Siirry suoraan sisältöön

Kävely on helppo ja maksuton liikuntamuoto – katso vinkit reitteihin Oulussa

4.5.2021

Valtakunnallinen Kävelykipinä-kampanja haastaa oululaiset kävelemään, niin toukokuussa kuin myöhemminkin kesällä ja syksyllä. Kävely on helppo ja maksuton liikuntamuoto, jota koronapandemiakaan ei rajoita.

Oulu on mukana valtakunnallisessa Kävelykipinä-haasteessa toukokuussa. Haasteen tavoitteena on innostaa kaikenikäisiä ja -kuntoisia ihmisiä kävelemään. Kävely on helppo ja maksuton liikuntamuoto, jota voi huoletta harrastaa myös korona-aikana.

Kävelystä on monenlaisia terveyshyötyjä, kertoo liikuntakoordinaattori Tiina Pekkala Oulun kaupungilta. Tutkimusten mukaan reipas kävely parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, kasvattaa lihasvoimaa, alentaa kehon rasvapitoisuutta ja parantaa kolesteroliarvoja.

”Jokaisen kannattaa valita oma tapansa ja ympäristönsä kävellä. Tärkeintä on opetella kuuntelemaan itseään ja valita kävelytavat ja -paikat, jotka tuntuvat itselle mielekkäimmiltä”, kannustaa Pekkala.

Tärkeintä on aloittaminen

Kävely on yksi matalan kynnyksen liikuntamuodoista, sillä harrastuksen voi aloittaa heti kotiovelta käytännössä ilman mitään erityisiä rahallisia panostuksia. Myös kävelyajankohdan ja siihen käytetyn ajan voi valita helpommin kuin monessa muussa lajissa. Tärkeintä onkin aloittaminen – mutta miten?

”Hyvin vähän liikkuneen kannattaa aloittaa lyhyistä ja kevyistä kävelytuokioista ja tehdä niitä aluksi muutaman kerran viikossa. Kymmenenkin minuutin reipas kävely on hyväksi”, kertoo Pekkala.

Kävelylenkin pituutta ja kävelykertojen määrää lisätään aloittamisen jälkeen oman jaksamisen ja mahdollisuuksien mukaan. Myös hyviin kenkiin kannattaa kiinnittää huomiota.

”Myös vaatetuksessa rennot, joustavat ja hengittävä kangas tekee liikkumisesta mukavaa.”

Löydä uusi lempikävelyreittisi

Jos kävelyä on jo harrastanut aiemmin, voi mielenkiintoa pitää yllä esimerkiksi kuuntelemalla samalla äänikirjoja, musiikkia tai podcasteja. Myös kaverin kanssa käveleminen tuo mukavaa vaihtelua.

”Voi myös valita aina uuden, mielenkiintoisen kohteen, minne kävellä”, vinkkaa Pekkala.

Liikuntapalveluissa on laadittu kävelykarttoja, joissa on eripituisia kävelyreittejä eri puolilta Oulua. Kävelykartat löytyvät liikuntapalveluiden nettisivuilta ja Liikukko nää -oppaasta. Opasta on saatavilla myös uimahallien palvelupisteistä niille, joille uimahallit ovat auki.

Kilometrit voi halutessaan merkitä osoitteeseen https://kavelykilometrikisa.fi. Sosiaalisessa mediassa kävelyhaasteeseen osallistumisen voi merkitä tunnisteella #kävelykipinä tai #kävelykipinä2021.

”Minun lempikävelyreittejäni Oulussa ovat Ainolanpuisto, Raatinsaari ja Pikisaari”, kertoo Tiina Pekkala.

Kävelykipinä-haasteen ovat aloittaneet Suomen Latu -järjestö ja Tahko Pihkala -seura. Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta Maaottelumarssista, johon 1,5 miljoonaa suomalaista osallistui kävelyn merkeissä. Kävelykipinä-haasteen avulla halutaan taas saada suomalaiset innostumaan kävelystä. Myös Suomen Olympiakomitean koordinoimaa Unelmien liikuntapäivää vietetään 10.5., tänä vuonna vastuullisesti kotioloissa ja ulkoillen.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Sauvakävely tehostaa kävelylenkkiä. Kävelykipinä-haaste kannustaa keräämään kilometrejä 4.–25. toukokuuta kaikkialla Suomessa. Oulu on mukana haasteessa, vaikka tapahtumia ei voida järjestää koronatilanteen vuoksi. Kuva: Oulun kaupungin kuva-arkisto

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta