Siirry suoraan sisältöön

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala – Oulun uusia suosituksia syytä noudattaa

28.10.2020

Tuoreimmat Oulun kaupungin tartuntatautiviranomaisten tiedot kertovat, että Oulussa on todettu viikolla 44 maanantain ja keskiviikon aikana 23 uutta koronatartuntaa sekä kaksi joukkoaltistumista ja liki 100 henkilöä on asetettu karanteeniin. Tämä on suurin piirtein sama määrä tartuntoja kuin edellisellä viikolla.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala, onko Oulussa niin sanotusti tilanne päällä?

”Nämä tiedot vahvistavat tulkintaa, jonka mukaan Oulu olisi alueena siirtymässä epidemian kiihtymisvaiheeseen. Tartuntojen määrä siis ei näyttäisi tällä viikolla olevan rauhoittumassa. Pahenemisvaihe on kuitenkin kestänyt vasta vähän aikaa, joten jokainen päivä tuo vielä lisätietoa tilanteen tulkintaan. Uudet torstaina 29.10. voimaan tulevat suositukset tulevat siis tarpeeseen ja niitä on syytä jokaisen tarkasti noudattaa.  Suositukset ovat alustavasti voimassa kahden viikon ajan, 12.11.2020 saakka. Muistutan, että suositusten vaikutus tartuntojen määrään alkaa näkyä vasta 1-2 viikon kuluttua.”  

Torstaina Oulussa voimaan astuvat suositukset ovat voimassa kaksi viikkoa eli 12.11. saakka. Mitä suositukset oululaisille käytännössä tarkoittavat?

1. Maskisuositus julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Suositus koskee yli 15-vuotiaita, ei koske yläkouluja eikä toisen asteen opetusta.

”Tämä on hyvä suositus, joka koskee muun muassa kauppoja, kauppakeskuksia, kulttuuritiloja, kirjastoja, liikuntatiloja, posteja, pankkeja, virastoja. Kaupunki ulottaa sen koskemaan myös julkisissa sisätiloissa työskenteleviä työntekijöitään. Kaupungin tiloissa henkilökunnan suositellaan käyttävän maskia kaikissa niissä tiloissa, missä asiakkaille suositellaan maskin käyttämistä. Kyseessä on suositus. Asiakkaat saavat palvelunsa, vaikka maskia ei jostain syystä käyttäisi.

Annamme myös tarkentavia ohjeita koko ajan. Esimerkiksi sivistys- ja kulttuuritoimi ohjeistaa keskiviikkona 28.10. tarkemmin koulujen ilta- ja harrastekäytöstä.

2. Suositellaan, ettei yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia järjestetä.

”Kaupunki on päättänyt omalta osaltaan perua yli 20 hengen yksityistilaisuudet ja kokoukset seuraavien kahden viikon aikana. Tällaisia ovat esimerkiksi kaupungin itse järjestämät tilaisuudet kutsuvieraille. Kokouksissa ja tilaisuuksissa käytetään etäyhteyksiä, jotta henkilömäärä ei nouse yli 20.

Tämä suositus ei koske yleisötilaisuuksia, kuten urheilu- ja kulttuuritapahtumia, kun tilaisuuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) 21.9.2020 antamaa ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Esimerkiksi Kärppäpelit pelataan ja teatteriesitykset pidetään aiemmin määritellyin turvallisuusohjein, ja lisäksi nyt suositellaan pitämään maskia näissä tilaisuuksissa. ”

3. Ryhmämuotoiseen harrastustoimintaan annetaan tarkennettuja turvallisuusohjeita.

”Oulun kaupungin asiantuntijat yhdessä sairaanhoitopiirin asiantuntijoiden kanssa tekevät tarkennetut turvallisuusohjeet keskiviikkona 28.10. Oulun kaupunki järjestää alueen seuroille keskiviikkona 28.10. klo 18 tilaisuuden, jossa ohjeista keskustellaan. Oulun kaupunki suosittelee, että ohjeet otetaan käyttöön sekä kaupungin omissa että yksityisissä harrastustiloissa. Ohjeistus ei nimeä erikseen riskialttiita urheilulajeja vaan ohjeistaa turvallisiin käytänteisiin kaikissa ryhmämuotoisessa harrastustoiminnassa.”

Ryhmämuotoisen harrastamisen ohjeet Oulussa 12.11. asti

4. Suositellaan välttämään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien luokse kymmenen päivän ajan sen jälkeen, kun on osallistunut tilaisuuteen, jossa on kasvanut riski korona-altistumiselle (yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravitsemusliikkeet)

”Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut ohjeistaa työntekijöitään ja asiakkaittensa omaisia tämän turvallisuussuosituksen noudattamiseen keskiviikkona 28.10. Vierailuja ei muutoin rajoiteta tai kielletä.”

Maskeja siis suositellaan nyt kahdeksi viikoksi käytännössä melkein joka tilanteeseen. Kuka maskit maksaa?

”Lähtökohta on, että ihmiset hankkivat maskit itse ja omalla kustannuksellaan. Kaupunki jatkaa maskien jakelua vähävaraisille kuntalaisille hyvinvointikeskuksissa ja oletamme, että kysyntä kasvaa seuraavan kahden viikon aikana.”

Mistä kaupunkilaiset saavat uusimmat tiedot koronatilanteen etenemisestä?

”Kannattaa ennen muuta seurata kaupungin koronasivustoa osoitteessa ouka.fi/korona. Lisäksi muissa kaupungin kanavissa, kuten Mun Oulussa ja somekanavissa, tuotetaan ajankohtaista sisältöä. Toimialat tiedottavat asiakkailleen myös suoraan, esimerkiksi kouluja koskevista suosituksista.”

Lopuksi tuttuun tapaan, kaupunginjohtajan terveiset oululaisille?

”Ohjeet ovat tutun yksinkertaiset: pestään käsiä, pidetään etäisyyksiä ja noudatetaan uusia suosituksia. Tsempataan yhdessä erityisesti seuraavat kaksi viikkoa!”

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta