Siirry suoraan sisältöön

Koronarokotteen tehosteannosta suositellaan syksyn ja talven tullen iäkkäille ja tietyille riskiryhmille

23.8.2023

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että syksyn ja talven tullen koronaa tulee esiintymään jälleen enemmän. Laitos suositteleekin, että koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos annetaan 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

THL arvioi, että syksyn ja talven tullen suurimmassa vakavan koronataudin riskissä oleville ryhmille kannattaisi suosittaa tehosteannosta. Uuden tehosteannoksen on tarkoitus vähentää vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia. Syystalven tehosteannoksena käytetään todennäköisesti Pfizerin uutta XBB.1.5-varianttiräätälöityä Comirnaty-rokotetta.

”Laajaan koko väestön rokottamiseen ei ole lääketieteellistä perustetta. Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen.

Koronan perusrokotesarjaa tarjotaan Suomessa kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Perusterveille 18–59-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan kolmea rokoteannosta, ja 60–64-vuotiaille neljää rokoteannosta. Tehosteannoksilla tarkoitetaan perusrokotesarjan ja sairastettujen tautien lisäksi annettavia rokoteannoksia, jotka ylläpitävät suojaa vakavaa tautia ja kuolemaa vastaan. Rokotesuojan vahvistamisen tarve tehosteannoksilla vaihtelee ryhmittäin ja tilanteittain.

Aika varataan terveyskeskuksesta

Ei ole odotettavissa, että XBB.1.5-rokotteet antaisivat merkittävää suojaa lievää koronatautia ja tartuntoja vastaan. Tämän vuoksi myöskin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille syystalven tehosteannosta suositellaan vain silloin, jos työntekijä kuuluu ikänsä tai perussairauksiensa vuoksi tehosteannoksen kohderyhmään. Kaikkien sote-ammattilaisten tehosteannoksille ei ole lääketieteellisiä perusteita.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue tiedottaa myöhemmin, milloin syystalven tehosteannosta aletaan antaa. Korona- ja influenssarokote annetaan samalla rokotuskerralla. Rokotukseen varataan aika omasta terveyskeskuksesta.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen koronarokotustiedot löytyvät Rokotukset-palvelusta sivulta tästä linkistä.

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
THL suosittelee jälleen ikäihmisille ja riskiryhmille koronarokotuksia. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta