Siirry suoraan sisältöön

Kauppakeskus Valkeassa keskustellaan Euroopasta – 9. toukokuuta vietetään Eurooppa-päivää

9.5.2022

Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste viettää Eurooppa-päivää Oulussa kauppakeskus Valkeassa 9. toukokuuta. Halukkaat voivat tulla tuolloin juttelemaan Euroopan unionista Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton asiantuntijoiden kanssa. Tarjolla on myös Eurooppa-aiheista jakotavaraa.

Maanantaina 9. toukokuuta kello 13.30 Valkean lavalla keskustellaan Euroopan arvoista ja yhtenäisyydestä sekä Suomen asemasta Euroopassa ja osana arktista aluetta. Asiantuntijoiksi puhumaan saapuvat Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä, kansanedustaja, Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie ja Pohjois-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä.

Tilaisuuden juontaa Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton tiedottaja Ville Koivuniemi. Honkamäkilä ja Koivuniemi ovat tavattavissa Valkean kävelykadulla myös kello 12–15. Osana ohjelmaa kuullaan myös kaksi musiikkiesitystä.

Rauhan ja yhtenäisyyden juhla

Eurooppa-päivää juhlitaan vuosittain 9. toukokuuta. Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään erityisesti Euroopan unionin kansoja ja kansalaisia yhdistävien juhlallisuuksien vuoksi.

Eurooppa-päivän juuret ovat toisen maailmansodan lopussa. Viisi vuotta ja yksi päivä sodan loppumisen jälkeen Robert Schuman piti kuuluisan puheen yhtenäisen Euroopan luomisesta rauhanomaisten suhteiden ylläpitämiseksi. Sen katsotaan olevan lähtölaukaus Euroopan unionille.

Samasta historiallisesta syystä toisessa maailmansodassa liittoutuneiden puolella taistelleet maat juhlivat 8. tai 9. toukokuuta voitonpäivää. Venäjä juhlinee voitonpäivää tänä vuonna mahtipontisesti, minkä vuoksi Euroopan unionin Eurooppa-päivän vietossa korostuu Euroopan ja Euroopan unionin solidaarisuus ja tuki Ukrainaa kohtaan.

Seuraa Eurooppa-päivää ja sen tapahtumia sosiaalisessa mediassa kansallisesti ja kansainvälisesti seuraamalla aihetunnisteita: #EuropeDay ja #Eurooppapäivä

Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen Eurooppa-päivän keskustelutilaisuus 9.5. kello 13.30 alkaen kauppakeskus Valkeassa Oulussa.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tänään maanantaina 9. toukokuuta iltapäivällä on Valkeassa mahdollisuus käydä kuuntelemassa keskustelua Euroopasta. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta