Siirry suoraan sisältöön

Karjasillalle uudenlainen alue-energiajärjestelmä ensimmäisenä Suomessa

16.9.2020

Oulun Energia toteuttaa Karjasillalle rakentuvaan kerrostaloalueelle energiajärjestelmän, joka on Suomessa ainutlaatuinen. Se on ensimmäisiä avauksia alueviilennyksen tuottamiseksi ja sen myötä Ouluun voi rakentua kaukokylmäverkko.

Hartela Oy rakentaa Oulun Karjasillalle seuraavien 8-10 vuoden kuluessa nykyaikaisen kerrostaloalueen Karjasillan Verstaan, jonka lämmitys ja viilennys toteutetaan älykkäällä energiajärjestelmällä.  

Oulun Energia Oy ja Hartela Oy ovat allekirjoittaneet hankesopimuksen Oulun Karjasillan alueen alue-energiajärjestelmästä, joka tuottaa lämpö- ja viilennysenergiaa alueen asukkaiden käyttöön. Hanke vastaa Oulun kaupungin asettamiin ilmastostrategian tavoitteisiin.

Karjasillan alueelle rakennettavan energiajärjestelmässä hyödynnetään lämmityskaudella kaukolämpöverkoston paluulinjan energiaa lämpöpumppujen avulla. Paluulinjan energiaa ei ole aiemmin hyödynnetty asiakaskiinteistöjen lämmityksessä. Samoilla lämpöpumpuilla tuotetaan kesäaikainen viilennysenergia, missä syntyvä lauhde-energia käytetään esimerkiksi alueen rakennusten lämpimän käyttöveden valmistamiseen. Näin saadaan aikaan kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä energiaa, jonka hiilijalanjälki on pieni ja joka mahdollistaa samalla paremman hyötysuhteen alkuperäisen energiantuotannon osalta.

”Hanke noudattaa ja tukee Oulun kaupungin asettamia ilmastostrategisia tavoitteita erinomaisesti ja mahdollistaa niiden saavuttamista yhtenä osana vastuullisuustyötämme”, kertoo yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki Oulun kaupungilta.

”Energia- ja ilmastosopimuksen tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasuja vähintään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Kunta-alan energiatehokkuussopimuksen tavoitteena on 10,5 prosentin säästö kaupungin omassa energiankulutuksessa vuoteen 2025 mennessä”, hän lisää.

Asukas voi vaikuttaa asumisolosuhteisiin

Alue-energiajärjestelmän avulla asukkaille voidaan tarjota nykyaikainen ja kokonaistaloudellisesti kilpailukykyinen energiaratkaisu. Asuntoihin tulee uutuutena viilennysverkko, joka mahdollistaa asuntokohtaisen viilennyksen kuumina kesäpäivinä.

Asunnoissa on huoneistokohtainen olosuhdehallintajärjestelmä, jonka avulla asukas voi seurata käyttöveden kulutusta sekä ohjata asuntokohtaista ilmanvaihtokonetta ja lattialämmitystä. Rakennettava energiajärjestelmä on hiilijalanjäljeltään ympäristöystävällinen, ja sen myötä talojen asukkaat antavat oman panoksensa ilmastotalkoisiin.

Lämmöntuotanto lähes omavaraista

Järjestelmän suunnittelussa ja toteutuksessa kiinnitetään huomiota alue-energiajärjestelmän ylläpidettävyyteen, huollettavuuteen ja laajennettavuuteen. Ratkaisu on turvallinen ja älykäs sekä käyttö- ja energiatoimitusvarmuudeltaan hyvä.

Alue-energiajärjestelmään vaiheittain liitettävien rakennusten energian käyttöä seurataan ja analysoidaan eri tilanteissa ja käyttövaiheessa. Alue-energiajärjestelmän toimintaa ja toteutusta kehitetään seuraavissa vaiheissa.

Tavoitteena on, että tuotantolaitteisto pystyy tuottamaan alueella käytettävästä lämmitysenergiasta yli 80 prosenttia ja käytettävästä jäähdytysenergiasta sekä tehosta peräti sata prosenttia. Muu täydentävä lämmitysenergiantarve tuotantolaitteistolle toteutetaan kaukolämmöllä. Tuotantolaitteiston jäähdytyskaudella tuottama lauhde-energia pyritään hyödyntämään ensisijaisesti alueella tilojen ja käyttöveden lämmönlähteenä.

”Tämä on osa Oulun Energian hiilineutraalisuustavoitetta ja uusia liiketoimintojamme. Oulussa ei ole aiemmin ollut tarjolla alueviilennystä, joten tämä on kokonaan uusi juttu. Sitoudumme pitkälle tulevaisuuteen lämmöntuottajana ja -toimittajana ja uusien ratkaisujen kehittäjänä”, kertoo liiketoimintajohtaja Tuomas Savola Oulun Energiasta.

Energiatehokas asuinalue

Karjasillan alueen tavoitteena on profiloitua tulevaisuuden asumis- ja palveluratkaisujen edelläkävijänä.

"Nyt allekirjoitettu hankesopimus on merkittävä avaus näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Haluamme tarjota tuleville Karjasillan asukkaille energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisten ratkaisujen lisäksi myös parempaa asumisviihtyvyyttä", kertoo Hartela Pohjois-Suomen toimitusjohtaja Markku Taskinen.

”Aloitamme Karjasillan ensimmäisen asuntokohteemme, As Oy Oulun Satakielen, ennakkomarkkinoinnin tällä viikolla. Osana Hartelan kestävän kehityksen toimia olemme laskeneet tämän kohteen hiilijalanjäljen ja hyödynnämme saatua dataa alueen muiden talojen suunnittelussa”, hän lisää.

Nyt allekirjoitettu hankesopimus on jatkoa aiemmin sopijaosapuolten 17.6.2019 allekirjoittamaan yhteistyösopimukseen. Toteutuessaan se lunastaa myös Oulun kaupungin alueelle asettamia tavoitteita.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ouluun rakennetaan Karjasillan Verstas -alue, joka koostuu 11 kerrostalosta, saneerattavasta koulurakennuksesta sekä maanalaisesta autohallista. Hartelan tavoitteena on rakentaa alue tämän hankesopimuksen tarkoittamassa laajuudessa valmiiksi seuraavien 8-10 vuoden kuluessa. Kuva:Hartela

Lue myös

Lue lisää aiheesta