdollisuudesta lisätä teollisuuden puolelta, mutta tämä on vielä pohdinnassa yhteistyössä sivistys- ja kulttuuripalveluiden kanssa”, Värttö tuumii.

Ruoka maistuu ekaluokkalaiselle

”Ruoat ovat olleet tosi hyviä. Lapsi tykkää, kun mukana on myös hedelmiä”, kertoo ekaluokkalaisen Toivon äiti Johanna Mäkelä.

Kehuja saavat myös annoksen koko ja ruoan laatu.

”Einekseen verrattuna ruoka on parempilaatuista. Lisäksi maku on lapselle tuttu, niin ruoka myös maistuu”, Mäkelä tuumii.

Kiireisen etätyöläisen arkeen valmis ruoka tuo helpotusta, kun lounasta ei tarvitse valmistaa kesken työpäivän.

”Lounas on kuitenkin tärkeä asia, sillä se rytmittää niin koululaisen päivää kuin omaakin työtäni”, Mäkelä sanoo.

Lapsi ja kouluruoka pöydällä.
Eväspakkausten ruoka maistuu ensimmäistä luokkaa käyvälle Toivo Mäkelälle hyvin. Kuvaaja Johanna Mäkelä.

Liittyvät sisällöt

Lue myös