Siirry suoraan sisältöön

Kärkkärin tarina jatkui adressin voimin – Oulun oma maku on jo 66-vuotias

4.2.2022

Oululaiset ovat erityisasemassa, sillä muualta Suomesta Kärkkäriä löytyy kauppojen laareista satunnaisesti. Suihin sulaa nykyisin myös valkosipulikärkkäri.

Kärkkäri on ollut oululaisille niin rakas ruoka että kun sen valmistus yritettiin lopettaa vuonna 2004, lopettamista vastustanut adressi keräsi 1 700 nimeä.

Niinpä Kärkkärin voittokulku paistinpannuilla jatkui.

Ja nimenomaan paistinpannuilla. Grillaamista ei suositella.

”Kärkkärin rasvapitoisuus on matala, vain yhdeksän prosenttia. Siksi makkara paahdetaan hitaasti pannulla voissa tai öljyssä, jotta siihen saadaan rapean maistuva pinta”, sanoo Kotivaran myyntijohtaja Ilkka Heikkinen.

Kärkkäri valmistetaan naudan- ja porsaanlihasta, ohrasuurimoista ja naudan sydämestä. Mausteseoksen resepti on salaisuus. Makkaran kyytipojat ovat tyypillisesti sinappi ja raaka sipuli.

Vuonna 2020 oululaisen Kotivaran Kärkkäreitä myytiin noin 34 000 kiloa, pääosin oululaisgrilleistä. Muualta Suomesta tätä käristemakkaraa löytyy satunnaisesti.

Kärkkärin 65-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Kotivara toi viime vuoden toukokuussa myyntiin valkosipulikärkkärin. Se on Heikkisen mukaan jo herättänyt ihastuneita huokauksia maistelijoidensa suissa.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Mun Oulussa 21.6.2021 sekä Kotiseutuliiton julkaisemassa Kotiseutupostissa 21.5.2021. 

 

Alun perin käristemakkara Kärkkäriä alettiin myydä oululaisilla nakkikopeilla yömakkarana ja huikopalana. Kuvat: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta