Siirry suoraan sisältöön

Kohti asuntomessuja 2025: Hartaanselänrannan yleissuunnitelma etenee

22.3.2021

Hartaanselänrannan yleissuunnitelma alkaa olla viimeistä viilausta vaille valmis. Yleissuunnitelmassa määritellään alueen rakentamisen määrää, korkeutta ja sijoittelua, viheralueita, auto-, pyöräily- ja kävelyliikenteen ratkaisuja, rantojen käsittelyä sekä hulevesien johtamis- ja käsittelytapoja. Paljon on siis alueella tehtävää ennen kuin messut avautuvat vuonna 2025.

Yleissuunnitelmassa on tutkittu myös alueen tulevia kiertotalousratkaisuja eli sitä, miten alueella toteutetaan kestävää kehitystä edistäviä jakamisen palveluja sekä materiaalikiertoja purku- ja viherjätteen osalta.

Yleissuunnitelma toimii alueen jatkosuunnittelun ja toteuttamisen pohjana ja käsittää koko Hartaanselänrannan alueen, josta myöhemmin valittavalla osa-alueella järjestetään Oulun asuntomessut vuonna 2025. Suunnittelutyö jatkuu kiivaana tänäkin vuonna ja monenlaisia ratkaisuja täytyy tehdä, ennen kuin suunnitelmista päästään toteuttamaan tulevaisuudessa häämöttäviä asuntomessuja.

Selkeä vuosisuunnitelma edessä

Hartaanselänrannan suunnittelussa ja toteuttamisessa edetään vuositasolla seuraavalla aikataululla:

2019-2020: Hartaanselänrannan suunnittelu aloitettiin järjestämällä alueen arkkitehtikilpailu vuonna 2019. Kilpailun voittajaksi valittiin suunnitelma nimeltä Hoijakka ja kunniamaininnan sai Pietarin kalansaalis, joiden pohjalta on laadittu vuonna 2020 alueen yleissuunnitelmaa.

2021: Alkuvuodesta viimeistellään Hartaanselänrannan alueen yleissuunnitelma ja laaditaan sen pohjalta asemakaavaluonnos, jotka on tarkoitus esitellä julkisesti kevään aikana touko- kesäkuussa. Vuoden loppuun mennessä laaditaan luonnoksen pohjalta asemakaavaehdotus sekä valmistellaan sen rinnalla asuntomessujen tontinluovutukseen liittyviä toimintatapoja ja periaatteita, rakentamistapaohjeita ja valaistussuunnitelmaa. Tavoitteena on, että alueen asemakaava on valmis vuoden lopussa.

2022: Vuoden aikana aloitetaan tontinluovutus alkaen kerrostalotonteista. Omakotitalotonttien luovutus toteutetaan loppuvuodesta. Hartaanselänrannan kunnallistekniikan rakentaminen aloitetaan. Vuoden aikana laaditaan myös Oulun asuntomessujen toteuttamissopimus Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kanssa ja yhteistyö valtakunnallisen messuorganisaation kanssa tiivistyy.

2023-2024 rakennetaan kunnallistekniikkaa ja katuja. Asuntomessualueen kerrostalojen rakentaminen aloitetaan 2023 ja pientalojen rakentaminen 2023-2024.

2025: Oulun asuntomessuilla esitellään ensimmäinen osa Hartaanselänrannan alueen asemakaavan toteuttamisesta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Havainnekuva Vaakunarannalta Hietasaaresta. Kuva: Arkkitehtitoimisto MUUAN Oy.

Lue myös

Lue lisää aiheesta