Siirry suoraan sisältöön

Koronan kanssa on edelleen edettävä erittäin varovaisesti, tietää oululainen Mikkolan perhe

20.12.2020

Vaikka Mikkolat sairastivat koronan lievänä, oli tauti pelottava. Oireet tuntuivat oudoilta ja jälkitaudit vaivaavat edelleen.

Mikkolan perhe on keväästä alkaen suhtautunut koronaan vakavasti ja varovaisesti. Annettujen suositusten mukaan on toimittu, maskeja käytetty ja matkustamista vältetty.

Tarkkaavaisuudesta huolimatta perheen isä ja äiti sairastuivat marraskuussa koronaan. Lasten koronatestin tulokset olivat negatiiviset.

Heti omaehtoiseen karanteeniin ja harrastukset tauolle

Sekä Tuulilla että hänen aviomiehellään Juhalla oli miedot oireet.
 
”Ajattelen niin, että lapset sairastivat saman taudin, koska oireet olivat samantyyppiset ja ne tulivat samaan aikaan, kun meillä vanhemmilla oli huimaus- ja väsymysoireita", kertoo perheen äiti Tuuli Mikkola.

Eräänä marraskuisena maanantaiaamuna perheen isä Juha Mikkola sai kuulla altistuneensa edellisellä viikolla virukselle. Häneltä otettiin pikatesti,
negatiivinen tulos tuli samana päivänä.
 
”Juha päätti kuitenkin alkaa omaehtoiseen karanteeniin. Seuraavana päivänä hävisivät haju- ja makuaisti, mutta kuumetta ei ollut”, Tuuli kertoo. ”Lopetimme heti kaikki harrastukset, pojat jäivät pois koulusta. Töitä teemme muutenkin etänä.”

Kontaktin piti olla turvallinen

Keskiviikkona otettiin uusi testi ja perjantaina Juha sai positiivisen tuloksen.  
 
”Tiedämme tarkalleen mistä tämä tartunta tuli, sen piti olla niin sanotusti turvallinen kontakti”, Tuuli sanoo. ”Tässä altistumistilanteessa noudatettiin annettuja ohjeistuksia: käytettiin maskeja ja pidettiin turvavälejä."

Virus tarttui siitä huolimatta.

Tiedettiin mitä odottaa

Tuuli ja perheen 9- ja 11-vuotiaat pojat testattiin perjantaina. Poikien negatiiviset tulokset tulivat lauantaina tekstiviestillä ja Omahoitoon.
 
”Minun positiivinen tulokseni tuli ensin Omahoitoon sunnuntaina. Samana aamuna kävin lyhyen puhelinkeskustelun hoitajan kanssa. Juha oli jo nämä keskustelut käynyt lääkärin kanssa, joten tiedettiin mitä odottaa."

Poikien karanteenia jatkettiin ohjeistetusti 14 vuorokautta sen mukaan milloin perheen viimeisin jäsen on sairastunut.

Kukaan ei kuumeillut

Tuulin sairastama korona oli mieto, mutta kokemuksena pelottava. Oireet olivat outoja.
 
”Oli jatkuva pohjaton väsymys sekä huimaus, kuin olisi noussut karusellista. Ne eivät olleet tyypillisinä pidettyjä koronaoireita kuten kuumetta tai keuhko-oireita."
 
Ulkoillaan kuitenkin jaksettiin.

”Kaiken tekemisen jälkeen piti nukkua ja levätä. Väsymys oli aivan pohjaton ja lamaannuttava. Huimasi koko ajan, piti mennä pötköttelemään ja se teki taudista pelottavan, nämä erikoiset oireet. Kuumetta ei ollut kenelläkään", kertoo Tuuli.

Huolta muiden ihmisten tartuttamisesta

Kauheinta oli epätietoisuus tulevaisuudesta ja pelko muiden ihmisten puolesta.
 
”Ajattelin olemmeko sairastuttaneet muita ihmisiä ja keitä ja kuinka pahasti. Onneksi saimme tietää Juhan altistumisesta hyvissä ajoin."

Mikkolat olivat tavanneet vain vähän ihmisiä ja he osasivat nimetä kaikki kontaktit kahta vuorokautta ennen oireiden alkamista. Eikä lopulta korona ollut tarttunut kehenkään heistä.

Perheen lapset testattiin uudestaan viikon päästä edellisestä testituloksesta. Edelleen molempien tulos oli negatiivinen.

Jälkioireiden mukana tulee epätoivo

Tuuli Mikkola otti paljon itse selvää taudista virallisilta verkkosivuilta kuten esimerkiksi THL:n tiedoista.
 
”Kerran soitettiin itse karanteenissa koronaneuvontaan. Muuten Internetin juttuihin koronasta suhtauduimme kriittisesti. Onneksi tunsin terveydenhoidon ammattilaisen, joka sairasti koronan, joten häneen tukeuduttiin myös.”
 
Mikkolan perheen karanteeni on nyt ohi. Koronan jälkioireet kuitenkin tuntuvat edelleen voimakkaasti.
 
”Välillä on päiviä, että kaikki tuntuu olevan kunnossa ja sitten tulee päiviä, että voimat eivät riitä mihinkään ja huimaus on voimakasta. Minulta maku- ja hajuaisti olivat muutaman päivän pois, mieheltäni ne puuttuvat edelleen.”
 
Tuuli haluaisi kovasti urheiluharrastusten pariin, mutta on määrätietoisesti pistänyt ne tauolle ja kävellyt ulkona.
 
Raskaan työpäivän tai keskittymisen jälkeen pitää edelleen levätä hetki.
 
”Välillä suututtaa, että sairastuttiin, vaikka olimme olleet koko vuoden varovaisia. Kun oireet palaavat, iskee myös epätoivo”, Tuuli sanoo.

Leviämisen estäminen yksilönkin vastuulla

Huolestuneena Tuuli Mikkola on kuunnellut juttuja, että ihmiset jouluksi matkustelevat tapaamisiin ympäri Suomea.
 
”Kyllä mekin mietimme miten esimerkiksi isovanhempien kanssa toimimme, mutta päätimme olla kaikki omissa kodeissamme. Zoomin välityksellä otetaan tänään jouluna yhteys, yleensä meitä on yhdessä toistakymmentä.”
 
Näin Mikkolat toimivat siitä huolimatta, että nykytiedon mukaan he eivät voi tartuttaa ketään.
 
”Sitä paitsi olemme aika väsyneitä. Onkin hyvä rauhoittua.”
 
Tuuli Mikkola korostaa, että ainoa varma tapa suojella muita ihmisiä on olla tapaamatta heitä.
 
Kuten hän tietää, taistelussa koronaa vastaan paljon valintoja jää yksilölle.

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oululainen Mikkolan perhe viettää joulun kotona tiiviisti vain lähempien kesken. Takana on sairastettu korona. Kuva: Mikkolan perheen kotialbumi

Lue myös

Lue lisää aiheesta