Siirry suoraan sisältöön

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala: Rajoituksia poistetaan, jos epidemiatilanne sen sallii

27.1.2021

Oulun kaupungin johtoryhmä linjasi keskiviikkona 27. tammikuuta, että lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta saa Oulussa toistaiseksi jatkua. Muut rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 9.2. saakka, ja johtoryhmä arvioi tilannetta uudestaan keskiviikkona 3. helmikuuta.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan myös rajoitusten ja suositusten höllentäminen on silloin johtoryhmän agendalla.

”Sivistys- ja kulttuuritoimessa valmistellaan suunnitelmaa siitä, miten voimme asteittain lieventää rajoituksia, jos epidemiatilanne sen sallii”, kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoo.

Myös kaupungin terveydenhoitoviranomaiset ovat terveysjohtaja Jorma Mäkitalon johdolla ottaneet rajoitusten poistamiseen liittyvät ehdot ja kriteerit valmisteluun.

”Moni asia on vielä auki, mutta uskon, että voimme rakentaa toivoa herättävää tiekarttaa siitä, millä ehdoilla ja missä järjestyksessä rajoituksia voidaan Oulussa purkaa, jos epidemia etenee toivomaamme suuntaan”, Mäkitalo kertoo.

Tutut kriteerit käsittelyssä

Epidemiavaiheiden kriteerit (ilmaantuvuus, positiivisten näytteiden osuus, tartuntalähteiden jäljitettävyys, sairaalahoidontarve) ovat tulleet monille tutuiksi koronapandemian aikana. Samat kriteerit ovat todennäköisesti tarkastelussa, kun rajoitusten höllentäminen tulee kaupungin johtoryhmän agendalle.

”Vielä on varhaista sanoa, mitä kriteereiltä edellytetään. Esimerkiksi ilmaantuvuus – tiedämme, että se ei saa nousta, mutta pitääkö sen selkeästi laskea, jotta rajoituksia voidaan purkaa”, Mäkitalo kuvailee pohdittavia asioita.  

Rajoituksia lievennettäessä asioita on laitettava tärkeysjärjestykseen.

”Lapsia ja nuoria meidän aikuisten tulee ensi sijaisesti suojella. Lisäksi meidän pitäisi avata toimintoja, joissa tartuntatautiriski on pieni, ja seurata asteittaisen avaamisen seurauksia tarpeeksi pitkään ennen seuraavaa askelta”, Mäkitalo painottaa.

Terveysjohtaja Jorma Mäkitalo laittaa jonkin verran jäitä hattuun rajoitusten pikaisesta poistamisesta haaveileville.  

”Koko Suomen tapauskäyrä näyttää tällä hetkellä väärään suuntaan ja muuntovirus on arvaamaton uhka.”

Palautetta kaupunkilaisilta

Koronatoimenteet aiheuttavat aktiivista keskustelua, on kyse sitten rajoitusten asettamisesta tai poistamisesta. Viime päivinä puheenaiheena on ollut erityisesti toisen asteen opetus, joka Oulussa jatkaa etäopetuksessa ainakin 9.2. saakka. 

”Saan paljon viestejä, joissa kerrotaan, että nuoret ovat väsyneitä etäopetukseen ja vanhemmat ovat nuoristaan todella huolissaan. Toisaalta osassa palautteita kehotetaan jatkamaan rajoituksia ja noudattamaan valtakunnallisia ohjeita”, kaupunginjohtaja Laajala kertoo.

Kaupunkilaisten hyvinvoinnista ja kaupungin elinvoimasta huolehtiminen ovat kaupunginjohtajan toimenkuvaan kirjatut päätehtävät. Niiden hoitaminen on juuri nyt erittäin haastavaa.

”Tiedämme hyvin, että tilanne on monissa kodeissa ja yrityksissä vaikea. Mutta meillä ei aina ole välineitä tilanteen helpottamiseksi, ja se on ehkä se vaikein asia tässä tilanteessa”, toteaa Päivi Laajala.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös