Siirry suoraan sisältöön

Katso tärpit talviloman viettoon Oulun seudulla

4.3.2021

Kevättalven hienoimmat viikot ovat käsillä ja hiihtolomakin on jo ihan nurkan takana. Suunnitteletko viettäväsi lomaa Oulussa tai sen lähialueilla? Mun Oulu kokosi vinkit rennon ja virkistävän talviloman viettoon kotikulmilla.

Talviset reippailureitit tutuiksi

Kun aurinko paistaa ja keväthanget hohtavat, ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan löytääkseen hyviä ulkoilumaastoja ja virkistäviä kokemuksia. Oulussa posket saa punaisiksi niin meren jäällä, hiihtolenkillä, läskipyöräreitillä kuin kävelylenkilläkin.

Talvikaudella säännöllisesti auki pidettäviä ulkoilureittejä Oulusta löytyy Kaakkurin liikuntamaasta, Hietasaaresta ja Meri-Toppilasta.

Kaakkurin liikuntamaan mäkisessä maastossa kiemurteleva kahdeksan kilometrin mittainen Kaakkurin talvipyöräilyreitti on tarkoitettu maastopyöräilyyn. Reittivaihtoehtoja löytyy helposta haastavaan.

Hietasaaren ja Toppilansaaren talviulkoilureitit on suunnattu kävelijöille ja pyöräilijöille. Hietasaaren reitin pituus on viisi kilometriä ja reitti kulkee osana kevyenliikenteen väylää. Avarissa ja kauniissa rantamaisemissa kulkevan Meri-Toppilan puistoalueen reitin pituus on kaksi ja puoli kilometriä.

Reittejä ylläpidetään lanaamalla ja niiden varrelta löytyy hyviä nuotiopaikkoja. Opaskyltit ohjaavat reiteillä kulkua. Muistathan kuitenkin tulisteltuasi tai eväitä nautittuasi kerätä roskat mukaasi, jotta niitä ei jää maastoon.

Jos lajisi on hiihto tai luistelu, löydät ylläpidettyjen hiihtolatujen ja luistinratojen kattavan verkoston karttapalvelusta.

Retkiluistelureittejä ja meren jäälle tehtyjä hiihtolatuja pidetään yllä merijään kunnon mukaan ja niiden lähtöpisteet löytyvät Vihiluodon ja Oritkarin rannoilta sekä Oulunsalon lauttarannasta.

Vihiluodon ja Oritkarin välisellä retkiluisteluradalla on ollut talviloman alla sulia kohtia, joten ennenkuin jäälle suuntaa, kannattaa tarkistaa tilanne Vihiluodon kyläyhdistyksen facebook-sivulta.

Ja siitä merta edemmäs kalaan suuntaamisesta puheen ollen – kevättalven jäillä kokeilemisen arvoinen uusi harrastus voi olla myös pilkkiminen!

Kävellen kokemaan kulttuuria

Jalkaisin liikkujan kannattaa tutustua Oulun monipuolisiin kävelyreitteihin lataamalla älypuhelimeensa maksuton CityNomadi-sovellus. Se vie sinut tutustumaan omatoimisesti keskustan tunnetuimpiin nähtävyyksiin tai reippailemaan kauniin jokisuiston läpi aina Nallikarin majakalle saakka.

Taiteen ystävien puolestaan kannattaa kiiruhtaa Oulun keskustaan viimeistään tulevana viikonloppuna. Liikekeskuksen jäsenyritysten näyteikkunoissa, Rotuaarin ja Kesäkadun näytöillä on vielä sunnuntaihin 7. maaliskuuta saakka esillä paikallista taidetta esittelevä Koe kaupunki – koe taide -näyttely.

Mukavan kulttuurikierroksen saa myös tutustumalla Oulun taidemuseon julkisiin ulkoveistoksiin. Neljän ja puolen kilometrin mittainen reitti kuljettaa sinut läpi Oulun kaupungin, samalla julkiseen taiteeseen ja maamerkkeihin tutustuttaen. Nomadi-sovelluksen avulla löydät matkan varrelta tietoa taiteesta sekä pieniä tehtäviä, joihin voit halutessasi osallistua. Lisätietoa löydät Museo- ja tiedekeskus Luupin sivuilta.

Pulkkamäkeen, rekikyytiin tai revontulia bongaamaan?

Jos kaipaat talvipäivääsi koko perheelle sopivia aktiviteetteja, kannattaa suunnata Nallikarin Talvikylään, joka palvelee lomailijoita tänäkin vuonna. Talvisesta huvipuistosta löytyy muun muassa poroja, tuubimäki, mönkijöitä lapsille, hoijakkakelkka ja rekikyyti.

Oulusta löytyy myös lukuisia mainioita pulkkamäkiä. Lähellä keskustaa sijaitsevat Hollihaan, Heinäpään urheilukeskuksen, Meri-Toppilan puiston ja Oulun uimahallin Pikkukankaan puiston mäet. Pohjoisempaan suunnattaessa hyviä kohteita ovat Auranmajan sekä Virpiniemen pulkkamäet. VisitOulun sivuilta löydät kootusti pulkkamäet Oulussa ja hieman kauempanakin.

Mikäli rohkenet pulahtaa avantoon, Oulujoen veteen pääsee virkistymään Tuiran rannan talviuintipaikalta. Talviuintipaikka on tällä hetkellä korjauksessa jäävaurioiden vuoksi, mutta sen tilannetta kannattaa seurata liikunnan verkkosivuila – korjaustyöt pyritää saamaan valmiiksi mahdollisimman nopeasti!

Avantoon pääset myös Värtön uimarannan vieressä sijaitsevalta Koivurannan saunalautalta, jossa nautiskellaan talviuinnin lisäksi saunan ja porealtaan lämmöstä. Saunalautan laiturista löytyy lisäksi vuokrattavia lasi-igluja, joissa voi yöpyä tähtitaivaan alla ja hyvällä tuurilla revontulia ihaillen.

Revontulien bongaus onkin mieleenpainuva pohjoinen kokemus. Oulun korkeudella tämä luonnonilmiö esiintyy keskimäärin joka neljäs yö. Parhaita paikkoja revontulien katselemiseen ovat esimerkiksi Nallikarin uimaranta ja Hollihaka. Autolla liikkuva matkailija voi lisäksi suunnata pois kaupungin valoista ottamalla suunnan koilliseen. Paikalliset suosivat Ylikiimingissä sijaitsevaa Hirvisuota.

Hiukan etäämpänä kaupungissa olevista luontokohteista etenkin Koiteli ja Pilpasuo ovat suosittuja talven käyntikohteita.    

 

Lisää vinkkejä löydät VisitOulun ja Oulun kaupungin sivuilta:

Ilmakuva talvisesta Oulusta.
Talvinen Oulu tarjoaa paljon näkemistä ja kokemista.

Lue myös