Siirry suoraan sisältöön

Korjaa se itse – Haukipudas mukana EU:n korjauspaja-kokeilussa

22.10.2020

Marraskuun 7. päivänä pistetään Haukiputaan koululla `fillarit talavikuntoon´. Työpaja on osa isompaa EU:n rajoittamaa Folkverkstan-pilottihanketta, jossa ideana on ympäristöystävällinen korjaa-se-itse -ajatus. Takana on jo kaksi pajaa Kellossa ja Martinniemessä.

Folkverkstan on EU-rahoitteinen hanke, josta vastaa Föreningen Norden Norrbotten yhteistyössä Pohjola-Nordenin kanssa. Oulun kaupunki on osarahoittaja.

”Folkverkstan-hanke päättyy syksyllä 2022, mutta tällaisen työpajatoiminnan on tarkoitus jatkua sen jälkeenkin. Pilotit tehdään yhteistyössä esimerkiksi Oulu-opiston kanssa, jonka kautta saadaan teorialuennoitsijoita sekä käsityöammattilaisia”, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Henrik Skarevik.

Aina ei tarvitse heittää roskiin

Ensimmäinen työpaja järjestettiin Kellossa ja sen jälkeen Martinniemen koululla, jossa pidettiin 10. lokakuuta non-stop-tekstiilityöpaja.

”Siellä oli käsityöammattilaisen avulla mahdollista korjata vaikka pehmoleluja ja parsia vaatteita tai villasukkia. Käsityöammattilaisena paikalla oli Päivi Kuoppala Oulu-opistolta. Kahvittelut järjesti kotikoulutoimikunta.”

”Mikä lie syynä, koronako, koska paikalle saapui vain kaksi osallistujaa, molemmat koulun oppilaita. Yleisöryntäyksestä ei ihan voida puhua. Pajat ovat kuitenkin suunnattu ihan kaikille”, Skarevik pohtii.

Koneen ääressä Martinniemen koulun luokanopettaja Marja-Liisa Härmä ja vieressä Oulu-opiston opettaja Päivi Kuoppala. Seuraavassa pajassa keskitytään pyörien talvihuoltoon.

Tavoitteena muuttaa kulutustottumuksia

Hankkeella on kolme osatavoitetta: kansansivistys, työpajat ja konseptointi.

”Kansansivistyksen tarkoitus on saada ihmiset miettimään kulutustottumuksiaan: Miten pääsemme pois käytä-ja-heitä-pois- kulttuurista, mitä voisi korjata itse, ettei tarvitse ostaa uutta tai mitä kannattaa itse korjata”, esittelee Skarevik.

Työpajat pyörivät matalan kynnyksen periaatteella.

”Kaikki voivat tulla sinne korjaamaan omia arjen tavaroita. Kyse voi olla vaikkapa vaatteista, pyöristä, urheiluvälineistä, tai puutarhakoneista. Toiminnasta olisi tavoitteena tehdä malli, jota voisi toteuttaa jatkossa.”

Nyt on siis meneillään ensimmäinen työpajakierros. Hankkeen aikana työpajakierroksia on yhteensä seitsemän, mikä tarkoittaa yhteensä 21:tä työpajaa Oulun pohjoispuolella.

”Puolivuosittain meillä tulee olemaan tapaamisia, joissa pilottitoimittajilla on mahdollista jakaa kokemuksiaan työpajojen järjestämisestä sekä saada kehitysideoita siihen, miten niitä voisi toteuttaa paremmin. Hankkeen lopuksi kaikki kokemukset ja ideat kootaan ”yksiin kansiin”, jonka pohjalta vastaavanlaista matalan kynnyksen korjaa-se-itse- toimintaa voi toteuttaa muillakin paikkakunnilla Suomessa ja Ruotsissa ja miksi ei muissakin maissa”, projektikoordinaattori kiteyttää.

Seuraava Haukiputaan työpaja ”Fillarit talavikuntoon” toteutetaan Haukiputaan koululla teknisen työn luokassa 7.11. Kaikki ovat tervetulleita!

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Omat kollarit on helppo paikata, sen sijaan, että ne heittäisi roskiin. Haukiputaalla kokeillaan korjauspajoja, joihin ovat kaikki tervetulleita.

Lue myös

Lue lisää aiheesta