Siirry suoraan sisältöön

Kellot kesäaikaan jälleen sunnuntaina - siirtely jatkuu ainakin vuoteen 2022

27.3.2021

Talviaika päättyy eli kesäaikaan siirrytään jälleen huomenna. Kelloja siirretään tunti eteenpäin kello 03.00. Aamulla on siis yksi tunti aikaa vähemmän nukkua tai kukkua. Monen mielestä tämä siirtely saisi jo päättyä. Joissakin tutkimuksissa peräti 81 prosenttia suomalaisista haluaisi pysyvän kesäajan.

Kelloja siirretään jälleen huomenna kaikissa EU:n jäsenmaissa, samana päivänä ja samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuutta perustellaan kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi, ja siksi, että sunnuntaina aamuyöllä liikenne on vähäisintä ja siirtely aiheuttaa vähiten haittaa.

Loppuminen EU:n käsissä

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien. Muut Pohjoismaat ottivat kesäajan käyttöön jo vuotta aikaisemmin. Suomi siirtyi Euroopan maista viimeisenä pysyvään kesäaikajärjestelyyn.

Euroopan komissio on ehdottanut, että kellonajan siirrosta luovuttaisiin EU:ssa yhtenäisesti. Kansallisesti Suomi ei voi päättää kellojen siirtelystä luopumisesta, vaan asiasta on päätettävä EU:ssa.

Euroopan parlamentti äänesti komission ehdotuksesta keväällä 2019. EU:n neuvosto ei ole vielä käsitellyt ehdotusta, mikä tarkoittaa, että mahdollinen päätös kellonajan siirtelyn lopettamisesta voi tulla Suomessa voimaan aikaisintaan vuonna 2022. Myös korona on siirtänyt sivuun kesäaikakeskustelua.

Jos direktiivi hyväksytään, se tapahtuu Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston yhteispäätöksin. Tämän jälkeen direktiivi saatetaan kansallisesti voimaan kussakin EU-jäsenvaltiossa. Suomessa eduskunta päättää itse mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön.

Aamun vain illan virkku?

Liikenne- ja viestintäministeriö järjesti asiasta vuonna 2019 kansalaiskyselyn, jossa pysyvästi talviaikaan siirtyminen sai niukasti enemmän kannatusta kuin kesäaika.

Talviajan puolustajat ajattelevat, että vuorokauden valoisat tunnit jäisivät aamuun sen sijaan, että ne kuluisivat hukkaan ihmisten vielä nukkuessa. Kesäajan puolustajat puolestaan ajattelevat, että koska ihmisten elämänrytmi on nykyisin painottunut iltaan, tämä lisää ihmisten aktiivista aikaa illalla.

Alun perin syy kellojen siirtelyyn oli nimenomaan saada kesän aamuinen valo vastaamaan paremmin ihmisten valveillaoloaikaa ja työskentelyaikoja kouluissa ja työpaikoilla. Monen mielestä kesäaika voisi olla uusi normaaliaika, jolloin valoa riittäisi myös iltaan.

Suomen Latu haluaa kesäajan

Vielä toistaiseksi suurta kansanliikehdintää ei talvi- tai kesäajan puolesta ole nähty. Viime syksynä Suomen Latu otti kantaa kesäajan pysyvyyden puolesta.

”Suomen Latu näkee, että pysyvään kesäaikaan siirtyminen tuo kokonaisuudessaan kansalaisille enemmän valoa, voimaa ja vaihtoehtoja arki-iltoihin, ja on siksi selvästi paras vaihtoehto uudeksi pysyväksi ajaksi”, järjestön toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoi tuolloin.

”Erittäin aikaisilla, aamuyön valoisilla tunneilla ei ole samaa vaikutusta, eikä merkitystä”, Karlsson lisäsi.

Samaa mieltä yhdistyksen mukaan on enemmistö suomalaisista. Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan 81 prosentille suomalaisista pysyvän kesäajan valoisammat iltapäivät ja illat on joko mieluisin tai sopiva vaihtoehto.

Kyselyn tulos poikkeaa muun muassa ministeriön Otakantaa-palvelussa järjestetystä kyselystä, jossa 52 prosenttia kannatti talviaikaan ja 48 prosenttia kesäaikaan siirtymistä.

Kesäaikaan siirtymistä ei käytetä lainkaan Islannissa, Venäjällä, Intiassa eikä Kiinassa. Lisäksi useissa maissa kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa osavaltiot ja provinssit voivat itsenäisesti päättää, käyttävätkö ne kesäaikaa.

Jälleen hypätään kesäaikaan. Yleinen muistisääntö on, että kelloja siirretään aina kesää kohti eli keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin. Kuva: kaupungin kuva-arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta