Siirry suoraan sisältöön

Koti kuuluu kaikille – Asunnottomien yötä vietetään myös Oulussa 17. lokakuuta

14.10.2020

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta eri puolilla Suomea. Myös Oulussa järjestetään useita pienimuotoisia tapahtumia. Teemana on Oma koti hurjan kallis, jolla halutaan tuoda esille, että oma koti on jokaisen perusoikeus ja päättäjiltä tarvittaisiin toimia asunnottomuuden poistamiseksi.

Oulussa Rotuaarin yleisötapahtumaa ei tänä vuonna järjestetä koronatilanteen vuoksi, vaan Asunnottomien yön tapahtumat ovat pienimuotoisia ja ne ovat suunnattu entisille ja nykyisille asunnottomille sekä asunnottomuuden uhan alla eläville.

Asunnottomuuden syyt voivat olla moninaiset ja esimerkiksi tänä vuonna koronakriisi on vaikeuttanut monien taloudellista pärjäämistä. Mahdollisuus itsenäiseen ja turvalliseen asumiseen pitää silti olla jokaisella.

Asunnottomien yössä halutaan myös tuoda esille asumis- ja velkaneuvontaa, joka tarjoaa käytännön apua ja neuvoja, miten toimia asunnottomuusuhan alla ja miten velkaantumisen kierteen voi pysäyttää.

Oulussa määrä on noussut

Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 4600 asunnotonta. Nuorten, alle 25-vuotiaiden, määrä oli 850 henkilöä. Samaan aikaan Oulussa oli 127 asunnotonta, joista alle 25-vuotiaita oli 35 henkilöä. Vuonna 2018 Oulussa oli 94 asunnotonta.

Nuorten asunnottomien määrä on valtakunnallisesti laskenut, mutta Oulussa asunnottomuus lisääntyi niin yksinelävien, pitkäaikaisasunnottomien kuin nuortenkin kohdalla.

”Osin kyse on laskennallisesta näkökulmasta, olemme saaneet tarkemmin tilastoitua tilannetta. Mutta yksikin asunnoton on liikaa”, sanoo Oulun kaupungin palveluesimies Katja Karppinen.

”Oulu on mukana muun muassa kahdeksan suurimman kaupungin hankkeessa, jossa työryhmä ryhtyy pohtimaan asunnottomien aseman parantamista. Oulusta löytyy tällä hetkellä kohtuuhintaisia asuntoja, mutta ehkä tarvetta olisi enemmän tuetun asumisen paikoille”, lisää Karppinen.

Oulussa asunnottomia autetaan Kenttätien palvelukeskuksessa ja Päiväkeskus Huilissa, joissa on asunnottomille tarjolla yösijoja ja ruokaa, sekä sairaanhoitajan ja sosiaalityöntekijän palvelua. Kenttätien palvelukeskukseen asiakkaat saavat myös kuntoutusta ja heille pyritään luomaan edellytykset normaaliin asumiseen.

Kenttätien palvelukeskuksesta ja Päiväkeskus Huilista lisätietoja www.ouka.fi/oulu/terveyspalvelut/paihdeasumispalvelut

Asunnottomien yön tapahtumat Oulussa 17.10.2020

-Päiväkeskus Huili, Kenttätien palvelukeskuksessa avoinna kello 14– 22, Nahkatehtaankatu 7. Tarjolla pullakahvit ja makkaranpaistoa. Jaossa on hygieniapaketteja ja Partioaitan lahjoittamia takkeja.

- Oulun A-kilta, Hintantie 24: Sauna lämmin kello 12–21. Jaossa on hygieniapaketteja.

- Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17: Keskustan seurakuntatalon monitoimisali auki kello 17 lähtien, Isokatu 17. Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyö tarjoaa voileipää ja kahvia.

- Verto, Limingantie 5, 2krs: avoinna 15-20. Tarjolla lämmin ruoka ja hygieniapakkauksia.

- Katuklinikka: partioi kello 18–02 ympäri kaupunkia. Mukana Vinkin sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja. 

- Valtakunnallinen kampanja Sytytä valo: me kaikki voimme osallistua valaisemalla ikkunamme, parvekkeemme tai portinpielemme turvallisella (led)valolla Asunnottomien yönä, lauantaina 17.10. klo 19 alkaen.  Viestitään valolla, että koti kuuluu kaikille.

-

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös