Koronatoimenpiteet jatkuvat talven yli

Koronatestiin pitää hakeutua herkästi. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuosi 2020 on jäänyt taakse, mutta taistelu koronavirusta vastaan jatkuu.

Terveysjohtaja Jorma Mäkitalo ohjaa oululaisia käyttämään testausmahdollisuutta erittäin matalalla kynnyksellä: flunssa, epämääräiset mahaoireet, huonovointisuus tai kuumeilu riittävät yksinäänkin syyksi testiajan varaamiseen.

”Kaikkein suurimmat joukkoaltistukset ja leviämiset ovat tapahtuneet tilanteissa, joissa on lievistä oireista huolimatta menty ihmisten ilmoille tai työpaikalle, ja näin on tahtomatta levitetty koronavirusta eteenpäin”, Mäkitalo sanoo.

Testauskapasiteettia seurataan jatkuvasti

Terveysjohtaja Mäkitalo painottaa, ettei kukaan voi tietää ilman testiä, onko kyseessä koronatartunta vai ei.

”Kokeneet infektiolääkärit ja virusopin asiantuntijatkaan eivät voi päätellä koronaa pelkistä oireista. Jos on flunssaoireita eikä ole vielä käynyt testissä, on käytännössä pidettävä itseään koronapositiivisena, kunnes toisin todistetaan.”

Oulu seuraa jatkuvasti testauskapasiteetin riittävyyttä ja suunnitelmat testauspaikkojen ja näytteenottajien määrin kasvattamiseksi ovat valmiina.

Ja näillä ohjeilla edetään toistaiseksi. Vaikka rokottaminen etenee maailmanlaajuisesti, kukaan ei tiedä vielä, milloin kasvomaskit ja rajoitustoimenpiteet jäävät taakse.

Oulun rajoitustoimet perustuvat tietoon

Vaikka poikkeuksellinen aikakausi jatkuu vuonna 2021, tiedon lisääntyminen auttaa myös oululaisten elämänmenon ohjaamisessa jo nyt.

Mäkitalo sanoo, ettei ennen pandemian puhkeamista kenelläkään ollut tietoa siitä, miten yllättävään tilanteeseen tulisi reagoida.

”Oli hyvä, että hallitus otti ohjat käsiinsä, sillä poikkeuslaki mahdollisti suoraviivaisen päätöksenteon ja lopputulos oli erinomainen, sillä epidemia tukahtui Suomessa ennen kesää.”

Samalla Oulun kaupunkiorganisaatio järjestäytyi vastaamaan uuteen haasteeseen. Kun tilanteen vakavuus valkeni maaliskuussa, kaupungin johtoryhmän tueksi koottiin tilannekuvatyöryhmä, jonka toimintaa Mäkitalo vetää.

Terveys- ja talousväen lisäksi tilannekuvaa ovat laatimassa edustajat myös sivistys- ja kulttuuripalveluista, sosiaalipalveluista, tilapalveluista, Oulun digistä sekä viestinnästä että konsernihallinnosta.

”Näin käsitys sekä pandemian että rajoitusten vaikutuksista oululaisten elämään on mahdollisimman laaja. Saamme tietoa tartuntatautitilanteen lisäksi esimerkiksi alueen yritysten tilanteesta sekä joukkoliikenteen käytöstä.”

Kaupungin toimintojen ohjaamisessa ja kaupunkilaisten suojelemisessa riittävä tieto on kaikki kaikessa. Mäkitalo sanoo, ettei esimerkiksi rajoitustoimia voida päätellä pelkästään ilmaantuvuuslukujen perusteella.

”Meidän pitää nähdä niiden lukujen taakse ja ymmärtää, millaisia tartuntaketjut ovat; miten tapaukset ovat jäljitettävissä ja mistä ne tartunnat tulevat. Toimenpiteiden hyötyä verrataan aina muihin vakaviin vaikutuksiin.”

 

Altistuminen johtaa karanteeniin

Altistumisen koronavirukselle arvioi aina terveysviranomainen.

Altistuminen johtaa karanteenimääräykseen. Tällöin kyse on määräyksestä sakon tai vankeuden uhalla.

Myös Koronavilkku-sovellus ilmoittaa mahdollisesta altistuksesta, mutta kyseessä on matalammalla kynnyksellä annettu varoitus mahdollisesta altistuksesta. Sovelluksen antama arvio ei ole sama asia kuin terveysviranomaisen tekemä arvio. Koronavilkun perusteella tulee harkita omaehtoisen karanteenin noudattamista.

Kun olet terveysviranomaisen määräämässä karanteenissa, sinulla on flunssaoireita, odotat testiin pääsyä tai testituloksia, toimi seuraavasti:

Et voi mennä töihin, asioille etkä harrastuksiin. Pysy kotona.
Tapaa vain samassa asunnossa asuvia perheenjäseniä.
Älä käytä julkisia kulkuneuvoja.
Voit ulkoilla yksin omalla pihalla tai ulkoiluttaa koiraa, mutta muista kahden metrin turvaväli.

Kattavat karanteeni- ja eristysohjeet löydät verkosta osoitteesta www.ouka.fi/karanteeni