Siirry suoraan sisältöön

Kirjastoissa riittää ruuhkaa rajoituksista huolimatta – palautuksia ennätysmäärä

25.1.2021

Vaikka Oulun kirjastoissa pääsee asioimaan rajoitetusti, ei kiire ole loppunut eikä ihmisten lukuinto laantunut. Maanantaina 11. tammikuuta tehtiin kaikkien aikojen ennätys palautettujen kirjojen määrässä. Yhteensä päivän aikana palautui Oulun kirjastoihin 23 800 nidettä.

Kirjastoihin Oulussa pääsee tällä hetkellä asioimaan rajoitetusti. Varauksia voi noutaa ja lainoja palauttaa pika-asiointina itsepalveluna. Lisäksi yhtäaikaisia asiakasmääriä on rajoitettu tilojen koon mukaan.

Voisi luulla, että rajoituksista johtuen kirjatoissa on juuri nyt rauhallista. Kirjastoissa tehdään kuitenkin parhaillaan ennätyksiä asiointimäärissä. Näin siitäkin huolimatta, että kirjastojen asiakasmääriä ja aukioloaikoja on rajoitettu ja osa lähikirjastoista on kokonaan suljettu.

Asiointialueiden rajaamisen vuoksi kokoelmia ei pääse selaaman ollenkaan. Kirjastoissa on kuitenkin esillä pienet määrät lainattavaa aineistoa kaikenikäisille. Varauspalvelun avulla saa käyttöön koko OUTI-kirjastojen valikoiman.

Varauksia ja palautuksia ennätysmäärät

Kirjaston varauspalvelun suosio on ollut nousussa viimevuosina. Koronatilanne on kuitenkin pakottanut kaikki kirjaston asiakkaat sen käyttäjiksi. Kirjastossa asiointi etäaikana sujuukin yhtä helposti kuin nettishoppailu. Verkossa voi varata haluamansa aineiston ja kun saapumisviesti kilahtaa puhelimeen, noudetaan se valitun kirjaston hyllystä.

Varausten määrät ovat kasvaneet rajoitusten myötä. Aiemmin varauksia tuli pääkirjastolle 150-200 päivässä. Alkuvuoden aikana varausten määrä on noussut noin 600 kappaleeseen ja joinain päivinä pääkirjaston virkailijat ovat keränneet yli 1000 varausta. Kirjastossa riittää siis kiirettä, vaikka varsinainen asiakastyö on tauolla. Piipahtajia riittää myös asiakastiloissa, sillä suurin osa varauksista haetaan hyllystä nopeasti.

Tammikuun toisella viikolla Oulun kirjastoissa koettiin varsinainen palautussuma, kun useat loppuvuonna lainatut kirjat erääntyivät yhtäaikaisesti. Maanantaina 11. tammikuuta tehtiin kaikkien aikojen ennätys päivän aikana palautettujen kirjojen määrässä. Yhteensä päivän aikana palautui Oulun kirjastoihin 23 800 nidettä. Se on kaksinkertainen määrä normaaleihin palautusmääriin verrattuna.

”Ruuhkaa oli tuona päivänä aamusta asti, asiakkaiden pääsyä sisään pääkirjastoon jouduttiin jopa hetkellisesti rajoittamaan”, kertoo pääkirjaston palveluesimies Pauliina Bomström.

Varaukset saapuvat nopeasti tilaajille

Varauksia aineistoon voi tehdä OUTI-kirjastojen verkkopalvelussa tai kirjaston asiakaspalvelun kautta. Jos varattu kirja on vapaana missä tahansa alueen kirjastossa, toimitetaan se tilaajalle parissa päivässä. Sitä ennen se on poimittu hyllystä oikeaan kuljetuslaatikkoon ja opus on matkannut kuljettajan kyydissä kirjastoon, johon se on tilattu.  Oulun alueella varaukset kulkevat kirjastosta toiseen ripeästi. Kuljettaja kiertää alueen kirjastot päivittäin.

OUTI-kirjastoihin kuuluu Oulun kirjastojen lisäksi 15 kirjastoa ympäri maakuntaa. Tehty varaus voi saapua varaajalle mistä tahansa toimipisteestä. Jos varattu teos on vapaana esimerkiksi Kuusamossa, saapuu se Ouluun lainattavaksi muutamassa päivässä. Varauksen tekeminen OUTI-kirjastoissa on maksutonta. Hakemattomasta varauksesta peritään 1 euron maksu.

Muista nämä asioidessasi kirjastossa:

-ota huomioon muut asiakkaat ja henkilökunta

-noudata turvavälejä

-muista hyvä käsihygienia

-suosittelemme kasvomaskin käyttöä

-asioi ripeästi

-noudata kirjastossa annettuja ohjeita

-

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Palautusautomaatin läpi käy lukemattomia kirjoja. Tämän vuoden tammikuussa tehtiin uusi ennätys yhden päivän aikana: 23 800 nidettä.

Lue myös

Lue lisää aiheesta