Siirry suoraan sisältöön

Kaupunkijuhannus voi olla täynnä elämyksiä – vinkit keskikesän juhlintaan Oulussa

18.6.2020

Kesän kohokohta juhannus on ovella, ja moni viettää sitä tänä vuonna kaupungissa tai lähialueilla. Viihtyisä juhannus ei edellytä mökkiä tai maalaismaisemaa, sillä oman kesäkeitaan voi rakentaa myös pihalle, terassille tai parvekkeelle. Puistopiknik ja pihajuhlat grillailuineen onnistuvat hyvin lähikulmilla. Mutta mitä muuta Oulussa voi juhannuksena tehdä?

Lähiluonto kutsuu liikkumaan

Koska aurinko helottaa ja säät edelleen suosivat, kannattaa juhannusviikonloppuna viettää aikaa ulkosalla. Kartoita vaikkapa lähivesistöt suppaillen ja meloen tai tutustu lähimetsiin fatbiken selässä.

Uuden uutukaisesta Oulun melontareittikartasta löytyy reittivaihtoehtoja aloittelijasta konkarille. Reittien varrelta löydät kauniita maisemia urbaanista miljööstä seesteisiin luontotunnelmiin. 

Välineitä saa vuokrattua useista paikoista, mutta esimerkiksi Oulun melontakeskus tarjoaa vuokravälineistöä juhannushinnoin. Samasta osoitteesta löydät allesi myös fatbiken.

Muistathan meloessasi ja suppaillessasi pitää hyvää huolta turvallisuudestasi. Ihan ensimmäisille reissuille kannattaa myös valita kaveriksi joku, jolla on jo hieman kokemusta.

Taidenautintoa ja tietoa kävelykierroksilla

Jos haluat yhdistää luonnossa liikkumiseen myös taidenautintoja, kannattaa suunnata Pikisaareen tutustumaan Pikiseen Polokuun. Ympäristötaidepolku kiertelee Pikisaaren rantoja ja metsikköjä. Luontoon levittäytyy kesän ajaksi 18 taideteosta yli kymmeneltä Pikisaaressa työskentelevältä taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. 

Citynomadin sivuilta löydät myös erilaisia kävelykierroksia Oulussa, kierrosten teemana ovat muun muassa historia ja arkkitehtuuri.  Jos haluat oppia uutta, Kasviopas esittelee Hupisaarten mielenkiintoisimmat puut, pensaat ja köynnökset. 

Koko perheelle sopiva kohde on myös Oulun yliopiston Kasvitieteellinen puutarhan ulkopuutarha Linnanmaalla. Voit tutustua pohjoisen kasvillisuuden monimuotoisuuteen ja rentoutua kasvien ympäröimänä klo 8–20 joka päivä. 

Vauhtia lapsille ja lapsenmielisille

Jos kaipaat grillailun ja rentoutumisen vastapainoksi hieman adrenaliinia, kannattaa suunnata kokemaan korkeiden paikkojen jännitystä Seikkailupuisto Huikiaan. Huikia on auki klo 11–18 juhannuksen molempina päivinä. 

Perheen pienemmälle väelle löytyy vauhtia Oulun Hietasaaresta, sillä Vauhtipuisto kutsuu kävijöitä juhannuksena klo 11–18.

Mikäli tämä alkoi jo hengästyttää, rauhoittumisen ystäville on puolestaan tarjolla 19.–21.6. Juhannusjooga-viikonloppu Nallikarissa.

Puistot ovat kauneimmillaan ja vesi uimalämpöistä

Uimavedet ovat jo mukavasti lämmenneet, joten kannattaa pulahtaa nauttimaan virkistävistä luonnonvesissä uimarannoilla. Esimerkiksi Tuiran uimarannalla pukukopit ja Café Rantsu ovat auki joka päivä klo 12–17.

Merimaisemissa Ravintola Nallikari on avoinna juhannusaattona klo 11–22, lauantaina klo 12–18 ja sunnuntaina klo 12–18. 

Värtössä Koivurannan kahvila on avoinna koko juhannuksen ajan, ja terassilla soi juhannusaattona livemusiikki. Tarkempaa tietoa aukioloajoista ja esiintyjistä löydät kahvilan Facebook-sivuilta

Koivurannan Saunalautan lämpimät löylyt ovat tarjolla Oulujoen jokisuiston maisemissa. Koivurannan saunalautta järjestää juhannuksen aatonaattona yleisen risteilyn, josta löytyy tietoa tapahtuman Facebook -sivuilta. Juhannuksen saunavuorot löytyvät omilta Facebook-sivuiltaan.

Valoisasta kesäyöstä voit myös nauttia paistamalla omat makkarat kaupungin nuotio- ja grillauspaikoilla esim. Hollihaassa, Kuusisaaressa, Koitelissa ja Hietasaaressa. Grillaus- ja nuotiopaikat löydät hakusanalla ’’nuotiopaikat’’ Oulun kaupungin karttapalvelusta.

Mukavat puitteet keskikesästä nauttimiseen tarjoavat myös Oulun lukuiset puistoalueet, jotka löytyvät koostetusti Oulun kaupungin verkkosivuilta.

Muistathan kuitenkin noudattaa sopivia turvavälejä ja hygieniaohjeita, sekä lähiluonnossa ollessasi retkietikettiä.

Juhannustunnelmaan livenä sekä virtuaalisesti

Juhannuksen juhlintaan voi hakea lisätunnelmaa myös netistä. Vihiluodon juhannusta Kempeleestä pääsee seuraamaan juhannusaattona klo 18 alkaen livestreamin kautta Youtubessa. Livekamera on Oulun kaupungin puolella sähkötolpassa ja se kuvaa koko juhannuksen ajan tapahtumia Vihiluodon sataman alueella. Kokon sytytys tapahtuu sään salliessa klo 22. Lähetyksen tarjoaa Kempeleen Vihiluodon kyläyhdistys yhteistyökumppaneineen.

Oulun seurakunnat järjestävät Sineraaria -konsertin torstaina 18.6. klo 19 Oulujoen kirkossa ja virtuaalikirkossa. Kesäillan musiikkihetkessä esiintyvät Viena Yrjänä, sopraano ja nokkahuilu sekä Hanna-Kerttu Sarsila, kitara. 

Oulun seurakuntien juhannusjuhlia Koskelasta voi myös seurata perjantaina 19.6. klo 18.00-18.45 YouTubessa Kirkko Oulussa -kanavalla sekä Facebookissa Tuiran seurakunnan sivuilla. Ohjelmassa on virtuaalista makkaranpaistoa ja lipunnosto. 

Elämysten olohuone kokoaa paikalliset elämystuotteet

Jos haluat juhannuksen tai kesän piristykseksi kokonaisen elämyspaketin, mainioita vaihtoehtoja löytyy VisitOulun ylläpitämästä Elämysten olohuoneesta, jonne on koottu seutumme elämystuotteita.

Elämyspaketteja löytyy niin kulttuurin, taiteen, hyvän ruuan, luonnon, liikkumisen kuin saunomisenkin parista. Käypäs katsomassa laaja valikoima osoitteessa visitoulu.fi/elamystenolohuone ja ylläty positiivisesti Oulun alueen monipuolisuudesta. 

Mun Oulu toivottaa kaikille lukijoilleen iloista ja aurinkoista juhannusta!

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Saunalautta Oulun Värtön rannassa.
Tunnelmallista juhannusta voi viettää myös kaupunkimaisemissa.

Lue myös

Lue lisää aiheesta