Nuorten kesätyöpaikat ovat tänä vuonna kiven alla, kun monet yritykset ovat turvautuneet lomautuksiin ja muihin säästötoimenpiteisiin. Joillakin aloilla töitä riittää tästä huolimatta, eikä poikkeustila ole vaikuttanut kesätyöntekijöiden palkkaukseen.
Kesätyötilanne on pysynyt koko kevään epävarmana, eikä moni työnantaja ole uskaltanut palkata kesätyöntekijöitä ollenkaan. Koronarajoitusten takia yritykset ovat joutuneet sulkemaan toimipisteitään väliaikaisesti tai siirtymään etätöihin. Tietyillä aloilla etätyöt eivät kuitenkaan ole mahdollisia ja töitä on ollut pakko jatkaa virustilanteesta huolimatta. Tehtaat pyörittävät tuotantolinjojaan ja terveydenhuollossa töitä riittää.
Tehtailla työllisyystilanne on pysynyt hyvänä
Hanna Niskanen, 19, työskentelee Stora Enson Oulun tehtaalla. Ensimmäisen vuoden prosessitekniikan opiskelija kuuli vanhemmilta opiskelukavereiltaan Stora Enson olevan iso alan toimija, sekä alalla olevan todella hyvä työllistymisprosentti. Iso yritys olisi loistava mahdollisuus saada jalkaa oven väliin tulevaisuutta ajatellen, joten Niskanen päätti pyrkiä sinne kesätöihin.
Kesken rekrytointiprosessin koronavirus iski voimalla Suomeen ja pakotti monet yritykset lomauttamaan työntekijöitään ja perumaan kesätöitä. Vaikka Stora Enso joutuikin kevään aikana turvautumaan lyhyisiin lomautuksiin, ei pandemia pilannut Niskasen suunnitelmia.
”Minulle soitettiin hiihtolomaviikolla ennen mitään rajoituksia ja haastattelu hoidettiin niistä huolimatta ihan normaalisti paikan päällä”, Niskanen muistelee. ”Ainoa asia, mihin korona vaikutti, oli se, että kaikkien kesätyöntekijöiden yhteinen aloituspäivä jouduttiin perumaan.”
Vaikka prosessitekniikan opiskelijoiden työllisyystilanne tuntuu olevan Niskasen mielestä hyvä, hän on huomannut vaikeuksia kesätöiden saamiseen muilla aloilla.
”Kaveripiirissäni on lisäkseni vain kaksi ihmistä, jotka ovat päässeet kesätöihin”, Niskanen kertoo. ”Meillä on kuitenkin tosi hyvä yhteishenki ja kaikki ovat onnellisia minun puolestani, kun olen saanut töitä.”
Tällä hetkellä harvinaisen tuntuinen kesätyöpaikka on saanut Niskasen arvostamaan työntekoa eri tavalla.
”Kun aamulla herää töihin, niin sinne lähtee todella mielellään, kun tietää miten harvinaislaatuinen se näinä aikoina on. Tunnen oloni ylpeäksi.”, Niskanen sanoo. ”Sain myös maistaa itse korona-arkea, kun koulunkäynti siirtyi etäopinnoiksi kuukauden ajaksi. Kun kuukauden istui kotona, niin kyllä siinä jo aika innolla odotti, että milloin pääsee töihin.”

Sihteerikin kokee koronan työssään
Johanna Eskolan, 22, työnhakuprosessia ei koronavirus häirinnyt. Sihteerin kesäsijaisena Oulun kaupunginsairaalassa toimiva Eskola oli ollut samassa työtehtävässä harjoittelussa jo aikaisemmin viime talvena, kun hän suoritti erikoistumiskoulutusta. Kesätyöpaikka tuntui tutulla osastolla luontevalta.
Nykyisessä työssään kaupunginsairaalassa, Eskola työskentelee osastolla, joka ei hoida koronapotilaita. Varotoimia on kuitenkin tehty, että potilaat ja henkilökunta pysyvät mahdollisimman terveinä.
”Ovet ovat täällä lukossa, eikä ulkopuolisia päästetä sisään”, Eskola luettelee.
Vaikka työssään Eskola ei kohtaakaan pandemiaa aktiivisesti, erityisesti ennen töiden alkua se herätti hänessä paljon ajatuksia.
”Se epätietoisuus tässä erityisesti huolestuttaa, kun ei esimerkiksi tiedä, kuinka paljon potilaita tulee meille hoidettavaksi. Ennen töitten alkua mietin, tuleekohan potilaita ihan hirveästi. Lisäksi hoitajien jaksaminen mietityttää minua, kun olen itsekin tehnyt hoitajan töitä.”
Kaikesta huolimatta, Eskola kokee työpaikan saamisen poikkeustilan keskellä hyvin positiivisena asiana.
”Se oli tavallaan pelastus itselleni”, Eskola pohtii. ”On hyvä päästä kotiympyröistä pois tekemään jotain järkevää. Mieli pysyy paljon paremmassa kunnossa. Elämäni olisi huomattavasti tylsempää, jos en olisi saanut tätä kesätyöpaikkaa.”
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.