Siirry suoraan sisältöön

Kaupunki tarjoaa digitukea kirjastoissa, Oulu10-asiointipisteissä ja asukastuvissa

30.5.2022

Erilaisten palvelujen digitalisointi on ollut voimakasta ja jatkuu tulevaisuudessa. Digihaasteisiin on onneksi tarjolla apua monessa paikassa, myös kädestä pitäen.

Aihepiirin tiimoilta on parhaillaan käynnissä hanke, jonka tavoitteena on koota kaikki Oulun seudulla digitukea antavat tahot verkostoksi, jota Oulun kaupunki koordinoi. Näin saadaan kuntalaisille paremmin tietoa niin kursseista kuin yksittäisistä avustamisistakin digipalveluiden ja laitteiden käyttämisessä. Isona tavoitteena hankkeessa on myös osallistaa käyttäjiä ja saada palautetta digitaalisista palveluista, jotta niitä voidaan kehittää helppokäyttöisemmiksi.

”Huomasimme, että digituen koordinointivastuuta ei ole vielä Oulun kaupungilla määritelty kenellekään. Digitukipalvelu on tärkeä kuntalaisten yhdenvertaisuuden kannalta, ja siksi tätä lähdettiin kehittämään”, kertoo  Oulun kaupungin kehittämisjohtaja Veli-Matti Keloneva hankkeen taustoista.

Digineuvontaa saa useasta paikasta

On yhteinen etu, että sähköisiä palveluita osataan ja halutaan käyttää. Oulussa digineuvontaa saa esimerkiksi pääkirjastossa ja Oulu10-asiointipisteissä. Kirjastossa opastetaan niin asiakaspalvelussa kuin erikseen järjestettävissä tilaisuuksissa.

Apua saa laitteiden, ohjelmien ja verkkopalvelujen käyttöön. Pääkirjaston lehtisalissa päivystää Digitalkkari arkisin klo 10–19, ja palveluun voi myös varata etukäteen ajan esimerkiksi tulostusta varten. Oulu10-asiointipisteissä kuntalaisia opastetaan eri virastojen sähköisten palveluiden käytössä sekä tarvittaessa vinkataan, mihin ottaa yhteyttä mikäli lisätuelle on tarvetta.

Digitukea tarjoavat myös useat yhdistykset ja muut organisaatiot. Yhteisötupa Alvarissa Meri-Toppilassa saa neuvoja ja opastusta tietokoneen, verkkopalveluiden ja mobiililaitteiden käyttöön. Asukastuvat tarjoavat erilaisia ATK-palveluita edulliseen hintaan. Esimerkiksi Puolivälinkankaan asukasyhdistys tarjoaa ATK-tukea Artturintuvalla ja myös kotikäyntejä. Opastusta saa esimerkiksi television käyttöön ja yleisiin tietokoneasioihin. Tuiran asukastuvalla saa laite- ja ohjelmistoneuvontaa sekä asennus- ja päivitysapua.

Lisäksi Oulu-opisto tarjoaa ajoittain digitaitokursseja.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kaupunki opastaa tarvittaessa palveluiden käyttöön verkossa. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta