Siirry suoraan sisältöön

Koronavuosi antoi nuorelle paljuyrittäjälle vauhdikkaan startin

29.4.2021

Paljuilu on kasvattanut poikkeusaikana suosiotaan oululaisissa kodeissa, kun pihalla viihtymiseen halutaan satsata ja lomafiilistä tuoda lähelle. Kylpytynnyreitä löytyy nyt mökkien ja talojen pihoilta sekä vuokrapaljuilla riittää kysyntää. Alalle on syntynyt myös uusia yrityksiä. Oululaisen Allun Paljun yrittäjä Aleksi Luokkanen aloitti toimintansa tammikuussa hyvässä myötätuulessa. Paljukärryt ovat olleet ahkerassa käytössä ja seuraavaksi Allun Paljut kuljetetaan vapunjuhlijoiden iloksi.

Viileäksi ennustettu vappu sopiikin erinomaisesti paljuiluun, sillä palju tarjoaa mainion rentoutumispaikan säällä kuin säällä.

Aleksi Luokkasen omia suosikkivuodenaikoja paljuiluun ovat juuri kevät ja syksy, koska vilpoisa ulkoilma antaa mukavasti kontrastia lämpimässä vedessä lekotteluun.

”Ensimmäistä kertaa kun menee lämpimään paljuun, niin tunne on mahtava. Koko kroppa rentoutuu”, kuvailee Luokkanen. ”Siinä on hyvä palautua vaikka työviikon jälkeen.”

”Asiakkailta tulee pääosin positiivista palautetta. Moni perheellinen on sanonut, että nyt kun ei pääse matkustamaan niin paljuilu on mukava piristys lapsille ja itselle”, hän lisää.

Koronavuosi tarjosikin Luokkaselle luontevan sysäyksen alalle. Ensimmäisen paljun hän hankki tammikuussa itselleen ja päätti vuokrata sitä silloin, kun palju ei ollut omassa käytössä. Kysyntä oli suurta ja koska palju oli jatkuvasti menossa, hankki Luokkanen vielä toisenkin paljun vuokrattavaksi.

”Aikalailla kaikki viikonloput ne ovat olleet menossa”, hän kertoo. Varauksia riittää kalenterissa aina elokuulle saakka. ”Toki siellä on joukossa myös vapaita aikoja”, hän lisää.

Paljun vuokraaminen on helppoa ja ohjeet saa mukaan

Millaiselle pihalle paljun sitten voi vuokrata, ja onko sen käyttäminen monimutkaista?

”Ei ollenkaan. Neuvon jokaiselle vuokraajalle perusohjeet ennen luovutusta ja annan ne vielä paperilla mukaan”, kertoo Aleksi Luokkanen.

”Aika yksinkertaista se on. Paljua ei saa lämmittää tyhjänä, eli vedet laitetaan ensin”, kertoo Luokkanen.

Talvella on myös tärkeää tyhjentää vedet huolellisesti, ettei palju pääse jäätymään.

”Paljuvesi kannattaa tyhjentää pihakaivoon, jos se on mahdollista. Tai sitten johonkin ojaan”, Luokkanen lisää.

Ketterä paljukärry mahtuu monenlaiseen pihaan ja jos se tulee pehmeälle alustalle, mukaan saa lautoja renkaiden alle laitettavaksi.

Puhtaus ja turvallisuus ennen kaikkea

Paljujen turvallisuudesta ja hygieniasta on käyty viime aikoina julkisuudessa keskustelua, koska lämmin vesi tarjoaa hyvän kasvualustan epäpuhtauksille.

Allun Paljussa tämä on otettu huomioon ja paljut puhdistetaan huolellisesti vuokrausten välillä. Pesuun käytetään ensin mäntysuopaa, harjaa ja painepesuria, jonka jälkeen paljut desinfioidaan.

Paljuyrittäjä Aleksi Luokkanen pesemässä paljua mäntysuovalla.

Paljuveden puhtauteen voi myös vaikuttaa itse. Aivan kuten uima-altaaseen mentäessä, myös ennen paljuun solahtamista kannattaa käydä suihkussa ja peseytyä huolellisesti.

Asiakkaiden toiveesta Allun Paljuihin on tulossa myös kaiteet, jotta liikkuminen paljuihin sujuu ilman liukastumisen vaaraa. Lisäksi Luokkanen aikoo rakentaa kärryihin laatikkoja säilytystä varten.

Nuori yrittäjä kehittääkin toimintaansa asiakkaita kuunnellen, ja seuraavaksi tähtäimessä siintää vuoraustoiminnan aloittaminen Syötteen suunnalla.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Paljuyrittäjä Aleksi Luokkanen pesemässä paljua.
Allun Paljun Aleksi Luokkanen huolehtii, että paljut toimitetaan vuokraajille aina puhtaina ja hyvässä kunnossa. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Lue myös

Lue lisää aiheesta