Siirry suoraan sisältöön

Kertomus luonnon monimuotoisuudesta ja ihmeellisyydestä – Marja Pirilän Herbarium-julkisivuteos Tiernan kouluun

8.2.2021

Tiernan koulun Leinonpuiston julkisivuun on saatu valokuvataiteilija Marja Pirilän moniosainen Herbarium-teos. Se kertoo luonnon monimuotisuudesta ja ihmeellisyydestä.

Tiernan koulun Leinonpuiston yksikön rakennushankkeessa noudatettiin prosenttiperiaatetta. Rovaniemeläissyntyisen, sittemmin tamperelaistuneen valokuvataiteilija Marja Pirilän (s. 1957) moniosainen Herbarium-julkisivuteos sijoittuu sisäpihan puoleiseen lasikäytävään.

Oulu on tekijälle ennestään tuttu kaupunki, sillä vuosina 1988–1990 hän toimi valokuvauksen ohjaavana läänintaiteilijana.

30 luonnonvaraista kasvia

Herbarium on keraamisin värein lasille painettu valokuvakasvisto, joka sisältää kolmekymmentä Suomen luonnonvaraista kasvia. Pirilä on jaotellut ne männikössä, kuusikossa ja koivikossa viihtyviin kasviryhmiin. Jokaisen kasvin viereen on painettu sen tieteellinen nimi ja koulun oppilaiden käsin kirjoittama suomenkielinen nimi.

Monumentaalinen teoskokonaisuus on samanaikaisesti sekä elämyksellinen että informatiivinen. Mittasuhteet luovat lumoavan, taianomaisen tunnelman.

”Haluan teoksellani välittää katsojalle ihmetystä luonnon kauneudesta ja monimuotoisuudesta sekä innostaa luonnon tarkkailuun ja lajien tuntemiseen”, toteaa Pirilä.

Teos näkyy ulkona ja sisällä

Kasvit, jotka luonnossa ovat vain kymmensenttisiä kurottuvat nyt jopa kolmimetriseksi pienten käpyjen ollessa tuolin korkuisia. Teos on nähtävissä sekä rakennuksen ulkoa että sisältä päin ja sen luonne vaihtelee ulko- ja sisävalaistuksen muuttuessa päivänkierron aikana.

Teknisestä toteutuksesta on vastannut Rakla Oy ja suunnittelusta oululainen arkkitehtitoimisto HML Oy. Kohteen pääsuunnittelijana ja -arkkitehtina on toiminut Jukka Lahtinen ja sisustussuunnittelijana Minna Haaksiluoto.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Marja Pirilän Herbarium-julkisivuteos sijaitsee Tiernan koulun Leinonpuiston sisäpihalla, Kauppaseurantie 2:ssa, Oulussa. Kuva: Luuppi

Lue myös

Lue lisää aiheesta