Siirry suoraan sisältöön

Kierikki uskoo tulevaisuuteen ja jälleen kerran koululaisiin

15.6.2020

Näkökulman kirjoittajat nostavat esille ajankohtaisia asioita tai muuten tärkeitä tai uusia näkökulmia. Leena Lehtinen on kivikaudenkeskus Kierikin pitkäaikainen intendentti.

Koronaepidemia vaikutti Suomen museoihin tavalla, jota kukaan ei vielä vuoden alussa osannut ennustaa. Niin myös Kierikkiin. Luuppi seurasi ohjeistuksia tartuntariskin välttämisestä ja kaikkien sen 10 yksikön kesätapahtumat peruutettiin.

Kierikissäkään ei tänä vuonna ole kaivauksia, moottorisahaleiriä tai Muinaismarkkinoita. Ainoana tapahtumana Kiimingin seurakunnan messu 12.7. ja Muinaistulien yö pyritään järjestämään elokuussa. Kierikki on avoinna yleisölle torstaista lauantaihin 2.7.-8.8. kello 10-17 ja sunnuntaisin  5.7.-2.8. klo 12-18.

Kuulostaako tämä siltä, että talven kiinni olleen Suomen suurimman esihistoriamatkailukeskuksen tarina on lopussa?  Ei tosiaankaan. Pysähtymisen ansiosta ydinasiat selkiintyvät. Toimijoiden ja tukijoiden sitoutuminen muodostaa perustan jolle tulevaisuus rakennetaan.

Uusiutuminen on välttämätöntä 2020-luvulla. Kierikin vahvuudet on huomattu kansainvälisesti ja paikallistasolla, myös päättäjien taholta muun muassa kulttuuripääkaupunkihankkeessa. Oulun kaupungin sitoutuminen luo uskottavuutta ja poistaa epävarmuutta.

Kierikin ydintä ovat tapahtumien – joihin myös suosittu yleisökaivaus lasketaan  - lisäksi  kansainvälisyys ja Suomen suurimmat koululaismäärät. Koulut eivät ole Kierikkiä nytkään jättämässä vaan jatkavat vierailuja mistä kiitos. Olemme kouluttaneet 19 vuodessa noin 85 500 koululaista ja teemme sitä tänäkin syksynä. Ulkomaisia opiskelijoita ja työntekijöitä on Kierikissä ollut vuodesta 2006 saakka. Nyt innokkaat tulijat vain odottavat koronan jälkeistä aikaa.  

Tukijoita löytyy myös innokkaista moottorisahakurssilaisista ja Muinaismarkkinoiden upeista, sitoutuneista esiintyjistä, markkinamyyjistä ja markkinoiden parista tuhannesta vuosittaisesta kävijästä. Vuoden 2021 markkinat suunnitellaan wow-tapahtumaksi. Suosittu yleisöyöpyminen, Muinaistulien yö, pyritään järjestämään koronarajoitusten ehdoilla ja Kierikki ry:n tuella elokuun lopussa.  

Hiljaisena talvikautena Kierikin upeaa ja loistavan akustiikan omaavaa auditoriota tullaan hyödyntämään eri tavoin. Ensi kesän iso Boris Jeflovin taidenäyttely on varmasti näkemisen arvoinen. Kierikin ulkoalue tarvitsee jatkuvaa kunnostusta myös paikallistahojen käyttöön.

Vaikka talon kiinnipito ja kesän tapahtuminen peruuttaminen harmittaa, on pilven kultareunus alkanut loistaa vahvemmin tarjoamalla aikaa suunnitteluun ja voimien keräämiseen uutta nousua varten. Mutta Kierikin nousu ja menestys onnistuu vain kaikkien tahojen yhteistyöllä. Tervetuloa mukaan tekemään kivikaudesta tulevaisuutta!

Kirjoittaja on Kierikkikeskuksen intendentti Leena Lehtinen.

Lue myös