Siirry suoraan sisältöön

Kaupungintalo ei sovellu taidenäyttelypaikaksi

21.2.2020

Oulun kaupungitalosta on moneksi, mutta sellaisenaan se ei sovellu taidenäyttelyiden pitopaikaksi.

Kaupungintalon remontinjälkeistä elämää mietitään parhaillaan.

Yhtenä vaihtoehtona on, julkisuudessakin esitetty, että kaupungintaloon voitaisiin sijoittaa taidenäyttelyjä osana Museo- ja tiedekeskus Luupin toimintaa. Käsitteissä on mennyt sekaisin taidenäyttelyt tai esimerkiksi historiaa esittelevät näyttelyt.

”Kaupungintalon pohjakerros ei sovellu taidenäyttelypaikaksi, jollei sinne tehdä pysyviä muutoksia, jolla taataan olosuhdevalvottu tila. Mutta vallan hyvin esimerkiksi pohjakerrokseen voidaan pystyttää näyttely, joka kertoo talon historiasta tai vaikka kaupungista löytyneistä arkeologisten kaivausten löydöistä”, tarkentaa Luupin johtaja Jonna Tamminen.

”Taidenäyttelyn tuominen tilaan vaatisi sekä ilmankosteuden että -lämpötilan tarkkaa säätämistä, ja teoksille pitäisi järjestää riittävä valvonta. Arkeologisia löytöjä puolestaan voidaan esitellä olosuhdevalvotuissa ja lukituissa vitriineissä, jolloin tilassa riittää muuten normaali, hyvä sisäilma eikä laajempaa olosuhdevalvontaa välttämättä vaadita”, lisää Tamminen.

Lisäksi moderni museo- tai taidenäyttely vaatisi isot ja avarat tilat eli kantavia seiniä pitäisi kaataa, joka on pohjakerroksessa hankalaa.

Luuppi on ehdottanut pohjakerrokseen kolmiosaista näyttelyä, jossa yksi osa kertoisi kaupungintalon värikkäästä historiasta, yksi arkeologisista löydöistä ja yksi oululaisesta osaamisesta Yliopiston, ammattikorkeakoulun tai VTT:n kautta.

”Kyseinen näyttely ei kuitenkaan olisi varsinaisesti Luupin uusi kohde, mutta voisimme olla sitä tuottamassa”, hän toteaa.

Ainolan alakerta suljettu

Myös Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros on jouduttu sulkemaan. Rakennustutkimusten yhteydessä kellarista havaittiin muun muassa poikkeuksellisen korkeat naftaliiniarvot.

”Kellarissa mitatut naftaliiniarvot olivat paikon yli 500 kertaiset suosituksiin nähden”, kertoo Tamminen. Tällä viikolla tiloista on otettu ilmanlaatunäytteitä ja niiden valmistuminen vie noin kuukauden.

Kellarikerros on nyt suljettu asiakkailta, eli Koiramäki- ja Kakaravaara-näyttelyt ovat poistuneet ohjelmistosta. Aika näyttää mihin ja milloin näyttelyt tullaan siirtämään. Esineistö muutoin on hyvässä kunnossa.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kauniin kaupungintalon monikäyttöisyyttä pohditaan parhaillaan.

Lue myös