Siirry suoraan sisältöön

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala 60 vuotta: Oululaisten sitoutuminen on ihailtavaa

21.5.2021

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala viettää tänään 60-vuotissyntymäpäiviään. Mun Oulu teki merkkipäivähaastattelun, jossa puhuttiin muutakin kuin kuntapolitiikkaa. Mistä ammatista pieni tyttö haaveili tai mikä olisi tällä hetkellä paras syntymäpäivälahja, se selviää jutusta.

1. Mikä Oulussa on parasta?

”Olen aina ihaillut sitä, että oululaiset tiedostavat vahvasti, mikä heille on tärkeää. He muun muassa arvostavat kotiseutuaan. Oululaiset ovat erittäin sitoutuneita ihmisiä, omaan maakuntaan tai vaikkapa työhön. Tämän havaitsin erityisesti, kun palasin vuosien jälkeen pääkaupunkiseudulta takaisin. Siellä ei ollut samanlaista sitoutuneisuutta kuin täällä.”

2. Kun vieras saapuu Ouluun, mitä hänelle esittelisitte ensimmäiseksi?

”Esittelen mielelläni mitä Oulussa investoidaan ja rakennetaan, vaikkapa asemanseutua tai tulevia asuntomessuja. Harva tietää, että meillä on asemakaavassa 24 korkeaa rakennusta keskustan alueelle, joista seitsemän on rakennettu ja seitsemää rakennetaan. Jos taas haluaisin esitellä kaupunginosia tai paikkoja, menisin jokisuistoon, joka on minulle tuttua lenkkimaastoa tai Hupisaarille, joka on ainutlaatuinen puisto keskellä kaupunkia. Tietysti myös merenranta Nallikareineen on esittelemisen arvoinen.”

3. Millaisia ominaisuuksia kaupunginjohtajalta tarvitaan?

”Tärkeintä on yhteistyökyky. Johtaminen on tiimityötä, kaikilla tasoilla. Yksin ei kukaan voi saada mitään aikaan. Lisäksi kaupunginjohtajan tulee olla kielitaitoinen ja hänellä pitäisi olla kyky verkostoitua laajasti.”

4. Mikä on kaupunginjohtajan työssä haastavinta?

”Kyky ”nähdä metsää puilta”. Eli pitäisi nähdä kokonaisuuksia ja merkityksellisiä asioita ja ajatella, mikä toimenpide missäkin tilanteessa on järkevää. Kaupunginjohtajan pitäisi nähdä niitäkin merkityksellisiä asioita, jotka saavat vähemmän huomiota tai joita eivät aja äänekkäimmät ihmiset.”

”Lisäksi erityisen haastavaa on saada pohjoisen kaupungin ja alueen ääni kuuluville vahvojen ja kasvavien alueiden joukossa.”

5. Mikä palkitsevinta?

”Se, kun asiat etenevät. On asioita, joita on valmisteltu vuosia. On palkitsevaa, kun sinnikäs tiimityö tuottaa tulosta. Kaikki tehty taustatyö ei näy ulospäin ja asiat saattavat näyttää helpoilta. Näin ei useinkaan ole.

6. Jos kaupungin kirstussa olisi 50 miljoonaa euroa ylimääräistä, mikä olisi sopiva käyttökohde?

”Oulun kaupungin budjetti 1,4 miljardia, joten rahareikiä riittää. Sijoittaisin osan rahasta niin, että se toisi tuloja kaupungille, osalla rahoittaisin lasten ja nuorten toimintaa ja osalla tasapainottaisin ensi vuoden talousarvioesitystä.

7. Millainen on tulevaisuuden kunta?

”Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä tulevaisuuden kunta tulee vääjäämättä muuttumaan. Kunta tulee keskittymään sivistykseen, kulttuuriin, liikuntaan, maankäytönsuunnitteluun, ympäristöön, rakentamiseen, työllisyyden hoitamiseen ja yrityspalveluihin. Tulevaisuuden kunta on silloin osaamisen, hyvinvoinnin ja elinvoiman kunta.”

8.  Mikä oli lapsuutenne haaveammatti?

”Ennen kouluikää, ihan pikkutyttönä, halusin tulla kukkakauppiaaksi. Se johtui varmaan siitä, että meillä oli kotona paljon kukkia. Koulun myötä haaveeksi nousi lakimiehen ammatti. Mutta eihän tämä nykyinen työ siitä kovin kaukana ole.”

9.  Mikä kirja on ollut viime aikoina yöpöydällä?

”Yöpöydälläni on useita lukemattomia kirjoja. Toivoisin ehtiväni lukea enemmän varsinkin kaunokirjallisuutta, viimeksi luin Tommi Kinnusen ”Ei kertonut katuvansa”, joka oli puhutteleva.”  

10. Ruoka, jolla haluaisin itseäni hemmoteltavan?

”Uuniperuna ja lohi, kermaviilillä maustettuna. Se toimii aina, ja on oikeastaan hyvinkin paikallinen herkku.”

11. Mikä saa ajatukset hetkeksi pois työasioista?

”Minulla on ilo omistaa hyviä ystäviä. Yhteinen viikonloppuilta heidän seurassa on parasta ja rentouttavinta. He ovat älykkäitä ja mukavia ystäviä ja me ei puhuta työasioita. Ystäviä arvostan.”

12. Kun loman ensimmäinen päivä koittaa, teen:

”En mielelläni mitään! Otan nimenomaan rennosti ja saatan jopa nukkua pitkään. Ihaninta on juuri tekemättömyys.”

13. Mikä olisi paras syntymäpäivälahja?

”Jos ajattelen tätä päivää, olisi kaikista hienointa, että Oulun pojat Rotterdamin Euroviisuissa pärjäisivät hyvin. Finaali on huomenna, joten pidän ehdottomasti peukkuja Blind Channelin puolesta! Voitto tietysti olisi paras lahja, mutta onnittelen heitä jo nyt tähänastisesta menestyksestä. Olen heidät tavannut ja he ovat fiksuja nuoria miehiä. Terveiset Rotterdamiin!”

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös