Siirry suoraan sisältöön

Kaijonharjuun etsitään uudelle lähimmäiskorttelille sisältöä ja toteuttajaa

14.6.2021

Oulun kaupunki käynnistää tontinluovutuskilpailun, jonka kohteena on noin puolentoista hehtaarin suuruinen osa Kaijonharjun keskustassa sijaitsevasta korttelista 20.

Tontinluovutuskilpailun ydinajatuksina on määritellä asumisen tapoja lähimmäiskortteli-käsitteelle sekä uudenlaiselle hybridikorttelille, joka yhdistää yksityisiä ja julkisia palveluita sekä asumista.

”Etsimme uudenlaista asumisen tapaa, seuraavaa askelta eteenpäin sukupolvikorttelista. Kenttä on vapaa: kilpailuun osallistuva voi määritellä lähimmäiskorttelin käsitteen ja sisällön”, asuntotoimenpäällikkö Jukka Kokkinen yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista sanoo.

”Haluamme malleja asuinyhteisöjen jäsenten toistensa huomioimiseen ja tukemiseen sekä yhteisöllisyyden voimistamiseen. Etsimme lisäksi uusia innovaatioita asumiseen ja asuntoihin sekä yksityisten ja julkisten palveluiden uudenlaisia yhdistämis- ja järjestämistapoja. Yksi tavoitteista on myös löytää toimivia ratkaisuja tilojen yhteis- ja monikäyttöisyyteen sekä muunneltavuuteen”, hän lisää.

Uusi asukastuvan malli

Yksi osa tontinluovutuskilpailua on uudenlaisen asukastuvan malli, jonka osallistuja esittää osana kilpailutyötään. Työnimellä Asukastupa 2.0 kulkevan tilan tulee integroitua laajemmin Kaijonharjun alueelle, sille tulee kehittää toimintamalli, osoittaa toiminnasta vastaava taho sekä varmistaa tilan monikäyttöisyys erilaisiin yhteisöllisiin toimintoihin.

Kilpailuun voivat osallistua yritykset, järjestöt ja yleishyödylliset yhteisöt. Korttelin länsiosassa sijaitsee kaupungin omistama monitoimitalo, jossa sijaitsevat muun muassa kirjasto ja nuorisotila. Nämä toiminnot hakevat paikkaa lähimmäiskorttelin uusista tiloista – uudella tavalla järjestäytyneinä. Rakennuksen itäinen osa puretaan, ja länsiosaan esitetään uudet toiminnot.

”Tavoittelemme monipuolisia asumisen ja asuntojen ratkaisuja sekä monenlaisia asukkaita. Hakijan on mahdollista myös esittää, kuinka korttelia voisi käyttää uusien palveluiden tai tuotteiden kehitysalustana. Tavoitteena on laadukkaampi arki korttelissa ja myös sen ympäristössä”, Kokkinen kertoo.

Kilpailuaika on 1.7.-1.11.2021. Kilpailutyöt asetetaan kaupunkilaisten arvioitaviksi. Kaupunki päättää korttelin kehittäjäkumppanista viimeistään helmikuussa 2022. Tämän jälkeen kortteli saa lopullisen muotonsa kaavamuutoksella, ja korttelin toteutus alkaa vuonna 2024. Lähimmäiskortteli tukee Kestävä Kaijonharju -lähiöohjelman mukaista alueen kehittämistä.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Korttelin länsiosassa sijaitsee monitoimitalo, jossa sijaitsevat muun muassa kirjasto ja nuorisotila. Nämä toiminnot hakevat paikkaa lähimmäiskorttelin uusista tiloista. Kuva: Oukan arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta