Siirry suoraan sisältöön

Kaukovainion koululle aurinkovoimala ja energiankulutukseen liittyvä oppimisympäristö

3.5.2021

Kaukovainion koulun eli Hiirihaukkatalon katolle rakennetaan tänä keväänä aurinkovoimala. Toukokuussa valmistuvan voimalan teho on 15 kWp eli piikkikilowattia, ja sen on tavoitteena kattaa noin puolet rakennuksen kesän ajan sähkönkulutuksesta.

Lisäksi rakennukseen tulee kymmeneen tilaan anturit, jotka mittaavat hiilidioksidin määrää sekä lämpötilaa. Liikuntasalin pukuhuoneiden vedenkulutusta seurataan erillisillä antureilla.

Aurinkovoimalan tuotto, antureiden tuottama mittaustieto sekä veden ja lämmityksen kokonaiskulutukset tulevat osaksi oppimisympäristöä, jota koululaiset voivat hyödyntää opiskelussa. Energiankäyttö tuodaan nähtäville oppilaille, ja siitä voidaan tehdä esimerkiksi erilaisia laskutehtäviä opetukseen.

Anturoinnit valmistuvat rakennukseen kesän aikana, joten oppimisympäristö otetaan käyttöön syksyllä koulunkäynnin alkaessa.

Hiirihaukkatalolle on suunnitteilla tulevaisuudessa myös kaukolämmön paluulämmön hyödyntäminen.

Toimenpiteet ovat osa Making City -hanketta, joka saa rahoitusta Horizon 2020 -ohjelman Smart Cities and Communities (SCC) -teemasta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Voimala ja anturoinnit valmistuvat Kaukovainion Hiirihaukkatalolle tämän kevään ja kesän aikana.

Lue myös

Lue lisää aiheesta