Siirry suoraan sisältöön

Kirjallisuuden talo vahvistaa kulttuurielämää kaupunkikeskustassa

27.2.2020

Kun astuu sisään Oulun Kirjallisuuden taloon Sepänkadulla, kiinnittyy heti huomio kirjahyllyyn täynnä kirjoja. Peremmällä huoneessa sohvien ja nojatuolien luota löytyy toinen hylly samanlaisella sisällöllä.

”Esillä on vain Oulun alueen kirjallisuutta”, huomauttaa Tuomo Heikkinen, Oulun kirjailijaseuran toiminnanjohtaja vuodesta 2016.

Tuomo Heikkinen Oulun Kirjallisuuden talon ovella

Työhuoneita kirjailijoille

Tuona vuonna alkoi myös tilan toiminta Kirjallisuuden talona.

”Olin kirjallisuuden läänintaiteilijana viimeistä vuotta ja halusin, että tekemäni työ jatkuu Oulussa jossain muodossa”, Heikkinen sanoo.

Kirjallisuuden talon toiminta tapahtumineen, kokouksineen, kirjoineen ja näyttelyineen sijoittuu talon alakertaan. Sieltä löytyy myös kaksi kirjailijan työhuonetta. Niitä seura vuokraa paikallisille kirjailijoille.

Sara Wacklin -huoneessa ruotsinsuomalainen kulttuurilähettiläs Kai Latvalehto mainitsee tilan kaikuisuudesta ja pohtii mattojen hankkimista.

Antti Leikas muistuttaa, että ammattimainen kirjoittaminen on Oulun alueella tuplaantunut 10 vuodessa.

Kulttuuritoimijat yhteen kaupungin keskustaan

Antti Leikas on Oulun kirjailijaseuran puheenjohtaja, tosin alun perin savolainen, Varkaudesta.

”Oulussa on vahvoja kulttuuritoimijoita, otan nyt esimerkiksi sarjakuvan ja tanssin. Me seurassa haluamme edistää kulttuuria osana kaupunkikuvaa ja siksi toimijat pitäisi saada yhteen paikkaan kaupungin keskustassa. Meillä on tästä olemassa vahva suunnitelma ja laskelma, ja tämä on meidän lippulaivamme kulttuuripääkaupunkihankkeelle”, Leikas laskettelee.

”Haluamme myös edistää ammattimaista kirjoittamista Oulun alueella. Oulun ja Lapin alueella on 40 Kirjailijaliiton jäsentä, saman verran kuin Itä-Helsingissä.”

Koko Suomessa Kirjailijaliiton jäseniä on 800.

Yritykset saavat kulttuuriin sijoitetulla eurolla enemmän kuin urheiluun sijoitetulla eurolla

Kirjailijat kiinnostavat

Sitten tulevat puheeksi taiteen sponsoriasiat.

”Yritykset saavat kulttuuriin sijoitetulla eurolla enemmän kuin urheiluun sijoitetulla eurolla”, painottaa Leikas. ”Botnia-palkintoa varten raati luki 80 teosta mikä osoittaa, että Oulussa kirjallisuuden kentällä tapahtuu ja sillä on nostetta. Oulusta on kirjallisuuden alalta ponnahdettu viime aikoina myös julkisuuteen, esimerkkinä vaikkapa Miki Liukkonen.”

Leikas muistuttaa, että ammattimainen kirjoittaminen on tuplaantunut Oulun kirjailijaseuran 10 toimintavuoden aikana Oulun alueella.

”Kirjailijat myös koetaan kiinnostaviksi.”

Minkä alan kirjailijat Oulusta puuttuvat tai ovat selvästi vähemmistössä?

”No, ehkä esseistejä ei ole, ainakaan monia”, Heikkinen sanoo.

Antti Leikas muistuttaa, että ammattimainen kirjoittaminen on Oulun alueella tuplaantunut 10 vuodessa.

Kirjailijaseura jakaa kirjallisuuspalkinnon

Kirjallisuuden talon tarkoitus on tuoda esiin oululaista kirjallisuutta ja toimintaa sen ympärillä.

Taloa ylläpitää Oulun kirjailijaseura. Vuokraisäntä on Svenska Kulturens Vänner.

Kirjallisuuden talo sai aloittaessaan kärkihankeavustuksen Pohjois-Pohjanmaan rahastolta. Tällä hetkellä toimintaa tukee taloudellisesti Oulun kaupunki, sillä kirjailijaseura on yksi kaupungin 15:stä kulttuurikumppanista.

Oulun kirjailijaseura on perustettu vuonna 2010 ja sillä on yli 80 jäsentä. Seuran jäseneksi pääsee, jos on julkaissut yhden ei-omakustanteisen teoksen. 

Seuran toimialue on Pohjois-Pohjanmaa, joten kirjoittajan kytky tälle alueelle riittää jäsenyyteen.

Seura myös julkaisee Stiiknafuulia-lehteä ja järjestää syyskuussa viidennen kerran Uusi kirjallisuusfestivaali -tapahtuman. Siihen kuuluu muun muassa Pop-up-kirjamessut Valkeassa.

Kirjailijaseura myöntää vuosittain Botnia-kirjallisuuspalkinnon. Vuonna 2019 sen sai Tommi Kinnunen. Palkintosumma on 10 000 euroa ja sen lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia, Hätälä, Bitfactor ja Oulun seudun ammattikorkeakoulu.

Tapahtumia kevään ja kesän aikana:

 • Ti 10.3.2020 klo 18 Sarjakuvalukupiiri, Oulun kirjallisuuden talo, Sepänkatu 9, Oulu
  Sarjakuvalukupiiri järjestetään joka kuukauden toinen tiistai.
 • To 19.3.2020 klo 18 Taide ja teknologia -keskusteluilta
  Galleria MABD, Kajaaninkatu 25, Oulu. Lauri Ahtinen keskustelee galleristi Hanna Mannisen ja kuvataiteilija Hanna Holopaisen kanssa. Taustalla on mm. Raimo Törhösen maalauksia.
 • Pe 3.4.2020 klo 18 Aapo Kukko: Sosialisti ja nihilisti -sarjakuvanäyttelyn avajaiset. Oulun kirjallisuuden talo..
  Näyttely keskittyy Aapo Kukon teokseen Sosialisti ja nihilisti, joka ilmestyi syksyllä 2019. Sarjakuva pohjautuu runoilija Arvo Turtiaisen ja piirtäjä Henrik Tikkasen 1940-luvun elämänvaiheisiin: niin sota-ajan kokemuksiin kuin sodanjälkeiseen todellisuuteen. Sosialisti on istunut jatkosodan aikaan vankilassa vakaumuksensa vuoksi, nihilisti taas lähtenyt rintamalle vapaaehtoisena. Erilaiset taustat luovat jännitteitä miesten välille. Esillä olevat sivut ovat teoksen alkupäästä. Niissä sosialisti ja nihilisti tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa. Näyttely on nähtävillä Kirjallisuuden talossa tapahtumien aikaan 15.3.2021 asti.
 • Ti 14.4.2020 klo 18 Sarjakuvalukupiiri. Oulun kirjallisuuden talo.
 • Ke 22.4.2020 klo 17 Kirjallisuusilta: luova prosessi, Konst O. Deli, Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, Oulu. Kirjailija Katariina Vuori keskustelee kirjallisuusillasta muiden kirjailijoiden kanssa aiheesta luova prosessi.
 • To 7.5.2020 klo 18 Taide ja raha -keskusteluilta. Galleria MABD, Kajaaninkatu 25, Oulu
 • Ti 12.5.2020 klo 18 Sarjakuvalukupiiri, Oulun kirjallisuuden talo.
 • Ke 13.5.2020 klo 18 Keskeneräisten teosten ilta, Konst O. Deli, Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, Oulu. Kirjailijat esittelevät keskeneräisiä teoksiaan.
 • Ti 9.6.2020 klo 18 Sarjakuvalukupiiri, Oulun kirjallisuuden talo.
 • Ma 15.6.2020 klo 18 Uusien teosten ilta, Oulun kirjallisuuden talo, Sepänkatu 9, Oulu. Kirjailijat esittelevät uutuusteoksiaan.            
 • 11.-12.9.2020 Uusi kirjallisuusfestivaali
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tuomo Heikkinen ja Antti Leikas Kirjallisuuden talon työhuoneessa
Tuomo Heikkinen ja Antti Leikas Kirjallisuuden talon työhuoneessa, joka on saanut nimensä Susikoira Roin mukaan. Työhuone on vuokrattavissa paikallisille kirjailijoille. Kuvaaja Sanna Krook.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta