Siirry suoraan sisältöön

Kohti keskustakirjastoa – käyttäjät toivoivat elävää olohuonetta

13.6.2020

Oulun kirjastoväki avasi asiakkailleen huhti-toukokuussa kyselyn, jossa etsittiin toiveita uuteen keskustakirjastoon ja nykyisen pääkirjaston palveluihin. Vastauksia tuli paljon ja niiden anti oli monipuolinen.

Erityisesti vastauksista kävi ilmi, että uuteen keskustakirjastoon toivottiin kirjallisuus- ja kulttuuritapahtumia, koulutuksia sekä näyttelyitä, perinteisiä kirjastopalveluita rauhaisine kokoelma- ja lukutiloineen sekä kaupunkiverstasta.

Viihtyisyyden lisäämiseksi ehdotettiin muun muassa viherkasveja, viherseinää, äänimaailmaa, kalusteita, valaistusta ja maiseman hyödyntämistä sekä taidetta ja siisteyttä.

Myös tarve pienille työ- ja opiskelukopeille ja tutkijanhuoneille sekä isommille varattaville ryhmätyö-, kokous- ja opiskelusaleille nousi selkeästi esille vastauksissa. Lukutiloissa kaivattiin kahdenlaisia tiloja: yksityisiä, pieniä lukusoppeja sekä isompia, rentoja, erillisiä lukusaleja ja -tiloja kalustettuina vaihtelevasti.

Nykyinen pääkirjasto sai kehuja

Vastaajien mielestä nykyisessä pääkirjastossa on parasta laaja kokoelma sekä ystävälliset ja ammattitaitoiset työntekijät. Sijainti ja arkkitehtuuri mainittiin myös usein, erityisesti tyylikkyys, valoisuus, ilmavuus ja lasijulkisivu. Pääkirjaston eri kerroksia, niiden osastoja ja selkeää jaottelua aineistoissa ja tiloissa kiitettiin. Yhtä avointa tilaa ei toivottu, sillä kirjaston äänimaailma ja miljöö haluttiin pitää rauhallisena.

Nykyisessä pääkirjastossa arvostettiin myös sitä, että se on perinteinen kirjasto, ja toimii kulmakunnan keskuksena, jonne ovat kaikki tervetulleita.

”Kirjaston ”olohuonemaisuutta” kaivattiin paljon, tilaa keskustella ja viettää aikaa ystävien kanssa tarvitaan. Tämä tila kuitenkin toivottiin olevan muualla kuin kirjojen seassa, kokoelma- ja lukutilan toivottiin olevan rauhaisa,” kertoo Oulun kaupungin kirjastopalvelujohtaja Jouni Pääkkölä.

”Saavutettavuus koettiin haasteellisena muun muassa parkkipaikkojen vähäisen määrän, liian pienien tilojen ja kulkureittien sekä bussiliikenteen pysäkin puuttumisen osalta”, hän lisää.

Muutamia muita puutteita huomattiin

Nykyisestä pääkirjastosta puuttui vastaajien mielestä myös selvästi nykyaikaisen pääkirjaston vaatimat äänieristetyt luku- ja työskentelytilat sekä kunnolliset saniteettitilat ja rentoutumistilat.

Lisäksi modernimpaa kahviota, isompaa lastenosastoa leikkihuoneineen ja erillisine vauvanhoitotiloineen kaivattiin myös. Tekemiseen liittyviä tiloja toivottiin: pelihuoneita, kaupunkiverstasta laitteineen, e-kirjojen kuuntelupaikkoja, LP-levyjen kuuntelumahdollisuutta, puutyötiloja ja soittotiloja.  Myös lainattavalle teknologialle, läppäreille ja tableteille, olisi tarve.

Oulun kaupunginkirjaston Kohti Keskustakirjastoa -kysely oli avoimena verkossa noin kolme viikkoa huhtikuun lopulta toukokuun alkuun. Siinä kysyttiin mikä nykyisessä pääkirjastossa on parasta ja mitä sieltä puuttuu.

Lisäksi kirjastoväki halusi tietää vastaajien toiveita liittyen teknologiaan, palveluihin, tapahtumiin, näyttelyihin ja koulutuksiin. Vastauksia etsittiin myös, miten uuteen Keskustakirjastoon voisi lisätä viihtyisyyttä. Kyselyyn saatiin 288 vastausta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Keskustakirjaston suunnittelu etenee ja asiakaskyselyn tulokset menevät Keskustakirjaston hankeselvitystyöryhmän jatkokäsittelyyn. Hankeselvitys valmistuu syksyllä.

Lue myös

Lue lisää aiheesta