Siirry suoraan sisältöön

Kirjaston Digiverstaalla helppoa 3D-tulostusta ja omien vaatteiden tuunausta – digitalkkarit opastavat ja ojentavat auttavan kätensä

21.10.2021

Digiverstas avattiin viime vuoden syksyllä. Se on Oulun kirjaston uusimpia palveluita. Avaamisen jälkeen varsin pian koronasulku sammutti verstaalta valot ja uudelleen päästiin aloittamaan vasta tämän vuoden toukokuussa.

Digiverstaan tarjoamat palvelut ovat saattaneet jäädä monelle vieraiksi, ja tilassa sijaitsevat laitteet voivat vaikuttaa oudoilta ja vaikeasti lähestyttäviltä. Moni miettii esimerkiksi, mitä 3D-laitteella voi tehdä.

3D-tulostimella valmistettu piparkakkumuotti ”Batman”. Miksi sen pitäisi olla sika, kun se voi olla supersankari.

3D-tulostin luo kolmiulotteisia muotoja. Lehdissä on esiintynyt juttuja, joissa käyttäjä on tulostanut itselleen esimerkiksi auton ja lähtenyt sitten ajamaan sillä. Tämä on täysin mahdollista, joskaan jutuissa ei yleensä mainita, että harrastajalla täytyy olla lähes rajaton budjetti ja valtavasti teknillistä osaamista. Tavallisessa 3D-tulostimessa, jollainen kirjastossa on tarjolla, ei oikeastaan ole mitään ihmeellistä.

Tulostin on itse asiassa läpinäkyvillä plekseillä varustettu pienehkö kaappi, jossa sijaitsee vaatimattoman oloinen suutin, joka toimii kuin kermapursotin. Se on vain paljon hitaampi, sillä se tulostaa päällekkäin ohuita kerroksia biomassaa huipputarkasti ja lopputuloksena kaappiin muotoutuu vaikka shakkinappula, astianpesukoneen korin rikkoutuneen muovikiinnikkeen korvaava osa, auton oven sisäkahva tai muu pieni muoviosa. Miksi ei vaikka Asterixin pienoismalli, jos Asterix nyt missään muodossa voi olla pieni.

Itse biomassa on uusiutuvista raaka-aineista, kuten sokeriruo’osta tai maissitärkkelyksestä valmistettua    muovia, polyaktidia. Se on säiliössä kiinteässä muodossa, ja tulostimeen tullessaan se muistuttaa metrilakritsaa. Juuri ennen suuttimeen menoa se prosessoidaan hetkeksi nestemäiseksi, jotta se voi ottaa uuden muotonsa.

3D-tulostin työssään. Tässä tehdään montaa pientä osaa yhtä aikaa. Tulostamisen tarkkuuden vuoksi työssä voi hurahtaa tunteja.

3D-tulostimella voi tulostaa melkein mitä tahansa, kuten korvakoruja tai piparkakkumuotteja. Näiden, kuten muidenkin muotojen tulostamiseen tarvitaan digitaalinen mallitiedosto. Valmiita mallitiedostoja voit löytää netistä esimerkiksi osoitteesta thingiverse.com.

”Myös autojen tai kodinkoneiden muoviosiin voi löytyä netistä valmiita malleja,” tarkentaa digitalkkari Jussi Virpiranta.

Digiverstaalla on valmiista malleista koetulostettu muun muassa kissa ja piparkakkumuotti Batman. Rajana on oma luovuus pienissä kappaleissa, sekä tulostimen tekniset ominaisuudet. Tarkempiakin laitteita löytyy, mutta kirjaston tulostimella pääsee 3D-tulostuksen saloihin hyvin käsiksi.

Myös omien fyysisten kappaleiden mallintaminen kirjastossa mahdollistuu myöhemmässä vaiheessa.

Uusi 3D-skanneri helpottaa mallinnusta

Myös omien fyysisten kappaleiden mallintaminen kirjastossa mahdollistuu myöhemmässä vaiheessa, kun  3D-skanneri saadaan käyttöön. Laite on niin uusi, että se ei ole vielä edes uudenkarhea. Vehje vaikuttaa ensisilmäyksellä talousvaa’alta, jossa on kehittynyt kameratoiminto. Ja kehittynyt se oikeasti onkin. Laitteessa on pyörivä alusta, jolle asetetaan kappale, jonka laite sitten kuvaa eli mallintaa. Mallintaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että 3D-skanneri luo siitä digitaalisen mallitiedoston, jonka mukaisesti 3D-tulostin sitten tulostaa tai - pursottaa - kappaleen uuteen muotoonsa, väriinsä ja kokoonsa.

Skannerin pyörivällä alustalla pystytään mallintamaan maksimissaan 15 kertaa 15 senttimetrin kokoinen kappaleen. Laitteen kameran voi irrottaa alustasta, jolloin sillä pystytään skannaamaan vaikka ihminen, mikäli tämä pysyy täysin liikkumatta skannauksen ajan. Lopputuloksena mallista voidaan tulostaa pieni patsas. Käsiskannaaminen voi tosin olla kokemattomalle vaikeaa.

Laite tarvitsee vielä ohjeiden tekemisen ja henkilökunnan perehtymisen, ennen kuin se voidaan saattaa asiakaskäyttöön. Käyttöönotosta tiedotetaan Digiverstaan ja kirjaston kotisivuilla sekä somessa.

Ilmaise itseäsi kirjastossa, suunnittele paita

Keskellä Digiverstasta sijaitsee valtavan kokoinen vinyylileikkuri, jollaisesta mummoni olisi innostunut. Hän tosin olisi pitänyt sitä mankelina. Tämä laite ei kuitenkaan silitä, vaan leikkaa paitaan suunnittelemasi kuvion tai tekstin vinyylistä painokelpoiseen muotoon.

Kuvion siirtäminen on mahdollista lähes mihin tahansa pintaan, joka voidaan asettaa sileänä kuumaprässiin ja johon painatus kankaan laadun puolesta onnistuu. Käytettävissä on upeita värejä ja painatuksen jälki on hyvä. Paitoja ja muita kankaisia painotuotteita tehdään paljon muun muassa joululahjoiksi, nyt on hyvä hetki aloittaa suunnittelemaan laadukasta ja persoonallista joululahjaa läheiselle.

Vinyylileikkurilla voi myös luoda tarroja, joilla voi tuunata vaikka tietokoneensa, puhelimensa tai päiväkirjansa kannet. Tarkkuuden puolesta kone pystyy tekemään erinomaisen pientä jälkeä, mutta väreistä käytettävissä on vain musta ja valkoinen, mikä hieman rajoittaa tarrojen suunnittelua.

Opiskelijoita ja satunnaisesti Adoben palveluja tarvitsevaa kansalaista kiinnostanee Digiverstaan mediatyöasema. Asemalla voi käyttää Adobe Creative Cloud -ohjelmistopakettia, joka sisältää Adoben suosituimmat kuvankäsittelyohjelmistot.  Mediatyöasema on tarkoitettu luovaan digitaaliseen työskentelyyn, joten käytettävissä on piirtonäyttö sekä tasoskanneri, jolla voit skannata dioja, negatiiveja sekä valokuvia ammattilaistason laadulla.

Suutarin lapsella ei aina ole kenkiä. Erikoiskirjastovirkailija Päivi Iinatti ei ole vielä itse ehtinyt paitoihin tekstejä painamaan, mutta tarroja hän kyllä on tulostellut.

Tulosta ja skannaa kirjastossa – pelastat maailmaa

Oulun kirjasto on vuosikymmenien ajan tarjonnut peruspalveluina asiakkailleen tietokoneet internetyhteyksillä sekä tulostuspalvelut, ja palvelulla onkin vakiintunut käyttäjäkuntansa.

Paitsi 3D-laitteen ja vinyylileikkurin käyttö, kannattaa myös vähäinen skannauksen ja tulostamisen tarve keskittää kirjaston laadukkaille laitteille. Samalla tuet kestävää kehitystä ja vältyt ostamasta kotiin tarpeettomia tavaroita.

Uusiin laitteisiin tutustuminen on kirjastossa helppoa. Kynnys tulla kokeilemaan on matala, digitalkkarit opastavat käytössä ja laitteissa on myös kattavat käyttöohjeet. Ennen ensimmäistä käyttökertaa tulee kuitenkin varata opastusaika laitteiden käyttöön.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Digiverstas tarjoaa käytettäväksi jännittäviä laitteita ja opastuksen. Siellä voi painaa vaikka t-paidat joululahjoiksi omilla teksteillä. Kuvat: Joel Ollikkala

Lue myös

Lue lisää aiheesta