Siirry suoraan sisältöön

Kahden miljoonan euron rahoitus fotokatalyyttien tutkimukseen Oulun yliopistossa

11.12.2020

Euroopan tutkimusneuvosto on myöntänyt kaksi miljoonaa euroa tutkijatohtori Wei Caon johtamalle työryhmälle Oulun yliopistossa. Tutkimus tähtää fotokatalyyttisten menetelmien parantamiseen.

Professori Wei Caon projektissa fotokatalyyttejä kehitetään seuraten aineen avaruudellisten ulottuvuuksien ominaisuuksia sekä tutkitaan fotokatalyyttisten kemiallisten reaktioiden aikakäyttäytymistä.

Kahden miljoonan euron rahoitus on tarkoitettu fotokatalyyttisten heteroliitosten kaksiulotteisten puolijohteiden ristidimensionaalinen aktivointi -tutkimuksen tukemiseen.

Fotokatalyysillä kohti kestävää tulevaisuutta

Fotokatalyysi on tärkeässä roolissa tiellä kohti kestävää tulevaisuutta. Kuten yhteyttäminen kasveissa tuottaa sokereita ja happea vedestä ja hiilidioksidista auringonvalon vaikutuksesta, fotokatalyyttejä voidaan käyttää saasteiden poistamiseen vedestä ja vedyn tuotantoon auringonvaloa hyödyntäen.

Vaikka katalyyttien kehittämiseen on panostettu runsaasti voimavaroja, ei niiden tehokkuus edelleenkään ole riittävän korkea käytännön sovellusten näkökulmasta.

Rahoitus edistää jatkokehittelyä

Caon tutkimuksen ydinkysymys on, voivatko kaksiulotteiset puolijohteet ylittää käytännön fotokatalyytteihin liittyvät esteet ja mahdollistaa ihmiskunnan kestävän tulevaisuuden planeetalla.

Tohtori Wei Cao ja hänen ryhmänsä hyödyntävät poikkitieteellisiä menetelmiä korkean suorituskyvyn valokatalyyttien luomisessa. Prosessissa keskitytään ulottuvuudellisesti paradoksaalisten kaksiulotteisten puolijohteiden, niin kutsuttujen atomikiteiden, aktivointiin.

Tutkimusraha vahvistaa Caon ryhmän toimintaa Nano- ja Molekyylisysteemien tutkimusyksikössä Oulun yliopistossa. Fotokatalyysin lisäksi Caon ryhmä edistää jatkuvasti myös tutkimusta biomimiikan ja uuden sukupolven terästen aloilla.

Ryhmä on perustettu vuonna 2012, kun Wei Cao aloitti työskentelyn Oulun yliopistossa. Tätä ennen Cao on työskennellyt Kanadassa tutkijatohtorina väiteltyään tohtoriksi Sveitsissä.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kiinalaisen tutkijatohtorin Wei Caon vetämä tutkimusyksikkö Oulun yliopistossa sai kahden miljoonan euron rahoituksen menetelmään, joka tähtää veden saasteiden vähentämiseen. Kuva: Juha Sarkkinen

Lue myös

Lue lisää aiheesta