Siirry suoraan sisältöön

Korona vaikuttaa myös varhaiskasvatukseen - hyvä hygienia estää tartuntoja

10.8.2020

Päiväkodit ovat avanneet ovensa elokuun alussa ja esiopetus sekä avoin varhaiskasvatus käynnistyvät 17. elokuuta. Monissa päiväkodeissa arki rullaa normaalin tapaan, ja ohjeistuksia hygieniasta ja järjestelyistä on jaettu suoraan lasten vanhemmille. Tässä kuitenkin tärkeimmät huomiot.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet ohjeistuksia turvalliseen varhaiskasvatukseen palaamiseen ja aloittamiseen. Koronaviruspandemiaan liittyvien hygieniaohjeiden noudattamista jatketaan myös varhaiskasvatuksessa, jotta koronavirustartuntojen riski ei kasva.

1. Vältetään tarpeettomia lähikontakteja ja tartuntoja ehkäisevästä hygieniasta huolehditaan. Siitä huolimatta päiväkodeissa on tärkeintä, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, sylin ja turvan.  

2. Jos päiväkodissa tai perhepäivähoidossa todetaan koronavirustartunta, siitä tiedotetaan heti kyseisen yksikön huoltajia ja henkilöstöä.  

3. Yksiköiden ovella on käsidesiä tarjolla ja kaikki käyttävät sitä sisään tullessa. Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan varhaiskasvatukseen, sekä ennen kotiin lähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.

4. Maskien käyttöä ei suositella varhaiskasvatuksessa. Hyvästä hygieniasta huolehditaan erityisesti ruokailussa, ja henkilöstö jakaa annokset lapsille. Ruokailu järjestetään mahdollisuuksien mukaan ryhmän kanssa, ei yhteisruokailuna kaikkien ryhmien kanssa ruokasalissa. Ruokasalissa ruokaillaan porrastaen omien lapsiryhmien kesken.

5. Päiväkodeissa toteutetaan edelleen tehostettua siivousta ja huolehditaan riittävästä lelujen pesusta.

6. Suosituksena on edelleen, että lapsilla olisi päiväkodissa/perhepäivähoidossa erilliset vaatteet. Tärkeän unilelun saa tuoda mukana ja viedä kotiin päivän päätteeksi.

7. Mikäli varhaiskasvatukseen osallistuu riskiryhmään kuuluvia lapsia, heidän osallistumiseensa kiinnitetään erityistä huomiota ja kehitetään sopivia osallistumisen tapoja yhdessä huoltajien sekä paikallisten tartuntatautiviranomaisten kanssa.

8. Suotavaa on, että lapsen tuo ja hakee vain yksi henkilö, jolloin kontaktien määrä vähenee. Tulkaa sisään päiväkodin eri ryhmiin ulkokautta. Päiväkotien johtajat ohjeistavat tarkemmin oman yksikkönsä toimintatavoista.

9. Muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua päiväkotien alueella vältetään. 

10. Henkilöstö ei pääsääntöisesti siirry yksiköstä toiseen, vaan on mahdollisimman paljon oman lapsiryhmän kanssa. Järjestämme toiminnan mahdollisimman väljästi lapsiryhmissä sekä ulkotiloissa, ja ulkoilemme paljon.

Isoja yhteistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi, jos väljyys- ja hygieniatekijöitä ei voida huomioida. Syyskaudella järjestämme soveltaen vanhempainiltoja esimerkiksi ulkotiloissa, etäyhteydellä tai pienryhmissä. Hyödynnämme viestinnässä mahdollisimman paljon sähköisiä yhteydenottotapoja.

Lisätietoja tästä sivustosta.

Päiväkodit kiinnittävät myös paljon huomiota tartuntojen ehkäisyyn. Huolenpito on kuitenkin ensisijalla. Kuva: Sanna Krook.

Lue myös