Siirry suoraan sisältöön

Joulupukin Petteri-poro on vanhempi kuin luullaan – ura alkoi ajokkaana yli 700 vuotta sitten

22.12.2021

Saamelaiset kesyttivät poron ajokkaakseen aiemmin kuin on arveltu. Olisiko joulupukkikin jo 700-vuotias? Tutkijoille tarkka tieto on vielä joulumysteeri, mutta sitä enemmän tiedetään menneisyyden suomalaisten sopeutumisesta pohjoiseen ja pärjäämisestä vuoden pimeimpänä aikana, talven arjesta ja juhlasta.

Oulun yliopiston arkeologit ovat saaneet selville, että poroja käytettiin ajoon eli ajokkaina Suomen Lapissa jo 700 vuotta sitten. Saamelaiset kesyttivät poron ajokkaakseen paljon aiemmin kuin on ennen tiedetty.

Ajokkaiden on arveltu olleen osa varhaista poronhoitoa, mutta suora todistusaineisto on puuttunut. Nykyään ajokkaita käytetään matkailussa ja porokilpailuissa, mutta uudet tutkimustulokset todistavat niiden käytöllä olevan pitkä historia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin työskentelyyn liittyviä luustonmuutoksia, kuten nivelmuutoksia ja lihasten kiinnittymiskohtien muutoksia arkeologisessa luuaineistossa. Ajokkaina työskenteleville poroille muodostuu tyypillisiä muutoksia erityisesti selkärangan nikamiin, olkaniveleen, sorkkiin ja nilkan luihin.

Arkeologiset luulöydöt ovat peräisin Suomen Lapista ja ajoittuvat 1300-luvulta 1700-luvulle.

Luustonmuutokset sen kertovat

Ajokkaiden on arveltu olleen tärkeitä jo varhaisimmassa poronhoidossa, ja ajokkaiden käyttöä kuvataan monissa 1500–1700-lukujen historiallisissa lähteissä. Tätä varhaisemmasta ajokkaiden käytöstä ei kuitenkaan ole ollut suoraa todistusaineistoa.

”Työskentelyyn liittyvästä rasituksesta kertovia luustonmuutoksia oli jo 1300-luvulle ajoittuvissa luulöydöissä. Työskentelyyn liittyviä luustonmuutoksia löytyi kaikista tutkituista arkeologisista kohteista koko tutkitulla ajanjaksolla”, kertoo apulaisprofessori Anna-Kaisa Salmi Oulun yliopistosta.

Aiemmin on arveltu, että Suomen Lapin saamelaisväestö eli vielä 1300-luvulla metsästyksellä ja kalastuksella.

”Tutkimuksemme kuitenkin kertoo, että pienimuotoinen poronhoito ajokkaineen oli osa Suomen Lapin saamelaisten elinkeinoja jo 700 vuotta sitten”, hän kertoo.

Tutkimus Earliest archaeological evidence for domesticated reindeer economy among the Sámi of Northeastern Fennoscandia AD 1300 onwards on julkaistu Journal of Anthropological Archaeology -julkaisusarjassa.

 

Kuinka vanha on Joulupukki, jos Petterikin on yli 700-vuotias? Kuva: kuviasuomesta.fi

Lue myös

Lue lisää aiheesta