Siirry suoraan sisältöön

Kellolaisen kuvanveistäjä Tiina Vehkaperän lumiveistos nousee Iin ympäristötaidepuistoon – mallina hallin pääkallo

26.2.2023

Kuvanveistäjä Tiina Vehkaperän lumiveistos nousee Iin Ympäristötaidepuistoon, jo kolmatta kertaa toteutetun taideluistelupolun yhteyteen. Lumiveistos näkyy E75-tielle ja ilahduttaa näin myös pohjoiseen matkaavia talvilomailijoita.

”Teoksen mallina on hallin pääkallo. Sain sen ja norpan kallon lainaksi Oulun yliopistolta”, kuvanveistäjä Tiina Vehkaperä kertoo.

”Tein ensin piirroksia ja pienoismallin teoksesta, ja siitä työstin oman taiteellisen näkemykseni hallista.”  

Idean aiheeseen Vehkaperä sai kollegansa kuvanveistäjä Sanna Koiviston norppaveistoksesta, joka kurkistaa Ympäristötaidepuiston viereisestä vesistöstä.

”Sannan teos on esillä kesäisin. Mietin, että kun talvella puistossa on luistelurata ja niin sanotut pääkallokelit, niin veistokseni voisi olla hallin pääkallo”, sanoo Vehkaperä.

Veistoksen tekeminen vaihtuvissa sääolosuhteissa on ollut haastavaa.

Esillä kunnes sulaa

Kaltto-niminen veistos kiinnostaa aikuisia, mutta erityisesti lapsista se on jännittävä kohde koulumatkalla.  

Lumiveistoksen tekeminen on suuri urakka. Se vaatii sopivat kelit ja pakkaslunta, muotin ja traktorin.

”Vaihtelevat säät tekivät tästä veistoksesta haastavan – välillä oli pakkasta -25 astetta, toisena hetkenä plussakelit”, Vehkaperä kuvailee projektia.

”Osa työn kiinnostavuutta on se, että saan myös rakentaa itse sopivia työkaluja. Tässä projektissa käytin lisäksi valmiita työkaluja, kuten metallisahaa, petkelettä ja raastimia."  

Tiina Vehkaperä on palkittu ja tunnustettu kellolainen kuvanveistäjä, joka laajentaa työtään ympäristö-, performanssi- ja valotaiteeseen.   

Veistos on esillä niin kauan kuin säitä riittää, mutta vähintään maaliskuun loppuun. Taidekeskus KulttuuriKauppilan tuottaman teoksen toteutuksessa olivat mukana Iipaja ja Iin kunnan yhdyskuntapalvelut.  

Tiina Vehkaperä asuu Oulun Kellossa ja toimii kuvanveistäjänä yhteisötaiteen ja erilaisten ohjaustöiden piirissä, ja on viime vuosina laajentanut tuotantoaan myös valo- ja performanssitaiteen alueelle. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa sijainneissa, mukaan lukien Oulun, Kemin, Rovaniemen, ja Rauman Taidemuseot. Hän on toiminut myös Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Yleisölle avoin teoksen julkistustilaisuus pidetään maanantaina 27.2. kello 14 Iin Ympäristötaidepuistossa, Pappilantie 16. 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tiina Vehkaperä sai idean veistosaiheeseen kollegansa kuvanveistäjä Sanna Koiviston norppaveistoksesta, joka kurkistaa Ympäristötaidepuiston viereisestä Iijokisuiston vesistöstä. Kuvat: Jaani Föhr

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta