Siirry suoraan sisältöön

Joulusiivous näkyy kierrätyspisteillä ja kirpputoreilla

15.12.2021

Joulusiivouksen yhteydessä tyhjennetään kaappeja innokkaasti, mutta mihin itselle tarpeettomat tavarat voi viedä? Jätehuollon, siivouksen ja kierrätyksen ammattilaiset kehottavat jättämään komeroiden perukat rauhaan ja keskittymään olennaiseen: kodin saa juhlakuntoon pienelläkin panostuksella ja varsin stressittömästi. Itselle turhan tavaran voi kierrättää ja samalla voi hieman ansaita tai auttaa muita. Tavarapaljoutta voi myös hillitä satsaamalla aineettomiin lahjoihin.

Joulusiivous alkaa olla ajankohtainen ja monessa kodissa se tarkoittaa tavallista viikkosiivousta perusteellisempaa puunausta. Ammattijärjestäjänä toimiva Sari Nenonen Tavararemontista jakaa parhaat vinkkinsä, miten siivouksesta selviää sutjakasti ja koti pysyy järjestyksessä myös juhlapyhien jälkeen.  

“Ensimmäisenä kannattaa vierailla Rinki-ekopisteellä. Kun vie kotiin kertyneen kierrätyspaperin, metallin, lasin ja muovit kierrätykseen ja palauttaa tyhjät pullot, saa kotiin kummasti tilaa ja nurkat siistiksi. Siivotessa kannattaa unohtaa vaatehuoneet ja komerot, niissä ei kukaan vietä aikaa ja niitä voi siivoilla paremmalla ajalla – kunhan muistaa edes joskus käydä läpi sinne kertyneet tavarat”, Nenonen aloittaa.

Kodin tiloista kannattaa keskittyä eteiseen, keittiöön ja vessaan, jos koko joulua ei halua viettää harjan varressa.

“Eteiseen tullaan ensimmäisenä ja on hyvä, jos oven saa auki eikä tulijaa vastassa ole vaatevyöry. Jokaista talon kenkäparia ei tarvitse eteisessä säilyttää, vaan kannattaa järjestellä niin, että eteisestä löytyy tila myös vieraiden takille ja kengille”, Nenonen jatkaa.

Kodin pinnoille kertyy usein erilaisia läjiä ja niihin kannattaa kiinnittää huomio ammattijärjestäjän mukaan.

“Silmä lepää, kun kodin pinnoilla ei loju epämääräisiä kasoja, pinoja tai muita tavarakokoelmia, erityisesti keittiön tasot kannattaa pitää mahdollisimman tyhjinä. Jos vessa on siisti ja eteinen järjestyksessä, niin ollaan jo pitkällä. Makuuhuoneen ja työhuoneen ovet voi pitää kiinni, eihän niissä vieraiden kanssa muutoinkaan seurustella”, Nenonen toteaa nauraen.

Järjestykseen apua

Kun joululahjat on avattu, on mietittävä, miten uuden tavaran kanssa saadaan koti pysymään siistinä. Tähänkin ammattijärjestäjällä on hyvä neuvo.

“Lasten leluja kannattaa laittaa varastoon ennen joulua, jotta lahjaksi saaduilla leluilla on tilaa leikkiä. Kaikkia leluja ei tarvitse olla esillä koko ajan, näin myös lastenhuoneessa on helpompi pitää järjestystä yllä”, Nenonen neuvoo.

Ammattilaisen apu siivouksessa ja järjestyksen ylläpidossa voi olla tarpeen, mutta kannattaa miettiä, onko juuri joulukiireiden keskellä paras hetki suursiivoukseen.

“Siisteys on helpompi ylläpitää, kun joka paikka ei tursua tavaraa. Jos näin on, on joko tavaraa liikaa tai säilytystilaa liian vähän. Tähän ongelman ratkaisuun voi ammattiapu olla tarpeen”, Nenonen toteaa.

Tarpeeton tavara kiertoon

Moni meistä innostuu vinkeistä huolimatta järjestelemään komeroita ja kaappeja joulusiivouksen yhteydessä. Sen myötä tarpeettomasta, käyttökelpoisesta tavarasta luopuminen näkyy erityisesti kirpputoreilla ja käytetyn tavaran myymälöissä. Jos itse ei halua tavaroita lajitella ja hinnoitella kirpputorimyyntiä varten eikä facebookin kierrätysryhmien yv ja av –viestittely innosta, löytyy tavaroille muita tapoja jatkaa elämää. Yksi sellainen on oululainen nettikirpputori vähänkäytetty.fi, jonne tavaran voi laittaa myyntiin itse tai antaa ammattilaisten hoitaa tuotteiden kuvaus ja hinnoittelu.

“Kyllä joulusesonki näkyy, saamme paljon tavaraa myyntiin verkkokauppaan. Toivoisin, että vastaavalla innolla ihmiset ostaisivat myös kierrätettyjä joululahjoja. Olisi melkoinen ekoteko, jos jokainen antaisi vaikka yhden kierrätetyn joululahjan – varsinkin lelut ja kirjalahjat soveltuisivat siihen todella hyvin”, yrityksen perustaja Ossi Salo toteaa.

“Kierrätyslahjojen antaminen viestii myös lahjan antajan omasta arvomaailmasta - monelle joulun aikaan liittyvä ostobuumi ja ylikulutus aiheuttavat ahdistusta, joten kierrätetyt lahjat olisivat ympäristön kannalta kestävä ratkaisu. Kierrätyslahjat ehtivät hyvin perille jouluksi, jos tilauksen tekee tämän viikon aikana”, Salo vinkkaa.

Nettikirppis onkin kiireisen kierrättäjän vaivaton tapa saada itselle tarpeettomasta tavarasta tienestiä.

Kierrättämällä tehdään myös hyvää

Itselle tarpeeton tavara voi olla toiselle aarre, sen tietää Risto Rosenberg Kontista. Joulun alla kirpputoreilla kannattaa kierrellä myös lahjaostoksilla. Kuva: Kari Arontie
Itselle tarpeettoman tavaran voi lahjoittaa myös hyväntekeväisyysjärjestöille, esimerkiksi Konttiin. Kontti on secondhand-myymälöiden ketju ja toiminta on osa Suomen Punaista Ristiä. Kontin verkkokaupan ja myymälöiden tulos ohjataan Punaisen Ristin avustustyöhön Suomessa ja maailmalla. Myös Kontissa on huomattu, että joulun alla tavaralahjoituksia tulee enemmän.

“Meille tulee paljon vaatteita ja astioita ja tietysti kodin huonekaluja. Joulusiivousta tehdessä ihmisillä vastaan tulee itselle tarpeetonta tavaraa, joka sitten lahjoitetaan meille. Osa tavaroista on avaamattomina alkuperäisissä pakkauksissa - niitä tulee myös joulun jälkeen, kun itselle sopimattomia lahjoja tuodaan meille”, toteaa Risto Rosenberg Kontista.

Kontissa lahjoitetuista tavaroista vain pieni määrä päätyy jätteiden lajitteluun.

“Asiakkaat tuovat meille tavaraa, joka on ihan käyttökelpoista, mutta itselle tarpeetonta”, Rosenberg kiittelee lahjoitustavaran laatua.

Kiertokaaresta vinkit siivoojille

Joulusiivoussesonki ei näy Kiertokaaren jätemäärissä sen kummempana kasvuna, mutta muutama vinkki joulusiivoojille löytyy silti.

“Rinki-ekopisteillä voi joulun aikana toki olla ruuhkaa ja kierrätyspisteet täyttyvät nopeasti, jonka vuoksi kierrätyspisteiden ympäristö voi roskaantua. Oivapisteelle Ruskon jätekeskukseen sen sijaan kotitalouksien pakkausjätettä mahtuu kierrättämään hyvin. Suosittelenkin innokkaita kierrättäjiä jättämään stressin pois, Rinki- ja Oivapisteille voi tuoda pakkausjätteitä myös juhlapyhien jälkeen. Myös roska-autojen kuljettajat vetäytyvät viettämään joulua, joten pisteet tyhjennetään sitten, kun arki koittaa”, kertoo erityisasiantuntija Mari Juntunen Kiertokaaresta.

Ruskon jätekeskus ja Oiva-piste ovat auki arkisin kello7-20 ja joulukuuset voi tuoda veloituksetta Oivapisteelle maanataista 27. Joulukuuta alkaen. Kuusia otetaan vastaan ympäri vuoden, eli kuusen voi kierrättää myöhemminkin. Kinkun rasvalle on jälleen luvassa Kinkkutemppu -keräyspisteitä, mutta eläin- ja kasvirasvat voi hyvin hävittää myös biojätteen mukana.

“Rinki-kierrätyspisteelle ei heti joulupäivänä tarvitse rynnätä, sillä lahjapapereita ei saa kierrättää lehtien ja mainosten seassa, vaan kääreet kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen”, Juntunen muistuttaa.

Jos joulusiivous stressaa ja tavarapaljous ärsyttää, kannattaa jouluostoksilla satsata aineettomiin lahjoihin. Lahjakortti siivouspalveluun tai ammattijärjestäjälle voisi ilahduttaa lahjan saajaa, samoin perinteisten elokuvalippujen lisäksi pukin konttiin voi löytää tiensä konsertti- tai teatteriliput, ravintolalahjakortit tai liikuntaan ja kehonhuoltoon kannustavat lahjat. Lahjakorttien pakkausjäte on maltillinen ja monet palveluista voi ostaa kotisohvalta koronaturvallisesti ja tungoksia vältellen.

Joulutunnelmaan pääsee parhaiten rauhoittumalla - vaatekaappien ja komeroiden järjestyksellä ei ole niin suurta merkitystä! Kuva: Anne Laurila

-

Valmiina joulusiivoukseen? Siivouksen yhteydessä kaappien aarteet voivat löytää tiensä kierrätykseen, mikä näkyy kirpputoreilla ja kierrätyspisteillä. Kuva: Anne Laurila

Lue myös

Lue lisää aiheesta