Siirry suoraan sisältöön

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala – maskisuosituksia on edelleen syytä noudattaa

4.11.2020

Oulun koronatilanteesta on alkuviikosta saatu merkkejä taudin etenemisen talttumisesta. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala kuitenkin korostaa, että tilanteesta ei voi vielä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

”Alkuviikon kolmen päivän tapausmäärä on rohkaiseva, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin. Siksi on erittäin tärkeää edelleen muistaa viime viikolla Ouluun annetut suositukset muun muassa maskien käyttämisestä ja suhtautua tilanteeseen edelleen vakavasti”, Laajala vetoaa.

Oulussa oli Päivi Laajalan keskiviikkoiseen haastatteluun mennessä ilmoitettu maanantain ja keskiviikon välillä yhteensä yhdeksän uutta tartuntatapausta, kun niitä edellisviikolla ilmoitettiin yhteensä 78. On myös hyvä muistaa, että THL ilmoittaa luvut eri tavalla kuin Oulun kaupunki.

Oulussa taudin ilmaantuvuusluku, eli tartuntatapausten määrä suhteessa väestöön kahden viimeisen viikon ajalta, on edelleen liki kaksinkertainen koko maakunnan lukemaan nähden. Päivi Laajala painottaa, että Oulu on ihan eri tilanteessa kuin muu maakunta.

”Eilen kokoontunut alueellinen koordinaatioryhmä, joka tarkastelee epidemian etenemistä koko maakunnassa, totesi että maakunta on edelleen epidemian perustasolla. Oulu taas on kiihtymisvaiheen kynnyksellä”, Laajala muistuttaa.

Tartuntaketjut on saatu jäljitettyä

Syy siihen, että alueellinen koordinaatioryhmä totesi Oulun olevan kiihtymisvaiheen sijaan sen kynnyksellä, johtuu Oulussa tehdystä hyvästä työstä tartuntaketjujen jäljittämisessä.

”Ryhmä totesi tarkemmassa analyysissään, että epidemia Oulussa ei ole levinnyt laajalle, vaan syntynyt muutamista ryppäistä ja tunnetuista tartuntaketjuista. Tartuntaketjut on saatu hyvin jäljitettyä ja ryppäiden laajenemista hidastettua”, Laajala toteaa.

Tulevan viikonlopun Oulussakin vietetään isänpäivää. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala kehottaa maltillisuuteen tärkeän juhlapäivän huomioimisessa.  

”Voimassa olevan suosituksen mukaan yli 20 henkilön tilaisuuksia ei tule järjestää. Isänpäivää kannattaa juhlistaa perhepiirissä tai niin kuin nyt on tapana niin monessa asiassa, ottaa esimerkiksi etäyhteyksiä”, Laajala sanoo. 

Maskeja käytetään päivä päivältä ahkerammin

Oulua koskevat suositukset ovat voimassa ainakin ensi viikon torstaihin eli 12.11. saakka. Suositusten mukaan yli 15-vuotiaiden tulee käyttää maskia julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa (ei koske yläkouluja eikä toisen asteen opetusta).

”Maskeja käytetään Oulussa koko ajan enemmän ja se on hyvä asia. Vetoan myös kaupungin työntekijöihin, joiden on nyt hyvä näyttää esimerkkiä kaikille kaupunkilaisille maskien käytössä etenkin kaupungin omissa, julkisissa tiloissa”, Laajala vetoaa.

Kaupunginjohtaja Laajala haluaa lisäksi muistuttaa oululaisia jo keväällä tutuiksi tulleista ohjeista hyvästä käsihygieniasta ja turvallisista etäisyyksistä.

 

Koronatilanne Oulussa 4.11.2020 – katso tästä Oulun kaupungin tiedote

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta