Siirry suoraan sisältöön

Keskiössä äitien tuska – Oulun tuomiokirkossa esitetään pitkänäperjantaina Rukous-tanssiteos

6.4.2023

Oulun tuomiokirkossa nähdään pitkänäperjantaina kello 15 Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin tanssiteos. Hän tanssii säveltäjä Ernest Blochin Jewish Life -sarjasta osan Rukous. Raamatuntekstejä lukee näyttelijä Janne Raudaskoski, sellistinä on Oskari Elomaa

Tanssiteoksessa hiljennytään Jeesuksen kuolinhetken aikaan yhdessä sanojen, sävelten, liikkeen ja hiljaisuuden kanssa. Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki sanotaan olevan yksi koskettavimmista pääsiäisen ajan tapahtumista Oulun tuomiokirkossa, jossa se esitetään pitkänäperjantaina kello 15.

Alttari on puettu mustaan asuun. Valot ovat sammuneet, urut eivät soi.

”Olemme ihan kristinuskon ytimessä. Jeesuksen elämän naiset olivat hänen rinnallaan loppuun asti. Minua on tänä vuonna koskettanut monien äitien tuska vankiloiden ovien ulkopuolella, kun he eivät pääse hyvästelemään kuolemaantuomittuja lapsiaan”, kertoo tuomiorovasti Satu Saarinen.

Voimakas viesti

Vanhan testamentin tekstit, joita hartaushetkessä luetaan, ovat profeettojen ja psalmien kirjoista. Myös apokryfisestä Barukin kirjasta kuullaan otteita.

”Tekstit ovat voimakkaita ja niiden kautta tulee esiin kärsimys, yksinjääminen ja tuska, mutta myös toivo ja luottamus siihen, että kuolemalla ei ole viimeistä sanaa. Tanssi ilmentää tätä kaikkea puhuttelevalla tavalla. Vaikka juuri nyt on synkkää ja valotonta, elämä voittaa”, kuvailee Saarinen teoksen kokonaisuutta.

Myös Ylikiimingin kirkossa, Karjasillan kirkossa, Tuiran kirkossa ja Martinniemen seurakuntakodilla on Jeesuksen kuolinhetken rukoushetket pe 7.4. klo 15.

Katso kaikki pääsiäisen ajan kirkkohetket ev.lut.seurakunnan sivuilta tästä linkistä. 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström tanssii ja Oskari Elomaa soittaa Oulun tuomiokirkon pitkänperjantain esityksessä. Tekstejä lukee näyttelijä Janne Raudaskoski. Kuva: Satu Saarinen

Lue myös

Lue lisää aiheesta