Kajakkiorkesterin kippari vie kulttuuria Liettuan Kaunasiin: ”Konsertti on retki”

Kajakkiorkesteria luotsaava Jukka Takalo (vas.) suunnittelee käyttävänsä Kaunasin-keikalla puhelimen käännösohjelmaa, jotta voi pyytää yleisöä liettuaksi nostamaan kädet ilmaan. Kuva: Mun Oulu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Haukiputaalainen lauluntekijä Jukka Takalo laskeskelee, että hänen perustamallaan Kajakkiorkesterilla on alkamassa jo kuudes keikkakesä. Nyt on vuorossa ensimmäinen esiintyminen ulkomailla, sillä Kajakkiorkesteri esiintyy Euroopan kulttuuripääkaupungissa Kaunasissa viikonloppuna. Matkaan lähtee myös muita Oulun kulttuuripääkaupunkiprojektissa mukana olevia toimijoita.

”Paikalliset tuottajat puhuivat, että tämä Let’s Celebrate Rivers! -viikonloppu on heidän kesäkautensa päätapahtuma.”

Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas sijaitsee Oulun tavoin jokisuistossa, Niemen- ja Neris-jokien yhtymäkohdassa Keski-Liettuassa. Takalon mukaan viikonlopun tapahtuma levittäytyy 15 kilometrin matkalle jokivarteen, ja väkeä on odotettavissa runsaasti sekä rannoille että vesille kellumaan omilla purtiloillaan.

Vesi kantaa orkesterin soundia

Kajakkiorkesteri on vain yksi Takalon monista projekteista, mutta selvästi rakas.

”Perusidea on, että konsertti on retki: me menemme luonnossa oleviin paikkoihin esiintymään ja yleisö tulee piknikille rantaan, omaan lähiluontoonsa. Käytämme veden kantavuutta hyväksi soundissa, ja rannasta tulevat kaikki viiveet ja heijastumat saavat vaikuttaa siihen. Siitä tulee sellainen ikiaikainen ja koskettava tunnelma, olivat ne biisit mitä tahansa”, Takalo kertoo nauraen.

Kajakkiorkesteri on totuttu näkemään niin, että Takalo ja orkesterin jäsenet soittavat laulujaan erillisissä kajakeissa. Liettuassa Kajakkiorkesteri kuitenkin esiintyy 12-metrisessä, Takalon sanoin ”viikinki- tai lohikäärmetyyppisessä” veneessä sekä myös kuivalla maalla.

”Olisi ollut vähän riskialtista mennä avokanooteilla vieraaseen vesistöön. Vaikka on meillä kyllä tuunatut pelastusliivit!”

Ukkosmyrskystä ikimuistoinen keikka

Takalo kertoo, että Kajakkiorkesteri ei ole koskaan kellahtanut veteen keikoilla, mutta tietynlaisia vesivahinkoja on tapahtunut.

”Kuusamossa pari vuotta sitten esiinnyimme puuveneessä kirkonkylää vastapäätä olevan myllyn rannassa. Rannalla oli pari-kolmesataa ihmistä piknikillä, ja me lähestyimme kauempaa, musiikki soi. Meidän takaa tuli hirveä ukkosmyrsky, ihan mustaksi meni kesäinen hellepäivä. Mehän ei sitä edes huomattu, kun oltiin naamat yleisöön päin.”

”Neljännen biisin aikana alkoi sataa ihan hulluna vettä, mutta olimme sen verran varautuneet, että vedimme sadeviitat nopeasti päälle ja soitimme biisin loppuun. Yleisö pakeni sinne myllyyn. Me rantauduimme ja kävelimme yleisön perässä sinne, ja jatkoimme keikkaa siellä myllyssä vähän kuin latotansseissa. Se oli elämäni parhaita keikkoja.”

Kulttuuri syntyy jokisuistoissa

Kaunasin jokitapahtuma kytkeytyy Oulun kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026, sillä osa sitä on Delta Life – Kaupunki syntyy suistoon -niminen taideprojekti, jonka käsikirjoittaja ja taiteellinen johtaja Takalo on. Delta Lifen tuottajia lähteekin Kaunasiin tutustumaan sikäläiseen tapahtumaan ja tapaamaan muita eurooppalaisten jokitapahtumien järjestäjiä.

Jokisuistojen ja Perämeren luonnosta läpi uransa ammentanut Takalo sanoo Delta Lifen idean kypsyneen muun muassa hänen perustamansa Maakinen Martinniemi -tapahtuman ja Iijokisoutu-kokemusten myötä.

”Kaikkialla maailmassa suurimmat kaupungit ovat syntyneet jokien suistoihin, missä meri ja sisämaan vesireitit kohtaavat. Vaikutteet kohtaavat näillä kauppapaikoilla, siellä syntyy uutta liikettä, elämää ja kulttuuria. Oulussakin on yliopisto sen takia, että Oulu on suistossa”, Takalo selittää.

Delta Life on monivuotinen projekti, jossa tutkitaan taiteen ja tapahtumien keinoin, tieteen tutkimustuloksia hyödyntäen, kaupungin ja kulttuurin syntyä vesireiteillä. Projekti huipentuu Oulujoen rannoille levittäytyvässä suurtapahtumassa, joka järjestetään elokuussa 2026. Tapahtumaan kytkeytyy jo tuttuja Oulun kesän maamerkkejä, kuten Ilmakitaransoiton MM-kisat ja Elojazz, mutta luvassa on paljon muutakin.

Oulun kulttuuripääkaupunkihakemuksessa Delta Lifeä kuvattiin muun muassa näin:

”Dronet tanssivat vetten yllä, rauhantahtoiset ilmakitarajoukot tekevät Oolannin sodasta kiehtovan tulkinnan, tanssija esiintyy koskenlaskijana. Luvassa on yllättäviä pop-up-esityksiä, työpajoja ja kohtaamisia. Matkaa jokimaisemassa voi seurata useissa mediakanavissa.”

Takalon mukaan joukkoistaminen on olennainen osa Delta Lifea, jonka kyljessä on syntynyt taiteilijoiden omaehtoinen Pohjoinen kulttuurivirta -media.

”Pyrkimys on, että hyvin monenlaiset tekijät pääsevät mukaan tekemään omia juttujaan.”

Lue myös