Siirry suoraan sisältöön

Kaupungin hiilineutraali Lumo-työ etenee ja ensi vuonna sovitaan konkreettisista tavoitteista

9.12.2021

Lumo-työ etenee kaupungilla. Kyse ei ole valofestivaalista, vaan kyse on Oulun kaupungin ympäristöohjelman 2026 – kohti hiilineutraalia Oulua -hankkeesta, jonka yhtenä toimenpiteenä on laatia kaupungille luonnon monimuotoisuutta turvaavat tavoitteet ja toimenpiteet.

Työn edetessä on osallistettu sidosryhmiä, kuntalaisia ja Oulun kaupungin hallintokuntia eri tavoin. Eli kuluneen syksyn aikana on järjestetty valtuutetuille koulutustilaisuus lokakuussa ja osin siihen pohjautuva päättäjien työpaja marraskuussa.

Koulutuksen tarve oli nostettu esille myös maaliskuussa 2021 tehdyssä valtuustoaloitteessa, jossa esitettiin päättäjille ja viranhaltijoille koulutusta luonnon monimuotoisuudesta ja ekologisesta kompensaatiosta.

Asiantuntija-apua

Lokakuun koulutuksessa asiantuntijat avasivat luonnon monimuotoisuuden tilaa ja edistämistä Oulun seudulla sekä niitä työkaluja, joita lainsäädännöstä saadaan luontokadon pysäyttämiseksi. Koulutukseen oli saatu puhujiksi tunnettuja kotimaisia aiheen asiantuntijoita.

Professori Anne Tolvasen, ohjelmajohtaja, Luonnonvarakeskus, aiheena oli luonnon monimuotoisuuden tila, kehitys ja merkitys Suomessa ja Oulun seudulla. Tutkija Ari-Pekka Auvinen Suomen Ympäristökeskuksesta puhui luonnon monimuotoisuuden edistämisestä Oulun seudulla. Lainsäädäntöneuvos Leila Suvantola Ympäristöministeriöstä avasi ekologista kompensaatiota nykyisessä lainsäädännössä ja hallituksen esityksessä uudeksi luonnonsuojelulaiksi, jonka jälkeen yliopistotutkija Heini Kujala Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kertoi vapaehtoisten ekologisten kompensaatioiden käytöstä ja mahdollisuuksista yrityksissä ja kunnissa. Koulutuksen päätteeksi kuultiin vielä Lahden kaupungin kokemuksia vapaaehtoisesta kompensaatiosta ympäristökoordinaattori Aino Kulosen kertomana.

Työ jatkuu ensi vuonna

Marraskuun työpajassa kuultiin muun muassa huomioita verrokkikaupunkien Lumo-ohjelmista ja yhteenveto sidosryhmien ja kuntalaisten palautteesta sekä syyskuussa pidetystä asiantuntijatyöpajasta. Tilaisuudessa valtuutetut ja muut päättäjät pääsivät äänestämään kaupungin alustavasta Lumo-visiosta ja tavoitteista. Ehdolla oli kymmenkunta visioita. Lisäksi oli mahdollista ehdottaa omaa visiota. Tavoitteet oli jaoteltu kahdeksaan aiheeseen ja jokaisesta aihealueesta oli mahdollista äänestää yhtä tai kahta lumo-ohjelmaan asetettavaa tavoitetta.

Lumo-työryhmä jatkaa tavoitteiden ja toimenpiteiden työstämistä työpajan tulosten pohjalta. Visio, tavoitteet ja toimenpiteet tuodaan päätöksentekoon kevään 2022 aikana.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Luonnon monimuotoisuuden tavoitteet linjataan Oulun kaupungilla ensi vuonna. Kuva: arkisto/Samuli Rinne

Lue myös