Siirry suoraan sisältöön

Koronatilanteen odotetaan Oulussa tällä viikolla tasaantuvan – rokotukset etenevät hitaasti

14.1.2021

Oulussa eletään tällä viikolla vedenjakajan aikaa, sillä ensi viikolla selviää, jatkaako koronavirus leviämistään vai onko tilanne saatu hallintaan. Rokotukset etenevät toistaiseksi hitaasti.

Tänään pidetyssä Oulun kaupungin tiedotustilaisuudessa kaupunginjohtaja Päivi Laajala valoi uskoa kansalaisiin, että jaksaisimme epidemian loppuun saakka.

”Virus on todennäköisesti laantumassa, vuodenvaihde ei aiheuttanutkaan niin suurta piikkiä kuten etukäteen pelättiin. Kiitos kaikille, jotka olette jaksaneet noudattaa ohjeita ja olleet osaltanne vaikuttamassa viruksen leviämisen estämiseen. Tämä vaatii meiltä kaikilta vielä voimia jatkaa”, hän sanoi.

”Saimme eilen ministeri Kiurulta tilannekatsauksen, jossa käytiin läpi muun muassa Irlannin vaikeaa tilannetta. Siksi olemme myös mekin huolestuneita, jos viruksen uusi muoto pääsee leviämään eli pahimmassa tapauksessa emme pystyisi hoitamaan kaikkia apua tarvitsevia”, hän sanoi ja vetosi muun muassa urheiluseuroihin, että noudattaisivat tarkoin ohjeistuksia.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Mäkitalon kehotti edelleen ihmisiä hakeutumaan testiin erittäin matalalla kynnyksellä.

Kaupunginjohtajan kanssa samalla linjalla oli terveysjohtaja Jorma Mäkitalo, joka myös vetosi nuoriin.

 ”Irlannissa uusi koronamutaatio on 50-70 prosenttia helpommin tarttuvaa lajia ja sen on todettu tarttuvan erityisesti alle 19-vuotaisiin. Siksi meidän on pidettävä varamme heidän suojelemisekseen. Vetoankin kaikkiin nuoriin, että tapaamiset pidetään alle 10 hengen porukoissa ja tartunnat ilmoitetaan heti, käydään testissä ja karanteeneja noudatetaan”, Mäkitalo sanoi.

”Tämä viikko kertoo paljon, mihin suuntaan tartunnat lähtevät leviämään - tai laskemaan. Onneksi sairaalahoidon tarve ei ole noussut”, hän lisäsi.

Rokotteita tulee hitaasti

Tartuntataudeista vastaava lääkäri, apulaisylilääkäri Jarkko Huusko kertoi, että rokotteita Ouluun tulee hitaasti.

”Rokotteita on tullut ja tulee Ouluun hitaalla tahdilla ja niukasti, vielä ollaan kaukana, että suurempaa väestöä päästään rokottamaan”, hän sanoi.

”Tälle viikolle olemme saaneet noin 650 annosta Oulussa jakoon ja ensi viikolla suurinpiirtein sama määrä. Nyt on rokotettu asumisyksikköjen henkilökuntaa ja asukkaita. Heidän jälkeensä siirrytään pikkuhiljaa yli 80-vuotiaisiin ja siitä ikäryhmittäin alaspäin”, apulaisylilääkäri Huusko lisäsi.

Apulaisylilääkäri Jarmo Huusko toivoi, että rokotteiden määrä nousisi nopeasti.

Pohjois-Pohjanmaalla on koronailmaantuvuusluku 66,7 ja Oulussa 117. Oulussa luku on suurimpien kaupunkien neljänneksi korkein. Muissa kaupungeissa suunta on jo laskeva.

Rajoitukset jatkuvat

Pohjois-Pohjanmaalla jatketaan nykyisiä kokoontumisrajoituksia helmikuun alkuun asti. Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä Pohjois-Pohjanmaan alueella 1. helmikuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää välttämättömiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 10 henkilöä.

Edelleen noudatetaan myös turvavälejä, hyvää hygieniaa sekä käytetään maskeja tilanteissa, joissa turvaväli on mahdoton.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kaupunginjohtaja Päivi Laajala toivoi, että me kaikki jaksaisimme vielä noudattaa koronarajoituksia. "Terveydenhoito on parasta taloudenhoitoa", hän sanoi. Tiedotustilaisuus välitettiin Ylen sivuilta suorana torstaina 14. tammikuuta.

Lue myös

Lue lisää aiheesta