Siirry suoraan sisältöön

Kaupungin tilat maksutta yhdistysten käyttöön

19.8.2020

Yhdistyksen jäsenet maksavat jäsenmaksua ja vapaaehtoiset järjestävät myyjäisiä, myyvät arpoja sekä kauppaavat sukulaisilleen keksejä, sukkia tai mitä milloinkin keksivät järjestääkseen kaupunkilaisille suunnattua, maksutonta toimintaa kaupungin maksullisissa tiloissa. Kuulostaako reilulta? Ei kuulosta. Siksi esitimme Oulun kaupungille idean alkuvuoden 2018 Oujees! -kampanjassa: kaupungin tilat maksutta yhdistysten käyttöön. Nyt idea alkaa konkretisoitua käytäntöön!

Osa Oulun kaupungin tiloista oli jo ennen kampanjaa maksutta kaupunkilaisten, järjestöjen ja yhdistysten käytössä. Muun muassa kirjastojen kokoustilat sekä yhteisötalot Aleksinkulma, Honkapirtti ja Oulunsalon yhteisötalo ovat olleet varattavissa maksutta monenlaiseen toimintaan. Kaupunki tukee myös asuinalueilla toimivien asukastupien toimintaa. Suurin osa kaupungin tiloista on kuitenkin ollut illat ja viikonloput tyhjillään, koska joko tila on ollut maksullinen tai tilan käyttämiseksi on täytynyt maksaa vahtimestarin palveluista.

Kaupunki on vuosien 2019 ja 2020 aikana lisännyt maksuttomia tiloja Timmi-varausjärjestelmään. Ensi vaiheessa maksuttomaan käyttöön on avattu koulujen tiloja. Tällä tietoa syyskuun puolessa välissä järjestelmään saadaan myös Oulunlahden, Myllytullin ja Kuivasjärven koulujen tilat. Järjestelmä on aikaisemmin ollut liikuntaseurojen käytössä, mutta nyt sitä voivat käyttää kaikki järjestöt ja yhdistykset. Tilojen käytettävyyttä on parannettu myös sähköisten lukitusjärjestelmien avulla.

Vuonna 2019 olin mukana Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnitelman laatimisessa. Suunnitelmassa kaupunkilaisten, järjestöjen ja yhdistysten mahdollisuus käyttää kaupungin tiloja huomioitiin kahdessa erillisessä tavoitteessa:

Luodaan yhtenäinen järjestelmä kaupungin tilojen avaamiseksi sidosryhmien käyttöön.
Tarjotaan järjestöjen käyttöön myös maksuttomia tiloja. 

Joskus erilaisten suunnitelmien kirjaukset voivat jäädä pelkäksi tahtotilaksi, mutta täytyy sanoa, että tässä tapauksessa asiassa on pistetty töpinäksi. On ilo nähdä kirjausten muuttuminen käytännön teoiksi!

Järjestöt ja yhdistykset pääsevät esittämään arvionsa Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnitelman sidosryhmiä koskevien tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumisesta Oulun etäyhdistysillassa 16.9. klo 17-19. Tilaisuuteen voi ilmoittautua 4.9. asti osoitteessa https://www.ihimiset.fi/tapahtuma/oulun-etayhdistysilta/.

Jotta nyt avatut maksuttomat tilat säilyisivät kaupunkilaisten, järjestöjen ja yhdistysten käytössä jatkossakin ja maksuttomien tilojen määrää vielä entisestään lisättäisiin, noudatammehan tilojen käyttöön liittyviä pelisääntöjä ja pidämme tiloista hyvää huolta. Vuorovaikutus rakentuu luottamukselle ja toimii molempiin suuntiin!

Helena Liimatainen, projektipäällikkö, järjestöagentti

Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hanke, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hankkeen projektipäällikkö Helena Liimatainen

Lue myös