Siirry suoraan sisältöön

Korona vaikuttaa laajasti kaupungin toimintoihin - lue koostettua tietoa tästä

20.3.2020

Lue tästä koottua tietoa, miten koronavirus aiheuttaa muutoksia Oulun kaupungin toimintaan.

Korona viruksen aiheuttama poikkeustilanne on saanut aikaan runsaasti muutoksia kaupungin toiminnoissa:

Seuraa ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ouka.fi/korona

Oululaisille on avattu koronaneuvontapuhelin

Keskiviikkona on kansalaisille avattu koronavirusneuvontapuhelin, jonka numero on 08 558 41414. Se palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15. Iltaisin ja viikonloppuisin koronavirusneuvontaa saat Oulun seudun yhteispäivystyksen numerosta 08 315 2655.

Oulun kaupungin koronavirusneuvontaan voi soittaa, jos oma tai läheisen vointi mietityttää tai kysyttävää on esimerkiksi karanteenista. Puhelimeen vastaavat hyvinvointikeskuksen työntekijät.

Hyvinvointipalvelujen muutoksia

Ikäihmisten kuntouttava päivätoiminta lakkaa kaikissa yksiköissä Oulussa, näitä ovat Haukiputaan, Helmerin, Hiirosen, Kiimingin, Koskenkodin, Muistiparkin, Runolan, Salonrannan, Yli-Iin  ja Ylikiimingin päivätoiminta.

Myös talon ulkopuolisten ateriointi Lassintalon ja Hiirosenkodin ruokailupisteessä päättyy. Ikäihmiset voivat kysyä neuvoa myös ikäihmisten Aino-neuvonnasta p. 044 703 4973.

Oulun kaupungin työkeskukset suljetaan ja kuntouttava työtoiminta lakkaa Kipinän, Kontinkankaan, Tsempin, Majakan, Karpalon ja Virikkeen toimintakeskuksissa sekä Kierrätyskeskuksessa.

Kehitysvammaisten ja vammaisten päivätoiminta keskitetään Oulun kaupungin pohjoispuolella toimintakeskus Tsemppiin ja kaupungin eteläpuolella Hanhilehdon toimintakeskukseen. 

 

Opetus etänä kotiin 

Koulut sulkevat ovensa keskiviikosta lähtien. Opetus toteutetaan etäopiskeluna. Opetuksessa hyödynnetään muun muassa erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja ja tarvittaessa itsenäistä opiskelua. Koulut tiedottavat ja ohjeistavat vanhempia tiistain aikana.

Kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille järjestetään tarvittaessa lähiopetusta. Koulut tiedottavat käytännön toimista Wilman kautta. 

Oulun lukioissa siirryttiin jo maanantaista 16.3.2020 alkaen etä- tai verkko-opetukseen sekä tuettuun itsenäiseen opiskeluun.

Oulun konservatorion toimitilat suljetaan ja lähiopetus keskeytetään. Opetusta toteutetaan mahdollisuuksien mukaan mm. etäopetuksena sekä itsenäisenä työskentelynä.

Oulun taidekoulun lähiopetustunnit keskeytetään ja oppilaille tarjotaan etäopetusta. Myös taidekoulun kaikki yleisötapahtumat on peruttu. 

Päiväkodit ja esiopetus toimivat toistaiseksi

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt, päiväkodit, ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa, jotta turvataan yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lapsille päivähoito. 

Hallitus suosittelee niiden vanhempien pitävän lapsensa kotona, jotka voivat kotihoitoa järjestää. Kaupunki ei peri asiakasmaksuja niiltä perheiltä, jotka hoitavat lapsensa kotona. 

Liikuntapaikat sulkevat ovensa

Uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset sulkevat ovensa. Hallitus suosittelee samoja toimia myös yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoille. 

Oulu10:n asiointipisteet Haukiputaalla, Kiimingissä, Oulunsalossa, Ylikiimingissä ja Yli-Iissä ovat suljettuna ainakin ma 13.4. saakka. Kaupungin asiakaspalvelu palvelee chatissa, WhatsApp:illa, sähköpostilla, sosiaalisessa mediassa ja puhelimitse normaalisti. Torikadun asiointipiste on toistaiseksi avoinna normaalisti.

Myös kirjastot sulkivat ovensa 

Kirjastot on suljettu 13. huhtikuuta 2020 saakka valtioneuvoston määräyksellä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Omatoimikäyttö ei ole mahdollista. Kirjastoautot eivät aja. Pääkirjaston palautusluukku on toistaiseksi auki ympäri vuorokauden.

 

OUTI-verkkokirjasto ja eKirjasto osoitteessa outi.finna.fi ovat auki kellon ympäri. OUTI-verkkokirjastossa voi muun muassa uusia lainansa, maksaa kirjastomaksuja ja hallinnoida varauksia. Lainojen maksimiuusintojen määrä on nostettu toistaiseksi 10 uusintaan. Lainojen eräpäivät ja varausten viimeiset noutopäivät on siirretty ja ne ovat aikaisintaan 4.5.2020. Myöhästymis- ja palautuskehotusmaksuja ei synny kiinniolon aikana.

 

eKirjastosta löytyy e-kirjojen ja e-äänikirjojen lisäksi e-lehtiä, musiikkia, dokumentteja ja elokuvia. Palveluihin kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

 

Kirjasto palvelee puhelimitse ja sähköpostitse. Keskitetyn asiakaspalvelun puhelinnumero on 08 5584 7337, sähköpostiosoite on info.kirjasto(at)ouka.fi. Varaa esille kirjastokorttisi kun otat yhteyttä kirjastoon.

 

Myös kulttuurilaitokset ovat suljettuina

Kulttuurialan toimijat ovat sulkeneet ovensa ja peruneet tapahtumansa. Tiedekeskus Tietomaa, Oulun taidemuseo ja Pohjois-Pohjanmaan museo on suljettu. Tiedekeskus Tietomaan, Oulun taidemuseon ja Pohjois-Pohjanmaan museon kaikki avoimet yleisötapahtumat on peruttu toukokuun loppuun saakka. Oulun teatteri on suljettu ja Valve on suljettu yleisöltä eli tapahtumat ja tilaisuudet, mukaan lukien ryhmät ja kerhot on peruttu toukokuun loppuun saakka. Kulttuurialan työntekijät tekevät tietysti muiden tavoin etätyötä ja suunnittelevat tulevaisuutta ja sähkököisten yhteyksien hyödyntämistä. Myös Oulu-Opisto on keskeyttänyt opetuksensa.

Työllisyyspalveluista voit kysyä puhelimitse tai sähköisesti

Työllisuuspalveluiden asiakasvastaanottoa ei poikkeustilan aikana hoideta kasvokkain, vaan ainoastaan sähköisesti ja puhelimitse.

Työllisyyspalveluiden työnhakija-asiakkaat saavat työllistymiseen liittyvää yleistä neuvontaa arkisin klo 9–15 asiakaspalvelunumerossa 040 481 2940.

TYPin (työllistymistä edistävä yhteispalvelu) asiakkaita palvellaan maanantaista perjantaihin klo 9–15 numerossa 040 621 4768. Numeroihin voi jättää myös soittopyynnöt asiantuntijoille.

Työnantaja-asiakkaat saavat palvelua arkisin klo 9–15 numerossa 050 526 3875.

Ympäristötalo on myös suljettu

Ympäristötalo on suljettu asiakkailta ainakin 30. maaliskuuta saakka. Asiakaspalvelu toimii puhelimitse ja sähköpostilla: 044 703 2009, asiakaspalvelu.yyp@ouka.fi

Rakennusvalvonnan sähköinen lupapalvelu, sähköposti ja asiakaspalvelupuhelimet toimivat. Suunnittelun- ja työmaavaiheen aloituskokouspyynnöt sekä työmaakatselmoinnit voi sopia em. sähköisiä kanavia käyttäen tai ottamalla yhteyttä suoraan henkilökuntaan. Aloituskokoukset pyritään järjestämään etäkokouksina.

Rakennusvalvonnan asiakaspalvelu: 08 558 435 00 ja rakennusvalvonta(at)ouka.fi

Maanvuokrausasiakkailta vastaanotetaan allekirjoituksia vain poikkeustapauksissa, pääsääntöisesti allekirjoitukset hoidetaan postin kautta.

Muut asiantuntijatyöt hoidetaan sähköpostilla, puhelimella tai sovituilla teams-kokouksilla.

Matkailuneuvonnan palvelupiste suljettu

Oulun kaupungin matkailuneuvonnan palvelupiste osoitteessa Torikatu 18 on myös suljettu. Matkailuneuvonta palvelee edelleen puhelimitse, sähköpostitse sekä chatin kautta.

Matkailuneuvojat tavoittaa puhelimitse numerosta 08 5584 1330 ja sähköpostitse osoitteesta matkailuneuvoja@ouka.fi. Chatin kautta matkailuneuvontaa on saatavilla osoitteessa www.visitoulu.fi.

BusinessAsema on muuttanut toimintaansa

BusinessAsemalla lähiaikoina pidettäväksi suunnitellut yli 10 henkilön tilaisuudet perutaan. Jatkossa osa tilaisuuksista voidaan järjestää etäyhteyksien avulla.

BusinessOulun työllisyys- ja yrityspalvelut, TE-palvelut, Oulun Seudun Uusyrityskeskus ja OSAO Ovi antavat asiakkaille tällä hetkellä etäneuvontaa. 4H Business Lab ja Yrityskylä Yläkoulu ovat sulkeneet ovensa ja toiminta on toistaiseksi tauolla. BusinessAseman toimijoiden palvelujen muutoksia voi seurata yhteistiedot-sivulla listattujen nettisivujen kautta.

Kahvila-ravintola Antell Asema on maaliskuun ajan avoinna maanantaista torstaihin kello 7.30–16.00 ja perjantaisin kello 7.30–18.00. BusinessAseman neuvotteluhuoneita ja työtiloja voi käyttää kansallisten määräysten mukaisesti alle 10 henkilön kokoontumisiin Antell Aseman aukioloaikana. FabLab-toiminta suljetaan henkilöasiakkailta 13.4.2020 saakka.

Koronaviruksen torjunta ei tarkoita vielä ulkonaliikkumiskieltoa

Oulun kaupungin latuverkostoa ylläpidetään niin kauan kuin säät sallivat. Latuja kunnostetaan keliolosuhteiden ja lumimäärän mukaan. Koko kunnostuskalusto on käytössä, ja latujen tilanne päivitetään Fluent-palveluun.

Luistinkenttiä ei enää ylläpidetä, mutta urheilukeskusten luistinkentillä voi vielä luistella vapaamuotoisesti. Kenttien pukuhuoneet ja wc:t on suljettu.

Tuiran talviuintipaikan pukuhuoneet on suljettu. Talviulkoilureitit ovat normaalisti käytettävissä.

 

Oululaisia ohjeistetaan toimimaan seuraavasti, jos he sairastuvat:

Jos oireesi ovat lieviä

Jää kotiin. Lievissä tapauksissa koronavirustestejä ei tehdä. Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu viikon kotilevolla, tarvitsematta lääkärin hoitoa. Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

Jos oireesi vaativat hoitoa

Jos et selviä kotihoidolla, soita Oulun kaupungin koronavirusneuvontanumeroon 08 558 41414. Numero palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin klo 8–15. Iltaisin ja viikonloppuisin koronavirusneuvontaa saat Oulun seudun yhteispäivystyksen numerosta 08 315 2655.

Terveydenhoidon ammattilaisen arviota vaativia ylähengitystieinfektion oireita ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus. Hätätilanteessa soita 112.

Tee oirearvio netissä

Sähköiseen Omaolo.fi -verkkopalveluun on avattu uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirearviokysely. Palvelu on käytettävissä internet-selaimella tietokoneella ja älypuhelimella. Palvelun avulla on mahdollista tehdä sähköinen hoidontarpeen arviointi ja saada arvioinnin tuloksen perusteella tarvittava ohjaus hoitoon, jos henkilöllä on epäily koronavirustartunnasta. Oirearviokyselyn toimintasuositukset ovat kansallisia ja niitä on täydennetty paikallisilla ohjeistuksilla, kun yhteydenotto ammattihenkilöön on tarpeen.

Muistathan perua kiireettömän ajan, jos et käytä sitä

Muistathan perua varaamasi kiireettömän ajan hyvinvointikeskukseen tai suun terveyden hoitoon, jos et käytä sitä.

 

Hallitus linjasi myös vierailuja ja kookoontumisia

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä ja hoivakodeissa on kielletty. Yhteydenpitoa voi jatkaa esimerkiksi puhelimitse.

Julkisia kookoontumia on rajoitettu kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Yli 70-vuotiaille annettiin toimintaohje, jonka mukaan heitä velvoitetaan pysymään mukaan erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Heidän tulee sopia poissaolosta työnantajansa kanssa.

Kattava kooste hallituksen linjauksista oukan sivuilla.

Oulun kaupungin toimintaohjeet ja vaikutukset ouka.fi/korona 

 

 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Moni kaupungin toiminto hiljenee, kuten kuvassa pääkirjasto, ainakin kuukaudeksi.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta