Siirry suoraan sisältöön

Joulu on hautausmaan vilkkainta aikaa – kiire kannattaa jättää taa

19.12.2021

Joulun aikaan hautausmailla käy tuhansia ihmisiä, jotka vievät kynttilöitä rakkaittensa haudoille tai haluavat vain viivähtää hetken valomeren äärellä. Esimerkiksi Intiössä sijaitsevalla Oulun hautausmaalla kävijämäärä nousee jouluviikolla kymmeniin tuhansiin.

Hautausmaiden parkkipaikoilla on ruuhkaista etenkin jouluaattona. Oulujoen hautausmaalla vieraileville on tänä vuonna tarjolla tavallista vähemmän parkkitilaa pysäköintialueen kunnostustöiden vuoksi. Haukiputaalla hautausmaan edustalla on aattona ruuhkaisimpaan aikaan liikenteenohjaus, ja autoilijoiden on huomioitava pysäköinnin liikennesäännöt ahtaalla Mirjantien katuosuudella. 

Oulun seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi kehottaa varautumaan tungokseen ripauksella joulumieltä ja rauhallista asennetta.

”Kiire kannattaa jättää taakseen, kun lähtee hautausmaalle. Hiekoitus ja muut hautausmaiden huoltotyöt tehdään hyvissä ajoin jouluaattoaamuna, mutta sää voi muuttaa keliolosuhteita päivän aikana. Pysäköintialueet ovat vilkkaassa käytössä heti aattoaamusta alkaen. Iltakuudelta alkaa yleensä rauhallisempi vaihe, kun suurin osa joulunviettäjistä siirtyy koteihinsa aattoillan viettoon. Yhdeksän aikaan liikenne vilkastuu uudelleen, sillä monet haluavat tulla ihastelemaan kynttilöiden loistoa vielä myöhään illalla, kun kynttilöiden määrä on suurimmillaan.” 

Hautausmailla on jätepisteet, joissa on astiat muoville, lasille, metallille, biojätteelle sekä polttokelpoiselle sekajätteelle.

”Jätepisteiden määrää on lisätty. Mikäli lähin jätepiste on täynnä, alueelta pitäisi kyllä löytyä muita astioita, joissa on tilaa. Pyrimme minimoimaan sekajätteen määrän hautausmaalla. Led-kynttilöille ei ole lajittelupistettä, eli sammuneet ledit täytyisi jokaisen viedä taskussa kotiinsa. Sekajäteastiassa led-kynttilät voivat aiheuttaa vaaratilanteita, sillä ne sisältävät pariston, minkä vuoksi niitä ei saisi säilyttää päällekkäin kosteissa olosuhteissa”, Tuomo Vuontisjärvi ohjeistaa. 

Jouluaaton hartaudet ja kunniavartiot 

Muualle haudattujen muistomerkki on jokaisella Oulun seurakuntayhtymän hautausmaalla. Sijainnin voi tarkistaa Oulun ev.lut. seurakuntien verkkosivuilta osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/hautausmaat.

Eniten kävijöitä on Oulun hautausmaan muistomerkillä, jonka luona on palanut kynttilöitä aikaisempina jouluina noin 5000. Lions Clubin jäsenet ovat jo useana jouluaattoiltana huolehtineet Oulun hautausmaan muistomerkin paloturvallisuudesta. Suureen kynttilämäärään liittyy allaspalon riski, mikäli kynttilät sijaitsevat liian lähellä toisiaan. 

Oulun seurakuntien perinteisiin kuuluvat hautausmailla järjestettävät hartaudet ja kunniavartiot. Oulun hautausmaan sankarihaudoilla on kunniavartio jouluaattona kello 16–21. 

Lisäksi paikallisten Lions Clubien jäsenet sekä partiolaiset sytyttävät kynttilät Kiimingin, Oulun, Oulujoen ja Haukiputaan hautausmaiden sankarihaudoille. Hartaudet ja muut tilaisuudet löytyvät osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/joulu. 

 

Hautausmaat ovat täynnä tunnelmaa, muistoja ja arvokkuutta. Kuva: Mostphotos

Lue myös

Lue lisää aiheesta