Siirry suoraan sisältöön

Koulujen elokuvaviikko tavoitti yli 180 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen

9.10.2020

Oulun lastenkulttuurikeskuksen Valveen elokuvakoulun kehittämä ja koordinoima valtakunnallinen Koulujen elokuvaviikko tavoitti tänä vuonna 180 000 suomalaista lasta ja nuorta.

Kuudetta kertaa järjestetyllä elokuvaviikolla tutustuttiin monipuolisesti elokuvataiteeseen ja -kulttuuriin. Oppilaat eri puolilla Suomea tekivät omia elokuvia ja opiskelivat tuttuja oppiaineita elokuvan kielellä. Jopa yli 180 000 lasta ja nuorta katseli elokuvaviikon ohjelmistossa olevia elokuvia verkon välityksellä omissa koululuokissaan.

Viikko järjestettiin kouluissa 28.9.–4.10.2020. Koulujen elokuvaviikko on suunnattu 0.–9. luokille ja sen tarkoitus on tuoda elokuva-alaa tunnetummaksi koululaisille.

Elokuvakasvatus tutummaksi

Tänä vuonna elokuvaviikon ohjelmistossa oli muun muassa kotimaisia ja eurooppalaisia lasten- ja nuortenelokuvia, lyhytelokuvia ja lasten ja nuorten itse tekemiä elokuvia. Opettajilta saadun palautteen perusteella elokuvia katseltiin hiljaisuudessa ja ne herättivät luokissa keskustelua. Tarkoin valitut elokuvat käsittelivät muun muassa kiusaamista, ystävyyttä, lapsen sisäistä maailmaa, satuja, vakavaa sairautta ja kuolemaa.

Elokuvaviikko tuo elokuvan pedagogisen potentiaalin esiin kouluissa ja näyttää, että elokuva voi olla muutakin, kuin viihdettä.

”Meillä on sellainen ”vaatimaton” tavoite, että jokainen lapsi ja nuori Suomessa saisi laadukasta elokuvakasvatusta, heillä on siihen oikeus. Teemaviikko on oiva tapa saada opettajat tarttumaan elokuvakasvatukseen”, tiivistää elokuvaviikon koordinaattori Minea Taivalaho.

Elokuvaviikko jatkuu

Alakouluille suunnatut elokuvat Lumikuningatar ja Iris ovat katsottavissa elokuvaviikon jälkeen huhtikuun 2021 loppuun asti ja Sininen tiikeri 20. lokakuuta saakka. Elokuvaviikon sivusto on käytettävissä ympäri vuoden. Ensi vuonna elokuvaviikkoa vietetään 4.–10.10.2021.

Viikon vastuuorganisaatio on Oulun lastenkulttuurikeskuksessa toimiva Valveen elokuvakoulu. Yhteistyökumppaneina toimivat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Elokuvapolku, Koulukino ry, IhmeFilmi ry ja CinEd-hanke, Finlandssvenskt filmcentrumin ja Walhalla ry:n Filmkamraten, Mediakasvatuskeskus Metka, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Espoo Ciné ja Wrap!-hanke. Elokuvaviikkoa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.

Koko elokuvaviikon sisältö on kouluille tarjolla maksutta osoitteesta www.elokuvaviikko.fi.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Koulujen elokuvaviikko tutustuttaa koululaisia laajasti elokuvien saloihin. Kuva: Juuso Haarala

Lue myös

Lue lisää aiheesta